Oamenii lui Cuza, în urbea pârcălabului. Garda veche a defilat prin oraş (FOTO)

Oamenii lui Cuza, în urbea pârcălabului. Garda veche a defilat prin oraş (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

„Vivat”, salutul militar din vremea lui Cuza, moştenire medievală, a deschis evenimentul insolit de sâmbătă, 2 octombrie, când trecătorii au fost surprinşi prin culori şi comenzi la o defilare în premieră a unei gărzi istorice. 

Iată că se poate şi la Galaţi, cu efort şi cu pasiune, trupa fiind alcătuită din zece voluntari – deci oameni care, fără de arginţi, depun eforturi deosebite, entuziaşti într-o lume cam mofluză, gălăţeni de profesii diferite, în uniforme din vremea lui Cuza!

Urmată de toboşari, de elevi şi de dascăli de la multe şcoli din oraş, parada s-a deplasat, fotografiată, salutată şi lăudată de unii, ignorată de cei încruntaţi, pe traseul  de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” – adunarea a fost chiar în faţa bustului domnitorului, unde elevii şi adulţii prezenţi au mai aflat câteva date istorice – , pe Brăilei, cu oprire la Palatul Justiţiei, apoi pe Faleză, la Foişor şi la Trepte (unde au urmărit şi au ţinut să se fotografieze cu Garda chiar şi câţiva străini, tineri de culoare), cu demonstraţii, explicaţii şi foto, pe Domnească, încheind periplul în faţa Primăriei. Un basorielief al „domnitorului Unirii”, oferit de asociaţia Frontiera Gălăţeană”, a deschis cortegiul, în spatele maşinilor de Poliţie şi ale Jandarmeriei gălăţene. Nu voi mai repeta lista celor care au conlucrat la desfăşurarea evenimentului, despre care deja am scris anterior în cotidianul nostru. 

Distracţie, lecţie de istorie altfel ori... o răzmeriţă?

„Nu vă supăraţi, pentru ce protestaţi?” – aşa ne-au întrebat pe parcurs mai mulţi vârstnici, văzându-ne cu steaguri. Şi, într-adevăr, la Monumentul Eroilor, de la Teatrul Dramatic, tot cu tricolor, chiar se desfăşura atunci un protest.

Pe parcurs, „plotonul” comandat de preşedintele Filialei Galaţi a Asociaţiei Culturale „Tomis” – Constanţa, Teodor Bolea, dibaciul mânuitor de sabie, a oprit, iar vicepreşedintele ONG-ului, participant, gata să ajute, de ani buni, în mari reconstituiri istorice în ţară şi în străinătate, Adrian Tăbăcaru, a strecurat atracţii documentare pentru copii şi nu numai, vorbind de pildă, pe scurt, despre influenţele din „moda militară” a vremii pentru aceste uniforme colorate bogat – fie despre pălăriile ca ale bersaglierilor italieni, cele cu pană de cocoş, fie incredibil de înalte chipiuri, ca nişte turnuri, inspirate de la armata poloneză, fie franţuzeşti (cu împăratul Napoleon al III-lea, pentru darul armelor franceze dăruite primului corp de armată naţională înfiinţată de Cuza în Principatele Unite, a tratat ministrul nostru de Externe de atunci... poetul Alecsandri!), ceaprazuri, fireturi aurii, epoleţi cu franjuri din mătase. Am mai aflat şi că încă nu se numeau „marinari” tinerii cu tricouri în dungi şi cu pălărie de lac. Şi că prima navă de război românească, bastimentul „România”, a fost achiziţionată în vremea lui Cuza. La Galaţi, s-a înfiinţat atunci, în Portul internaţional comparat cu Marsilia, o trupă de Flotilă de Dunăre, iar la Brăila, un Arsenal al Marinei.

Am văzut şi o demonstraţie făcută de Ionuţ Crudu, membru al Asociaţiei „Danubiana”, în uniformă, despre cum se încărca o carabină franceză „cu capsă”, ce trăgea cu viteza de cel mult două focuri pe minut, trebuind ruptă cu dinţii hârtia fişicului cu pulbere. Unii, ca să scape de îndelungatul serviciu militar, îşi... spărgeau singuri dinţii, a mai povestit prezentatorul Tăbăcaru, în uniformă cu panaş roş, evocând modernizarea României din timpul domnitorului Cuza.

Proiect câştigat prin concurs care ne aşază în rândul lumii

Col. (r) Tăbăcaru a prezetat-o pe Antoneta Crudu, preşedinta Asociaţiei „Danubiana” – ONG care implementează acest proiect câştigat prin concurs, un grup de entuziaşti cu o lungă carieră de voluntariat, în special în domeniul Educaţiei din Euroregiune, cu cadrele didactice din România, Republica Moldova şi Ucraina.

