Expoziţie de excepţie la Casa Cuza din Galaţi: Ia, o veche comoară de artă populară!

Expoziţie de excepţie la Casa Cuza din Galaţi: Ia, o veche comoară de artă populară!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Miercuri (24 iunie), la prânz, ochii au să ni se bucure! Într-un moment în care ia românească este pe cale să intre în patrimoniul cultural UNESCO, iată că la Galaţi vom avea parte de o expoziţie dedicată superbei ii ţărăneşti din borangic, purtată de domniţe medievale la curte şi impusă de regina Elisabeta doamnelor de onoare, cea imortalizată în tablouri chiar de Henri Matisse (“La blouse roumaine”)!

Expusă la Muzeul Metropolitan de artă din New York sau purtată de vedete precum Halle Berry, Nicole Kidman sau Kate Moss, superba ie va putea fi admirată acum şi într-o colecţie de preţioase piese vechi la Muzeul Casa Cuza Vodă, sub genericul „Ia, simbol al culturii şi creativităţii româneşti”. Este o acţiune a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui. Vernisajul va avea loc miercuri, 24 iunie, de la ora 13,00, la Casa Cuza Vodă de pe str. Al. I. Cuza.

“Expoziţia îşi propune să redea o imagine cât mai amplă şi completă, cu privire la această zestre naţională: IA”, ne spune muzeograf Ionela Daniela Antohe. „Parte componentă a costumului popular naţional, IA reprezintă o adevărată „carte de identitate” pentru cultura şi civilizaţia poporului român. Această piesă vestimentară diferă de la o zonă etnografică la alta, având diverse tehnici de realizare, croiuri variate, precum şi motive decorative diferite, ceea ce o face un adevărat simbol pentru arta creativă românească.”

Citit 2250 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iunie 2015 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.