Primul director al Muzeului de Artă din Galaţi

Primul director al Muzeului de Artă din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nicolae Itu s-a născut în comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, la 24 iulie 1929. Imediat după absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii „Victor Babeş” din Cluj, în 1953, a venit la Galaţi, unde a fost profesor de limba şi literatura română la Liceul Militar de Marină şi la Liceul „Costache Negri”.

În 1958 a fost transferat ca secretar literar la Teatrul de Stat din Galaţi, iar în 1961 a fost numit inspector, apoi preşedinte al Comitetului de Cultură şi Artă al Regiunii Galaţi. În anul 1967 a devenit directorul Muzeului de Artă Contemporană Românească (actualul Muzeu de Artă Vizuală), unde a funcţionat până în anul 1989, când s-a pensionat.

Din 1990 a revenit la Vinţu de Jos, împreună cu soţia, doamna Maria Itu, profesor universitar, şi s-a dedicat scrisului.

Prima sa schiţă, intitulată „Fragarul”, a fost publicată în 1956 în ziarul „Viaţa Nouă”. A publicat proză scurtă  în revistele „Orizonturi”,  „Urzica”,  „Perpetuum  comic”.

A debutat ca libretist al baletului „Marinarul visător”, pe muzica lui Laurenţiu Profeta în anul 1972. A urmat piesa „Aventurile lui Don Quijote”, prelucrare după Cervantes, prezentată în premieră în anul 1984 la Teatrul pentru Copii şi Tineret din Galaţi.

A publicat proză satirică şi romane, ultimii ani fiind prolifici în acest sens: are 16 volume apărute, dintre care 10 după 2004.

Galaţiul în care şi-a petrecut 37 de ani din viaţă a însemnat, pentru domnul Nicolae Itu,  „o revelaţie”, după cum mărturiseşte acum, cu detaşare, dar şi cu nostalgie.

„Port recunoştinţă şi simpatie oamenilor care m-au primit la Galaţi, deşi pe atunci, în 1953, era numit oraş cumplit de negustori. Nu eu am ales acest oraş, am fost numit la absolvirea facultăţii, datorită mediei mari, însă am avut o viaţă frumoasă în toţi anii cât am stat la Galaţi. Ţin şi astăzi legătura cu unii dintre foştii elevi, care mi-au dăruit chiar o carte - florilegiu”, spune domnul Itu.

Şi foştii colegi de la Muzeul de Artă au cuvinte frumoase despre primul director al instituţiei: „Iată un om de care îmi amintesc cu plăcere”, spune Mariana Cocoş Tomozei, adăugând: „Nicolae Itu a pus bazele acestui muzeu şi a avut un rol activ la înfiinţarea lui. Deşi specialitatea sa nu erau artele plastice, fiind profesor de limba şi literatura română, era un pasionat şi un cunoscător al muzicii şi al artelor plastice. Un lucru foarte important a fost felul în care a condus muzeul: cu hotărâre, cu discreţie şi cu ştiinţa de a-l proteja, ca instituţie. Un foarte bun organizator şi totodată un director care a ştiut întotdeauna să dea primul cuvânt specialiştilor”.

La aniversare, îi dorim lui Nicolae Itu sănătate şi puterea de a-şi împlini toate proiectele. Şi îi mulţumim pentru cei 37 de ani dedicaţi vieţii culturale a Galaţiului. 

Citit 939 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.