O aventură literară fantastică: Dragomir Dumitrache a inventat un personaj-brand

O aventură literară fantastică: Dragomir Dumitrache a inventat un personaj-brand
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cartea sa va apărea înainte de… Sfârşitul Lumii * Un destin de roman: din Brăila în Libia, de la herghelie la catedră


A început să scrie pe la 14 ani, proză şi teatru, chiar a jucat în şcoală, a dus, pe mai multe direcţii, o viaţă de roman, care ar putea fi descrisă, desigur, în mai multe cărţi, iar din 2008 s-a apucat să scrie ca o fabrică: anul şi romanul! De ce s-a apucat tocmai acum de scris ca de un nou job? „Nu ştiu. Aşa s-a întâmplat, acum…” Al treilea volum din seria „Nume de cod: Viţa de vie” este acum sub tipar, sub titlul: „Roşu şi verde”. Trebuie să spunem încă de la început că scriitorul gălăţean Dragomir Dumitrache demolează în cartea sa mitul Sfârşitului Lumii după previziunile obsedantului calendar mayaş. Tocmai de aceea şi vrea să lanseze ultimul său volum, al treilea din serie, în preajma datei prognozate de pesimiştii care vorbesc în termeni apocaliptici despre luna decembrie a acestui an. Autorul cultivă fantasticul, dar şi realismul momentului prezent, rămânând însă fascinat de trecut: cultivă spiritul istoriei de aur a începuturilor daco-romane, misterul în buna tradiţie a cărţilor despre căutătorii de comori - mai precis, caută aurul dacilor, „lumina zeilor”. Primele două volume ale seriei au fost scoase la Editura Solaris Print - Bucureşti, ultimul volum apare acum la Editura Zeit, Brăila.

În primul roman din serie, „Geneza”, cu acţiunea înainte de revoluţie, personajul principal, fantastic, este o femeie vegetală, o viţă-de-vie gânditoare, care dispare la finalul volumului într-o mineriadă. Apare iarăşi însă, în volumul doi - „Ochiul ciclonului”, după cutremurul din 2004. Volumul trei, „Roşu şi verde” îi va oferi acum o nuntă mitică… Interesant este şi că, deşi genul este ilustrat mai întotdeauna, încă de la copertă, cu reprezentări antropomorfe (aşa s-a întâmplat în primele două volume), acum cartea gălăţeanului nu ne propune - încă! - un chip. De ce? Pentru că banda desenată sau filmul care ar putea urma, după reţeta „Harry Potter”, să poată crea în voie cele mai reuşite trăsături: autorul nu vrea să schimbe pe parcurs un personaj intrat vizual în conştiinţa publicului, cu altul mai bine realizat artistic, ci să facă totul din prima…

O promovare modernă

Viţa-de-vie dă însă ocazia combinării literaturii cu imaginea de legendă a vinului, o altă faţetă tradiţională a culturii noastre. Deci, un marketing modern în promovarea cărţii! Care va fi şi o acţiune a podgorenilor, mai ales că personajul principal este gândit ca un brand. Spune că a avut deja oferte pentru brandul său, în Franţa, dar ultimul volum îşi duce personajul în bejenie, după suferinţele din timpul mineriadei, în SUA, nu în Europa, şi n-a vrut să schimbe localizarea. „Vreau să construiesc un brand românesc!”, ne spune autorul. Şi-a creat, pentru reuşită, chiar şi un agent literar, în România lipsind această îndeletnicire. Astfel, a convins un prieten să se califice în acest domeniu nou. Autodidact, autorul îşi asigură singur şi partea juridică a întreprinderii literare.

Câte n-a făcut

Se trage de fapt din Brăila, dar şi-a legat în timp destinul de multe alte aşezări din ţară şi din lume, unde a lăsat semne apăsate. „Am crescut în Balta Brăilei”, îşi aminteşte fostul şcolar, îndrăgostit de biologie. Dealtfel, a ajuns la un moment dat chiar să şi predea la şcoală această materie. „Am muncit enorm”, îşi aminteşte acum. Absolvent al Universităţii Ovidius Constanţa - Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Agricole, a fost, printre altele, director al staţiunii turistice Venus de pe Litoral, pe care a pus-o pe picioare, a fost şi directorul fostei herghelii regale de la Râmnicelu, dar şi inspector de personal într-o colonie de constructori români din Libia, înainte de 1989, a fost primul producător industrial autohton postrevoluţionar de paste făinoase - peste tot cu performanţe! Acum este manager la o fermă agricolă italiană, despre care spune că este ”cea mai modernă din lume”, unde s-au testat prototipuri ale unor maşini agricole fabricate în Occident - anul acesta firma a primit locul I în Top Profit România. În ţara noastră, cartea nu este încă o investiţie profitabilă, dar autorul nostru a avut şi până acum tiraje serioase…

Citit 13884 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.