Raresh DiMofte încurajează filmul nostru independent! Actorul, fiu de gălăţean, într-o producţie SUA – Canada

Raresh DiMofte încurajează filmul nostru independent! Actorul, fiu de gălăţean, într-o producţie SUA – Canada
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Actorul român Raresh DiMofte din Canada, unde a evoluat pe scenă şi în film, a revenit după zece ani în ţară unde, înpreună cu soţia sa Nadia, producător şi promotor la Vancouver, au de gând să lanseze Raindance România.

Raindance România este o organizatie non-profit, filială a Festivalului de film independent britanic Raindance, aşa cum au reuşit şi la Vancouver. Raindance promovează şi sprijină producţia de film independent, prin cursuri, competiţii de film şi evenimente de networking pentru cineaştii independenţi.

Am avut plăcerea să stau de vorbă acum la Galaţi cu actorul care şi-a petrecut adolescenţa în oraşul de la Dunăre şi mi-a demonstrat multă energie, farmec, bun simţ, intenţii generoase!

Cunoscut din seriale americane precum supranaturalul „Wu Assassins” sau de neuitatul serial după celebra ucronie a lui Philip K. Dick, „The Man in The High Castle”, „The Crossing” şi scurt metraje premiate internaţional, precum „Polymorphia” şi „Kingspin”, a jucat în peste 50 de filme şi seriale produse de populara companie de producţie de film şi furniziare de servicii media Netflix, din California!

Jos vampirii!

Actorul apare anul acesta şi în distribuţia serialului „Van Helsing”. Nu s-a născut la Galaţi,  dar a învăţat aici şi e fiul antrenorului emerit gălăţean Costel Dimofte. Îmi explică: cinematografia din Vancouver lucrează şi pentru Hollywood. Astfel, au fost atrase aproape patru miliarde de dolari numai datorită filmelor şi serialelor turnate. Şi SUA câştigă foarte mult din film, imediat după petrol şi lemn, ceea ce, spunem noi, ar trebui să învăţăm!   „Filmul independent s-a dezvoltat foarte mult la Vancouver în ultimii 20 de ani! În ultimii 10 ani au început să facă foarte multe scurt metraje, care au „rupt” efectiv la toate festivaluri din afara Canadei! Şi aceasta a crescut potenţialul filmului independent.” Actorul mai observă însă că "şi România, faţă de statele din jur – Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, are cele mai avantajoase scutiri, pentru film, prin Legea sponsorizării”. Îmi povesteşte cu entuziasm şi despre curajoasa întreprindere a unui actor extraordinar, prietenul său arădean Alin Panc, care a reuşit să pună pe picioare un studuio de film la Gara de Nord din Bucureşti: „Griviţa”.

Şi vampirii evoluează…

Filmată în Slovacia în această primăvară, producţia americano-canadiană este apreciată de către filmneweurope.com la 31 milioane de euro. Ultimul sezon al serialului va fi difuzat pe canalul SyFy.

Acţiunea acestei serii „dark fantasy” se desfăşoară într-un viitor post-apocaliptic. După eruperea vulcanului Yellowstone Caldera care a acoperit lumea cu cenuşă, oferind vampirilor şansa de a cuceri omenirea, „Vanessa Helsing este ultima speranţă pentru oameni datorită sângelui unic din venele ei care are abilitatea de a re-transforma vampirii în oameni.”

Raresh DiMofte îl joacă rolul căpitanului Rasto. În rolul principal, actriţa americană Kelly Overton, cunoscută din seria de filme de televiziune „True Blood” sau „The Ring – 2”, Ea joacă personajul  Vanessa Van Helsing, o urmaşă a faimosului vânător de vampiri dr. Abraham Van Helsing din celebra carte a lui Bram Stoker, „Dracula”. Apropo, autorul irlandez menţiona şi portul Galaţi ca punct de trecere spre Transilvania pentru contele-vampir atât de jucat…

De la „Fat Pig” la ţăruşul în inimă

„Van Helsing are o echipă formidabilă şi în spatele camerelor”, ne informează artistul român. Seria este creată şi scrisă de Neil LaBute (autor al scenariului pentru  hororul britanic „The Wicker Man”, iar gălăţenii i-au văzut piesa de succes „Fat Pig”, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Producătorii executivi sunt notorii pentru „Wu Assassins” – seria TV americană cu temă supranaturală sau seria SF canadiană „Continuum etc.

Absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, clasa Diana Cozma şi Radu Teampău, românul a emigrat în Canada, unde şi-a urmat visul de a juca în filme şi seriale americane. S-a lansat în 2013 cu serialul „Almost Human”, a făcut şi teatru. Nominalizat la prestigiosul premiu canadian Jessie Richardson Awards pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar pentru rolul din piesa „Blasted”, de Sarah Kane, a cucerit în ultimul an numeroase premii şi nominalizări internaţionale, precum Cel Mai Bun Actor Principal şi Cel mai Bun Actor în Rol Secundar pentru două roluri din „Polymorphia”, unde românul apare primul pe generic filmului regizat de Bernardo Villarreal, respectiv „Kingspin”, în rolul unui român, vorbind româna (IMDb plasează filmul într-un Top 50!) Românul a jucat şi alături de Elijah Wood (Frodo, din „Stăpânul inelelor”), în comedia neagră, favorita criticilor de film în 2019, „Come to Daddy”, care se va lansa în curând în cinematografele americane.

 
Citit 3204 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.