Castrul roman se "bate" cu Rezervaţia fosiliferă
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Castrul roman se "bate" cu Rezervaţia fosiliferă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Situaţia jalnică în care se află situl arheologic Tirighina–Bărboşi a fost semnalată în repetate rânduri, inclusiv de “Viaţa liberă”. În octombrie 2009, instituţiile culturale din Galaţi au semnat un Memorandum intitulat “S.O.S.! Tirighina-Bărboşi”, adresat preşedintelui Băsescu şi Camerei Deputaţilor. Fără niciun rezultat. Ceea ce nu a reuşit nimeni până acum – măcar ecologizarea  zonei şi împrejmuirea acesteia - este pe punctul să facă o asociaţie non-profit din Galaţi, cu profil de mediu, despre care nu a auzit nimeni, şi care are în custodie rezervaţia fosiliferă de pe acelaşi amplasament.

Arie naturală protejată şi monument istoric

Asociaţia “Universitatea Moldova Sud” din Galaţi, (preşedinte Eduart Kevorchian) a primit în custodie de mediu, din partea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în baza unei convenţii semnate în noiembrie 2011, Aria naturală protejată de interes naţional “Locul fosilifer Tirighina Barboşi” (terenul fiind în proprietatea Consiliului Local).

Această rezervaţie ştiinţifică paleontologică, în care se găsesc zăcăminte fosilifere din faza Euxinului vechi (cu aproximativ 400.000 ani în urmă), are situat, însă, deasupra, situl arheologic din care face parte Castrul roman, monument istoric de categorie A, de protejarea căruia se ocupă Ministerul Culturii. Astfel că, pentru a ajunge la potenţialele descoperiri paleontologice, trebuie să trecem prin sau să „dăm la o parte” istoria, adică situl arheologic Tirighina–Bărboşi, unde s-a descoperit primul mormânt al unui daco-roman creştinizat, Innocens, şi primele ruine ale unei vechi cetăţi din timpul romanilor. 

Secretarul Asociaţiei “Universitatea Moldova Sud”, Laurenţiu Curduman, face un apel: “Pentru a întocmi regulamentul ariei protejate şi un set minimal  de măsuri de conservare, dorim să facem o consultare publică. Suntem deschişi oricăror idei, oricărei colaborări pentru activităţi de cercetare. Am încheiat un parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, astfel încât tot ce vom găsi, vom duce la muzeu. Ne puteţi contacta pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. E păcat că avem potenţiale obiective turistice de o asemenea importanţă şi nu le valorificăm”.

Ministerul Culturii are un cuvânt de spus

Delimitarea sitului arheologic Bărboşi-Tirighina este, după cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, de la linia ferată până la groapa de gunoi şi până la şosea. „Nu vedem nimic rău în această atribuire de custodie, chiar ne bucurăm că mai apare cineva care are grijă de teren, însă tot ce urmează să se efectueze acolo trebuie făcut cu aprobări de la Ministerul Culturii”, afirmă consilierul.

„În zilele următoare zona va fi igienizată, cu ajutorul societăţii RWE. Urmează, până la sfârşitul anului, împrejmuirea rezervaţiei fosilifere, pentru a fi împiedicat accesul celor ce  distrug patrimoniul natural şi istoric”, afirmă Laurenţiu Curduman, care speră, totodată, să demareze, până la sfârşitul anului, construcţia unei săli multifuncţionale, cu spaţiu de expunere pentru fosile şi viitoarele descoperiri arheologice. Însă şi acolo există un „dar”, orice construcţie pe spaţiul unui sit arheologic presupune, mai întâi descărcarea de sarcină arheologică pe locaţia respectivă. Aceasta se face numai de către instituţii specializate, cu arheologi acreditaţi de Ministerul Culturii, după cum aflăm de la  Costel Ilie, arheolog specialist în cadrul Muzeului de Istorie.

Nu avem specialişti în paleontologie

Camelia Burluc, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ne-a declarat că la Galaţi nu avem specialişti în domeniul paleontologiei, dar că pot fi cerute expertize din partea celor calificaţi. „Fiind vorba despre două situri, unul arheologic şi unul fosilifer, trebuie să se pună de acord cele două ministere, al culturii şi al mediului, şi factorii locali, inclusiv Primăria, trebuie mers la locul faptei şi purtate discuţiile pentru a se vedea ce e de făcut”, afirmă Camelia Burluc.  

Important este că, în sfârşit, cineva va face ecologizarea şi împrejmuirea zonei. În varianta optimistă, în care toate instituţiile şi cele două ministere îşi vor da mâna, sunt şanse ca, în următorii cinci ani, Bărboşi-Tirighina să devină atracţia turistică a zonei.

Citit 9600 ori Ultima modificare Vineri, 27 Aprilie 2012 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.