Monede de aur și argint, în Lapidarium

Monede de aur și argint, în Lapidarium
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

”Exponatul lunii” de la Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltănea” este o ofertă de zile mari: începând de ieri, „exponatul lunii februarie”, care continuă acum tradiţionala propunere lunară a muzeului, poate fi admirat de către vizitatori. Este vorba despre un lot de monede din aur, emise în monetăriile din oraşele antice Callatis, Byzantion, Odessos, Pella şi Chalcedon. ”Micul tezaur” este expus în Secţia Lapidarium a muzeului, din strada  Maior Iancu Fotea nr. 2.

Expoziţia cuprinde 12 piese monetare care datează din sec. IV-III a.Chr, aflăm de la Responsabilul cu Relaţii Publice al muzeului, Aura Cristian.  

Astfel, vor fi expuşi „stateri” (din latină, stater, sau franceză, statère), monede antice din aur şi argint din vremea vechilor greci şi macedoneni, de tip Alexandru (Alexandru cel Mare sau Alexandru Macedon) şi Lysimach (general macedonean învins de geto-dacii regelui Dromichaites, din câmpia munteană), emişi în secolele IV-III a.Chr. Monedele provin din tezaurul monetar de la Dăeni, judeţul Tulcea. Tezaurul figurează în registrul general al muzeului gălăţean din  anul 1957. Din tezaurul de la Dăeni, descoperit în anul 1956, în colecţiile publice din România au ajuns 107 exemplare.

Citit 1553 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2020 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.