Anca Melinte, laureată la Gala Culturii Gălățene. Zece oameni de nota 10
Foto: Vasile Caburgan

Anca Melinte, laureată la Gala Culturii Gălățene. Zece oameni de nota 10
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Este foarte bine când excelenţa este premiată şi aplaudată! O gală în toată puterea cuvântului, cu 10 premii şi spectacol de mare calitate, cu intrarea liberă, care le-a dat ocazia activiştilor în domeniu, cunoscătorilor şi împătimiţilor de cultură să se întâlnească - aşa a fost ediţia a VIII-a a Galei Culturii Gălăţene, organizată marţi seara, pe scena Teatrului Dramatic, de către Direcţia pentru Cultură a judeţului, al cărei director, Cătălin Negoiţă, fostul nostru coleg, a fost şi moderator.

Încep, aşa cum mi se pare firesc, cu recunoaşterea arătată colegei noastre Anca Melinte, care a fost premiată pentru excelenţă jurnalistică. Au mai rămas puţini jurnaliştii "cu ştaif", cu profesionalism, "care să ajungă şi la inimă, şi la minte", oameni care ştiu să asculte mai multe surse, truditori ai scrisului până târziu în noapte, observa, într-un laudatio, consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia de Cultură. Acesta a remarcat numeroasele articole dedicate patrimoniul cultural, care se cere cunoscut, preţuit şi uneori chiar salvat. Colega noastră, "unul dintre foarte puţinii jurnalişti care se şi documentează atunci când scrie", nu putea să nu fie remarcată de juriul Galei, alcătuit tocmai din "oameni care luptă pentru patrimoniu", de la Direcţie. 

Anca Melinte a mulţumit pentru premiul onorant şi a povestit apoi că a fost cucerită descoperind "un Galaţi pe care nu-l ştiam", citind de pildă, la Sighişoara fiind, "Abecedarul istoric gălăţean", apoi participând la "Oraşul uitat", un proiect minunat, derulat de Fundaţia Freedom House. "Graţie acestuia, am aflat poveştile neştiute ale patrimoniului gălăţean: Casa Serfioti, Casa Gheorghiade, Palatul Gheorghiu, Castrul Roman, Cavoul Roman, Poarta Han, comori despre care nu ştiam nimic. Şi mai ales că există un ultim hangar al aviaţiei militare. Toate acestea mi-au rămas în suflet şi le-am dus mai departe. Omul căruia trebuie să-i mulţumesc pentru faptul că am reuşit să le împărtăşesc gălăţenilor aceste poveşti minunate este domnul Marius Mitrof. Apropo, în telefonul meu sunteţi Mitrof Cultură - aşa vă cheamă. Descoperind lucrurile acestea minunate, mi le-am dorit puse în valoare cu adevărat". Ziarista a mărturisit că vrea să vadă salvate, "în viaţa asta", măcar Cavoul Roman, Poarta Han şi Palatul Gheorghiu.

Primul premiant chemat pe scenă a fost Adrian Tăbăcaru, vicepreşedinte la filiala gălăţeană a Asociaţiei culturale "Tomis" Constanţa, remarcabilă pentru participarea la mari festivaluri naţionale şi internaţionale de reconstituire istorică, prezentă la evenimente, de la expoziţiile Muzeului Judeţean de Istorie la evocarea Bătăliei Galaţiului. Într-un laudatio, prof. Cristian Căldăraru, managerul muzeului, a vorbit despre "un om pe care l-am cunoscut acum şase ani şi care ne-a fermecat, atât pe noi, cei de la Muzeul de Istorie, cât şi pe gălăţeni", adăugând că, în devenirea unei naţii, astfel de personalităţi sunt benefice! Îmbrăcat în uniformă ochioasă, de sergent de artilerie din vremea lui Cuza, col. (r) Tăbăcaru a uimit asistenţa cu "trupa" Tomis locală: sculptorul Adrian Vădeanu, în calitate de dac-sadea, Theodor Bolea, preşedintele filialei, cu zale, cască şi scut de soldat roman, Nelu Stase, de la redutabila formaţie de fascinantă muzică veche "Kalofonis" care avea să ne încânte mai târziu, acum în uniformă de ienicer, Aurelian Niculescu, de la Asociaţia Frontiera gălăţeană, în uniformă de general din Primul Război Mondial şi, tot de atunci, poliţistul local Lucian Pleşa, de la Asociaţia Tradiţia militară Bucureşti, în uniformă de soldat.

