Amintirile literare ale unui fost procuror

Amintirile literare ale unui fost procuror
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conf. univ. dr. Ana Călin Almăşanu ne oferă o carte autobiografică, "Studenţi în tranziţie - promoţia 1962-1967", apărută la Editura "Pax Aura Mundi" Galaţi.

Fostul procuror aminteşte despre scene terifiante, de pildă cele peste 200 de cadavre de la accidentul navei pasager "Mogoşoaia": "Am văzut cadavre sau fracţiuni din trupurile cândva vii. Două femei mutilate în Galaţi (cazul "două babe" - n.r.), cunoscutul caz "Gladiola", după numele străzii unde se săvârşise dublul asasinat, pentru care criminalul a fost condamnat la moarte. Doi copii ciopârţiţi cu toporul în comuna Gohor, pentru care criminalul a fost condamnat la moarte".

Îşi aminteşte de o colegă de facultate, strălucita scriitoare Rodica Ojog-Braşoveanu, colegă de grupă  cu autoarea la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. O imagine preţioasă pentru celebra autoare de cărţi poliţiste, o Agatha Christie a României: "La cursuri, venea într-o ţinută decentă. O rochie de tricot de culoare gri, care în mişcare făcea să se observe talia. Alteori, purta o rochie beumarin, cu o croială la cine ştie ce casă de modă. Intrarea ei în sălile de curs era într-adevăr o apariţie. Bleizerul de culoare bleu-gris îl aşeza dezinvolt în cuier, în timp ce colegii îi urmăreau orice mişcare, iar ea se făcea că nici nu-i observă, după ce în prealabil ne salutase pe toţi. Se aşeza undeva în spatele rândului de bănci, lângă fereastra prin care observa furnicarul de vehicule". "Comunicativă cât era necesar, fată de Bucureşti,  Rodica se remarca prin frumuseţea sa naturală. Nu se machia. Ţinuta era discretă, elegantă, decentă".

Citit 2551 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2020 01:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.