Aplauze pentru Virgil Tănase

Aplauze pentru Virgil Tănase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitorul de origine gălăţeană Virgil Tănase a devenit ieri Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos”, în urma unei ceremonii emoţionante, la care au participat cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Litere, scriitori gălăţeni sau pur şi simplu iubitori de cultură.

După decenii bune în care a impresionat prin cariera literară, regizorală sau academică, Virgil Tănase s-a întors la Galaţi pentru a primi şi recunoştinţa locurilor care l-au dat lumii. Înaltul titlu academic reprezintă o dovadă în plus că şcoala filologică gălăţeană nu şi-a uitat valorile.

„Nu e niciun mister pentru cei de aici cine este domnul Virgil Tănase. O personalitate atât de puternică nu poate încăpea în paginile unui Laudatio, iar noi, cei de la Universitatea «Dunărea de Jos», suntem onoraţi să putem oferi acest titlu unei incontestabile valori a culturii româneşti”, a spus, în deschiderea ceremoniei, rectorul universităţii, prof. dr. Viorel Mînzu.

Evocarea lui Virgil Tănase atât în Laudatio, cât şi în referatele comisiei de acordare a titlului (din care au făcut parte şi profesorii Eugen Simion, Silviu Angelescu, Doiniţa Milea sau Nicolae Ioana) a cuprins întregul spectru al activităţii sale de până acum, vorbitorii făcând referire la cariera sa de romancier, dramaturg, jurnalist, traducător şi profesor.

„A fost dat afară din facultate, a fost dat afară din ţară, era cât pe ce să fie dat afară din viaţă, dar nu poate fi dat afară din literatură. Luna viitoare va împlini vârsta de 65 de ani, dar asta se poate întâmpla oricui. Ce nu se poate întâmpla oricui este să aibă talentul şi vocaţia lui Virgil Tănase”, a subliniat decanul Facultăţii de Litere, prof. dr. Nicolae Ioana.

Ceremonia a fost completată de cuvântul unei tinere asistente de la Facultatea de Litere, Iulia Barna, cea care îşi face chiar lucrarea de doctorat studiind opera lui Virgil Tănase, şi de mesajul de bun venit acasă din partea scriitorilor gălăţeni, transmis prin intermediul poetului Sterian Vicol.

La rândul său, vizibil impresionat de toate cuvintele adresate, Virgil Tănase s-a închinat în faţa asistenţei: „Sunt foarte onorat şi emoţionat pentru acest titlu care mi se acordă. Vă mulţumesc”, după care a oferit în câteva cuvinte o teză demnă de cercetat despre viaţa în două limbi: română şi franceză.

Citit 797 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.