La Palatul Buckingham, la castelul din Praga, la San Marino sau, mai aproape, la Alba Iulia, ori Timişoara, ceremonia de schimbare a gărzii face parte din viaţa oraşelor. Este un spectacol apreciat de turişti şi urmărit cu mare atenţie de o mulţime de oameni. Sigur, Galaţiul nu este în Banat sau Transilvania, dar şi acolo s-a început de la nimic. Mai mult, sunt astfel de trupe a căror activitate este subvenţionată de primării – oamenii nu mărşăluiesc chiar pe degeaba... Reconsituirile istorice pot aduce şi beneficii locale financiare, prin stimularea consumului în domeniul HoReCa. Aşa cum am obseevat la Medgidia, lângă noi chiar, la Brăila etc.

Pentru scepticii sau prea ocupaţii din Galaţi, care cască la astfel de manifestări atractive, muncite de alţii, ideea este şi că pentru elevi, speriaţi de materii stufoase şi uneori neclare, istoria luată „cu linguriţa de miere” poate suplini şi lipsa de aplicaţie sau de timp a părinţilor şi îi ajută pe unii profesori – pe cei buni!

Articolul prin care anunţam în "Viaţa liberă" parada a avut, în varianta online, aproape 3.500 de accespri şi peste 300 de like-uri, deci interes există, în ciuda unor comentarii acre ale câtorva nesemnaţi. Sigur, slavă Domnului, există încă libertatea cuvântului. Însă, ca de obicei, din comunitatea culturală ocupată nu riscă nimeni vreun comentariu, ca şi la articole despre clădire sau opere de artă în pericol grav, despre opere de artă sau despre victorii culturale ale gălăţenilor, în ţară şi străinătate. Sigur că sunt încă multe lucruri de aşteptat de la aleşii noştrii ori ai altora, însă fiecare capitol trebuie tratat separat, iar presa critică ceea ce este de criticat, dar trebuie să observe şi lucrurile bune.

Este acum meritul lui Marius Crudu, vicepreşedinte al „Danubianei”, că, într-o vreme în care încă există tipicul de dinainte de 1989, de a aştepta decizia şi finanţarea exclusiv de la „stăpâni”, a scris un proiect care să câştige o competiţie, alături de numai alte câteva! Este şi meritul Primăriei municipiului Galaţi că investeşte, măcar sume modice, şi în proiecte pentru cultura vie. Şi al altor ONG-uri, şcoli şi instituţii ce au sărit acum în ajutor.  

Este doar un debut şi, ca atare, chiar a început cu... dreptul! Vicepreşedintele Tăbăcaru, cel care i-a molipsit pe mulţi de ideea Gărzii Cuza, spunea că paradele Gărzii trebuie să se desfăşoare vară de vară, pe Faleză şi în Grădina Publică. Tăbăcaru a profitat de ocazie ca să facă şi un apel la „recrutarea” elevilor pasionaţi de uniforme sau de Istorie. Aşteptăm viitorul.

Citit 1978 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Octombrie 2021 19:39

3 comentarii

  • postat de Ochidevultur
    Luni, 11 Octombrie 2021 13:36
    62.231.94.***
    Draga parere si tu bere! Ce voiati, sa patruleze trupele NATO pe strada? Tinerii nu trebuie sa stie de Cuza, ca deja ziua de 24 ianuarie o au libera, tocmai sa ne uitam inaintasii.... Ati facut ceva pentru societatea in care traiti, ca de critici nici dracul nu va intrece! Mai frustratilor, eu cred ca nici la munca nu mergeti din moment ce nu stiti sa apreciati efortul altora! Dar ce actiuni ati dori, "street foud" ca nici nu stiu cum se scrie, ca nu ma interesează!... Actiuni la care sa va umpleti burta cu bere si sa va curga balele printre stridii, midii si alte fructe de mare, carnatarilor ce sunteti! Cine naiba o sa mai explice istoria urmașilor noștri, cand aceasta lipseste din cartea de istorie!? Nostradamus?... Baiii?!... Peste ani si ani, vom fi un amalgam de natiuni iar de noi nu se va mai auzi!.... Stiti despre globalizare?.... Asta sa le spuneti copiilor, ca daca nu-si iubesc tara, nu o merita! Asadar, sunteti niste frustrati anonimi, care ar schimba istoria pe o porție de mici si o bere, ca de altele nu este loc.... Mergeti voi si faceti voluntariat la obiectivele mentionate, lucrati pe lângă arheologi, sa vedem sunteti in stare?... Mie mi-a placut ce am vazut, un pluton care a dat culoare acelei zile de sambata, iar voi ramaneti niste latrai anonimi,fara sange in instalatii si testicule..... Cand va veti desconspira, o voi face si eu... Nu am facut decat sa raspund la o provocare mizerabila de-a voastra! Huoooo!!!!
    1
    1
    Raportează
  • postat de Ursus
    Luni, 11 Octombrie 2021 07:35
    193.231.148.***
    Tara arde si baba se piaptana!
    7
    1
    Raportează
  • postat de parere
    Duminică, 10 Octombrie 2021 14:46
    89.39.81.***
    am vazut. e un fel de "distractie cu magarusul in haine de recuzita teatrala". sint doar bani publici cheltuiti degeaba. nu mai implicati liceenii. concentrati resursele banesti pe istoria adevarata, schitul tirighina, cavoul roman, poarta turceasca, biserica fortificata. faceti ceva si introduceti-le intr-un circuit turistic.....lasati circul pe bani publici.
    7
    9
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.