La Croix de la Guerre. Franţa ne-a decorat, Galaţiul a celebrat momentul

La Croix de la Guerre. Franţa ne-a decorat, Galaţiul a celebrat momentul
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe 21 octombrie 1922, Guvernul Republicii Franceze le oferea gălăţenilor, chiar prin mâna generalului Henri Mathias Berhelot, înalta distincţie La Croix de la Guerre!

Berhelot a fost coautor al Planului de luptă francez la începutul Primul Război Mondal, numit apoi şef al Misiunii Militare Franceze în România - un punct extrem de periculos, devenit "Triunghiul morţii", promotor al României Mari prin bătălia de la Giurgiu... "al ultimo minuto", salvând vieţile militarilor şi civililor, contribuind cu geniu şi cu dragoste la obţinerea unor incredibile victorii. La parada Victoriei din 1919, la Paris, Berthelot s-a adresat admirativ, la defilarea vitezelor trupelor române îmbrăcate în echipament militar francez, mareşalului Ferdinand Foch, şeful Statului Major Francez, mareşal al Franţei şi al Poloniei: "Foch, saluez! C'est la famille!" ("Foch, salută! Sunt familia [noastră]!").

Pe 21 octombrie 2019, în holul Primăriei Galaţi, a fost vernisată o expoziţie de fotografie şi date despre acest moment al onoarei noastre. Mica expoziţie a fost organizată de voluntari din Asociaţia "Tinerii şi viitorul", condusă cu entuziasm de prof. Ştefania Tristiana Cojocaru. Evenimentul este semnalat şi pe pagina de Facebook a primăriei noastre.

Legat de acelaşi eveniment de ţinut minte, pe 19 august 2019, voluntari din asociaţie au marcat cei 97 de ani de la Ziua Decorării Galaţiului, au interpretat sceneta "Papa Berthelot", chiar în faţa "Monumentului apărătorilor Galaţiului, 7-9 ianuarie 1918", cel care evocă Bătălia Galaţiului, care a salvat practic Europa de intervenţia armatei bolşevice. Spectacol despre care a relatat şi Radio France International, prezentat la Galaţi anul trecut de Ziua Armistiţiului (atunci complet în franceză), jucat în prezenţa ambasadoarei Franţei la Bucureşti şi a şefului Apărării franceze pentru România, Republica Moldova şi Bulgaria.

Printre cei care au onorat acum marcarea decorării oraşului nostru am remarcat membri ai asociaţiei militarilor în retragere şi rezervă, ai asociaţiei similare din M.A.I., de la Cultul Eoilor, precum comandorul Constantin Asofronie, detectivul Iosif Roca, col. Cornel Homorovschi, jurnalista Corina Dobre, manager al Bibliotecii "V. A. Urechia", scriitorul Ioan Gh. Tofan şi, nu în ultimul rând, o prezenţă specială, la începutul evenimentului, cea a prof. Ioana Stoian, strănepoata soldatului Costache State, cel mai onorat acum un veac dintre  cei  zece eroi trecuţi pe monumentul iniţial (la reinaugurare, a mai fot adăugat numele unui ofiţer înhumat la Vânători).

Distribuţia scenetei - autor V. Cilincă - a fost alcătuită din elevi implicaţi de câţiva ani în numeroase acţiuni sociale şi culturale: Dragoş Mihai Gherlac - în rolul primarului din 1922, Thenea, Andrei Eremia - fostul primar Constantin Ţinc, celebrul farmacist, organizator care ne-a salvat din foamete, George Manuel Milaşcu - în dr. Alexandru Carnabel, şeful spitalelor gălăţene în timpul războiului, cel care a învins ucigătorul tifos. Înveşmântate în straie populare superbe, pentru care echipa a mulţumit Cercului Militar Galaţi, care le-a împrumutat pentru acest eveniment important ca semnificaţie, cu ii şi fote,  exact ca atunci, după un cult promovat de către reginele Elisabeta şi Maria ale României, voluntarii Andreea Costandache, prezentatoarea, Teodora Boroş, în rolul traducătoarei care l-a „dublat” pe general şi, în rolul gălăţenilor care l-au întâmpinat pe oaspetele francez, voluntarii Anca Romilă, Elisa Popa, Teodora Radu, Cristina Pop, Ana Găzdoi, Anca Botez, Cristina Ana Mocanu, Florin Daniel Năstase, Andrei Claudiu Manoliu.

Despre cele două frumoase semnale plecate din Galaţi apar fotografii şi gânduri şi pe pagina de Facebook a Comité De JumelagePessac, căruia îi mulţumim.

Foto 1, și galerie. Gen. Berthelot: „Sângele eroilor căzuţi în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânţa de noi virtuţi, în aşa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinţii lor"... Foto 2. Decoraţia a fost oferită numai Iaşiului, Galaţiului şi oraşului Giurgiu. Achiziţionată de Primărie, ca costat atunci 100 lei, cam aceeaşi valoare ca azi. Foto 3. Imagine postată pe pagina facebook a Primăriei: o parte dintre voluntare, lucrând la instalarea miniexpoziţiei-advertising. Foto 4. Încetăţenit la noi, generalul a primit pământ, pe care l-a donat Academiei Române. In fotografie, permisul său pe CFR (foto: publicată de analistul Radu Tudor, pe vive-la-france-2). Foto 5. Berthelot, distins cu "Ordinul Mihai Viteazul" şi cu cu "Legiunea de Onoare" franceză (montaj din publicaţia "România 100 - Marea Unire"). Foto 6. Berthelot: "„României i s-a purtat ranchiună pentru că a intrat prea târziu în luptă; totuşi, ea a făcut-o în momentul pe care l-am stabilit chiar eu." (foto: JURNALISTII LUCREAZA CU ONG-ISTII)

Citit 3109 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2019 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.