Preşedintele Fundaţiei "Pelin" din Tecuci, Eugen Dorin Pelin, a putut relata despre evenimente organizate cu participarea a peste 200 de artişti din ţară şi din străinătate, din Elveţia, Germania, Coreea de Sud etc. De zece ani, asigură chiar săptămânal câte un eveniment cultural, festivaluri etc. Aici au performat peste 40 de spectacole lirice de clasă, teatru şi film, festivaluri, lansări de carte etc. două festivaluri internaţionale.

Un alt premiant, arheologul Adrian Adamescu, de trei ani "sufletul şantierului arheologic de la Vânători", secondat de arheologul Tudor Mandache, se poate lăuda cu "descoperiri impresionante" dintr-o zonă arheologică aparte. 

Premii pentru Galaţi, Tecuci şi Tg. Bujor

A fost premiat, de asemenea, prof. Ghiţă Nazare, directorul revistei "Şcoala gălăţeană", publicaţie care apare de trei decenii şi a adunat peste 5.500 de pagini ilustrate color, cu informaţii din învăţământ, cultură, cu scriitori publicaţi şi interviuri.

Profesoara de canto Monica Măciuceanu, managerul formidabilului grup "Voces", cu copii talentaţi, cu vârste între 8 şi 18 ani, a preferat acum să lase copiii să răspundă la un laudatio, dumneaei rămânând undeva în sală. Dacă este să amintim numai cele două mari trofee de la festivalul copiilor de la San Remo sau evoluţiile de anul trecut, de la Sankt Petersburg, Chişinău şi San Remo, vă puteţi face o părere despre ceea ce trebuie admirat. Dar altceva este să le vezi coregrafia perfectă şi să le auzi glasurile lucrate!

Au fost recompensate şi performanţele managerului Casei de Cultură Tg. Bujpr, fost muzeograf la Muzeul de Istorie, Adrian Zăinescu - pentru festivaluri, expoziţii, lansări de carte, aniversări de personalităţi, promovarea oraşului la televiziunile naţionale, care arată din plin că se poate face cultură oriunde există calitate umană.

Apreciat mult în ţară - lăudat chiar de celebra Draga Olteanu Matei, pentru spectacolul "Chiriţa se întoarce", Teatrul Muzical "Şapte", prin managerul său, actriţa Isabela Oancea, a vorbit şi despre "puiul" de la sala studio, "Teatrul din Buzunar". Artista a chemat pe scenă o parte din echipă: pe actriţa şi balerina Geanina Sion, alături de iubitul actorul Vlad Ajder. Astfel, am aflat şi despre o viitoare ofertă: stand up poetry, gen foarte popular în Capitală.

Criticul şi scriitorul Adi Secară - Halibey, cu rădăcini turceşti şi greceşti, a fost prezentat de "ambasadoarea culturală româno-turcă" Gulten Abdula Nazare, care ne-a dezvăluit că nu ICR Cantemir a suportat cheltuielile de deplasare la Istambul pentru lansarea gazelurilor gălăţeanului, ci lidera comunităţii turce gălăţene şi-a folosit economiile.

Venit de la Tecuci, istoricul literar şi scriitorul Ioan Necula a fost prezentat de către directorul Muzeului de Istorie tecucean, prof. Viorel Burlacu şi premiat pentru întreaga sa activitate. S-a vorbit despre numeroase volume remarcabile, dedicate lui Cioran, Petrovici, Petică etc. "Preţuiţi valoarea!", a repetat de câteva ori scriitorul elogiat.

Au cântat superb tenorul Valentin Vasopol, de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", micuţa Adina Bostan, care a deschis seara, tulburător, cu Imnul naţional, Andreea Petrov, studentă la Galaţi venită din Basarabia şi formaţia "Kalofonis".

Citit 5467 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2020 04:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.