Fetiţa care avea prea mulţi pistrui - Cartea care i-a schimbat viaţa lui Victor Cilincă

Fetiţa care avea prea mulţi pistrui - Cartea care i-a schimbat viaţa lui Victor Cilincă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Colegul nostru, scriitorul Victor Cilincă, este primul gălăţean cu două cărţi publicate în SUA: „Polonius” şi  „Mica îmblânzitoare de uriaşi: poveşti de imaginaţie şi fantezie”,  numită, iniţial, „Fetiţa care avea prea mulţi pistrui”. Aceasta din urmă, recent publicată la Editura Editura Wilkdside Press LLC, SUA (tipărită, însă, în Marea Britanie), are scris, în engleză, pe coperta a IV-a: „După unul dintre multele sale voiaje, autorul s-a oprit la Port-Etienne în Mauritania, Africa, unde faimosul scriitor francez Antoine de Saint-Exupery a vieţuit odată. Această „întâlnire” peste timp a prilejuit scrierea acestor şapte poveşti. Scrise pentru copii, părinţi şi, de asemenea, bunici, aceste fabule sunt neaşteptate, delicate şi pline de umor, răsturnând situaţii obişnuite, punând întrebări interesante, educând şi distrând fără a moraliza”. Sunt poveştile: „Lucrul cel mai singur din lume”, „Poveste din ţara în care lucrurile se făceau de opt ori la rând”, „Balaurul Papă-tot”, „Mica îmblânzitoare de uriaşi”, „Istoria spiţerului mincinos”, „Noaptea de Anul Nou” şi „Întâmplarea peştişorului care a pescuit un pescar”.

„The Little Giant-Tamer: Tales of Fables & Fantasy” – „Mica îmblânzitoare de uriaşi: poveşti de imaginaţie şi fantezie” a beneficiat de doi traducători: un român, Petru Iamandi, versat în tălmăcirea de texte (traduce pentru edituri importante din ţară volume de sute  de pagini) şi un englez, Tom Carter, care a asigurat o traducere literară perfectă. Profesorul Petru Iamandi –  inclus în 1999 şi 2001 în anuarul american Who´s Who in the World pentru întreaga activitate publicistică, este doctor în filologie la Facultatea de Litere şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos”, cu Diplomă de onoare din partea Ministerului Învăţământului pentru rezultate deosebite în pregătirea elevilor pentru olimpiade naţionale, implicat în sumedenie de proiecte culturale internaţionale, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este citat de editor doar ca scriitor de cărţi de specialitate, cu „Culture for Democracy” (2001), „English and American Literature – Science Fiction (2003), „American History and Civilization (2004), „SF – Literature about the Future” (2004), „English – Romanian Dictionary” (2000) şi multe altele.  Fără a înşira cele peste 50 de cărţi de proză, poezie, teatru şi de specialitate traduse din/în engleză, dicţionare, cursuri universitare etc.

De ce i-a schimbat această carte viaţa lui Victor Cilincă? „Fetiţa care avea prea mulţi pistrui” a apărut, cu acest titlul, la Editura Porto-Franco în 1991, cu ilustraţiile mele”, ne spune autorul: „A avut tiraj – 24.000 de exemplare care s-au vândut în toată ţara, s-a bucurat de succes, s-a şi furat masiv, chestie cu care mă mândresc şi mi-am putut cumpăra casă cu banii primiţi pentru… imaginaţie. Prima dată în viaţa mea când câştigam o avere prin scris! Iar prin 1990, publicând în revista studenţească „Orientări” un fragment din povestea titulară, am înduioşat tare o inimă feminină, pierdută apoi, prin nepriceperea mea…”. Cartea a fost republicată, în 2007, la Editura „N´ERGO” din Galaţi.

Citit 10920 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.