Comemorare a raptului din 1940

Comemorare a raptului din 1940
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Universitatea din Cahul au conferenţiat şi gălăţeni *

26 iunie 1940: URSS trimitea un ultimatum categoric României, cerându-i  Basarabia şi nordul Bucovinei: peste 3.700.000 de  locuitori şi  peste 50.700 km pătraţi! Administraţia română se retrăgea până la 3 iulie  ora 14.00. Ora Moscovei!

11–12 iunie 2010, în timp ce în România se dezbătea foamea momentului, la Cahul, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, s-a desfăşurat Simpozionul Internaţional „Anul 1940 în istoria românilor”.

La care a fost prezent un puternic desant gălăţean, alcătuit din istorici, veterani de război, oameni de cultură. Lucrările simpozionului au fost onorate de Ion Negrei, vice-prim-ministrul Republicii Moldova. Cristi Dumitru, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a reprezentat Guvernul României.

Alături de rectorul universităţii gazdă, conf.univ.dr. Andrei Popa, a fost prezent prof.univ.dr.ing. Iulian Bârsan, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, implicat ani buni în extensia de la Cahul a universităţii gălăţene.

Moderator a fost un savant ieşesan, prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu, istoric, alături de un cunoscut istoric basarabean – dr. Gheorghe Cojocaru.

Dintre numeroşii susţinători de comunicate ştiinţifice am remarcat şi prezenţa celor de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi. Notăm aici: dr. Ion Şişcanu, basarabean de origine, membru al Comisiei de studiu al crimelor comunismului în Republica Moldova, lect. univ. dr. George Enache, lect. univ. dr. Constantin Ardeleanu, lect.univ.dr. Arthur Tuluş.

Citit 804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.