Aniversare - Ion Avram / „Scrisul este transpiraţia sufletului pe hârtie”

Aniversare - Ion Avram / „Scrisul este transpiraţia sufletului pe hârtie”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ion Avram are o mare calitate: adună oamenii în jurul său, îi polarizează, reuşind să scoată din fiecare tot ce are mai bun. Se spune – şi iată că se şi adevereşte: există oameni care ştiu să ne întoarcă cu faţa bună spre ei. În tot ce face, indiferent că vorbim despre funcţiile sale de comisar la Garda de Mediu, de secretar al Filialei sud-est a Uniunii Scriitorilor, sau de cea de preşedinte al Cenaclului literar „Noduri şi Semne”, indiferent că este în timpul serviciului sau în timpul liber, Ion Avram ştie să cultive în jurul său frumosul. Astăzi, când împlineşte 60 de ani (nici dacă îi vedem buletinul nu ne vine să credem), l-am rugat să ne răspundă la trei întrebări:

- Ce reprezintă pentru dumneavoastră oamenii?

- Oamenii sunt nişte universuri lăuntrice reliefate sufleteşte, în care se reflectă nişte universuri nelăuntrice interlocutoare şi nereliefate sufleteşte printre care şi noi, fiecare, cu universul său lăuntric – reliefat sufleteşte, desigur. Altfel spus: fraţi întru Iisus Hristos – aşa cum ar trebui să fim şi nu suntem în stare; sau, şi mai altfel spus: nişte persoane care poartă în raniţă bastonul de personaj literar.

- Ce reprezintă scrisul pentru Ion Avram?

- Scrisul/literatura este un mod de a transmite unor oameni – printre care şi fiecare dintre noi – ceea ce nu pot să spună/ exprime alţi oameni - printre care şi fiecare dintre noi. El, scrisul, este transpiraţia sufletului pe hârtie. 

- Care sunt lucrurile care contează?

- Dacă te referi la lucrurile acelea de natură materială – acestea ar trebui să conteze mai puţin sau chiar deloc în viaţa aceasta. Dependenţa omului de material poate să-i tulbure sufletul, să-i încarce karma – cum se mai spune. Mai importante sunt aspectele care ţin de atitudinea omului, de educaţia, de spiritul lui. Iubirea, sub toate manifestările ei, de exemplu, cinstea, corectitudinea, creativitatea, cultura, dragostea de viaţă, de natură contează mai mult decât lucrurile fizice, materiale de care depindem fatalmente în această existenţă şi care ne îngreunează calea ce ni s-a dat prin naştere.

Despre sărbătoritul de astăzi, un alt scriitor de nădejde, Ion Zimbru, spune: „În peste 30 de ani cu Ion Avram, prieten şi prozator de bătaie lungă, am învăţat  să respectăm şi să trăim singurul miracol dintre cântecul de leagăn şi prohod: viaţa, farmecul acesteia, misterul răscolitor al naşterii, arătarea halucinogenă a unei orhidee în pustiu, tăcerea şi importanţa busuiocului la icoana părinţilor, arta de a fi pur şi simplu în Infern şi în Paradis, deopotrivă”.

Îi spunem astăzi, cu admiraţie, La mulţi ani! domnului Ion Avram şi ne bucurăm să avem la Galaţi oameni de asemenea valoare.

Citit 13884 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2011 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.