Vernisaj fără… clişee la Galeriile „Mantu”

Vernisaj fără… clişee la Galeriile „Mantu”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o atmosferă de sfârşit de secol XIX, marţi seară, la Sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de Artă, s-a deschis Salonul de iarnă al artiştilor fotografi.

Invitaţi la vernisaj, prietenii ori apropiaţii celor 30 de expozanţi din Galaţi, Tecuci şi Brăila au avut surpriza să calce pragul unui laborator foto improvizat.

Ei au descoperit nu numai lumea din faţa obiectului aparatului, aşa cum o văd artiştii foto, ci au avut senzaţia că pătrund şi în spaţiul interzis în care aceştia îşi mânuiesc ustensilele dragi lor.

De efect au fost câteva aparate de fotografiat, ultimul răcnet acum câteva zeci de ani, cărora, pentru a funcţiona, le trebuiau doar clişeele, adică plăcile fotografice pentru imprimarea negativului în camera obscură.

Într-adevăr, marţi seara, deşi sala „Mantu” a fost plină ochi, dacă numărai găseai mai multe aparate foto pentru fiecare vizitator în parte. Tot de mare efect a fost şi modernul sistem de iluminat al Sălii „Mantu”, abia montat, inaugurat în aceeaşi seară.

Continuând o tradiţie printre artiştii foto, gazda, Nicolaie Sburlan, preşedintele Fotoclubului „Dunărea de Jos”, a acordat mai multe diplome de excelenţă, printre care lui Manole Mohorea, un susţinător activ al activităţii breslei, cum l-a numit dumnealui.

„Laboratorul” improvizat de la Galeriile de Artă rămâne deschis timp de trei săptămâni.

Comentariu foto: „O dezordine organizată”, aşa a fost caracterizată expoziţia inedită de fotografie

Citit 651 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.