„Dunărea de Jos”, la mila 100

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discret, cu o lansare în chioşcul fanfarei de la Grădina Publică, cu strângerea colaboratorilor în jurul redacţiei, revista „Dunărea de Jos” a marcat cel de-al 100-lea număr al noii sale serii, repornită acum 9 ani. 

Tema la 100 a fost chiar „Nostalgia”, aşa, un fel de retrăire romantică a începuturilor. O serie de „nostalgii” au apărut în pagini, „Nostalgia… Otravă?”, de Constantin Frosin, „Nostalgia sau mărcile noii modernităţi”, de George Lateş, „Refugiul nostalgiei”, de Adina Fuică, „Mitul retragerii sau nostalgia originilor în scrierile sacre ale omenirii”, de Mitruţ Popoiu. Până şi coperta lui Eugen Ungureanu este o imagonostalgie…

În rest, ca de obicei, puţină poezie, cu Vali Crăciun, Alexandru Ovidiu Vintilă, Stan M. Andrei, Petre Dinvale, Mihai Ganea, Costel Stancu, Viorel Ştefănescu, puţină proză cu Victor Cilincă, Constantin Tănase, Dan Plăeşu, Raymond Humphreys (în traducerea lui Petru Iamandi) şi puţin teatru cu Octavian Miclescu. 

Lansarea de cărţi poştale literare n-a fost o glumă, la numărul 100 s-a ajuns la a patra, cu Calistrat Hogaş, dovedindu-se o idee de reţinut. Ca şi ideea Florinei Zaharia de a pune două întrebări năstruşnice unora cum ar fi Gellu Dorian sau Angela Baciu, iar aceştia să şi răspundă, fa fel de năstruşnic.

La „Cronici de carte”, Corneliu Stoica prezintă ediţia bilingvă, română-franceză, apărută la Editura Eikon din Cluj, a cărţii lui Gaby Michăilescu, „Leonard, soldatul de ciocolată/ le soldat en chocolat”. Alte cronici sunt semnate de Dan Bistricean, Ioan Toderiţă, A. G. Secară, Valeriu Valegvi, Mircea Dinutz.

Dicţionarul artisticilor plastici al lui Corneliu Stoica îl prezintă pe sculptorul Mircea Enache, iar din Dicţionarul General al Literaturii Române, Virgil Guruianu îl extrage pe Ştefan Petică. Revista publică, în traducerea lui Vasile Savin, un fragment din cartea „Binevoitoarele”, de Jonathan Littel, cel care are Prix Goncourt pe 2006. 

Continuându-şi serialul cu prezentarea clădirilor de patrimoniu ale Galaţiului, Valentin Bodea se opreşte la Palatul de Justiţie.  Cu un titlu incitant vine Tudose Tatu: „Navarhul, personajele sale reale şi Sulina piraţilor”.

După „Nostalgia” numărului 100, „Dunărea de Jos” propune pentru 101 pur şi simplu „Ana Karenina”.   

Citit 859 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.