Celebra operă "Trubadurul", cu distribuţie internaţională, duminică, la Festivalul "Leonard"

Celebra operă "Trubadurul", cu distribuţie internaţională, duminică, la Festivalul "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ediţia a XII-a a Festivalului Internaţional „Leonard”, care se va desfăşura pe scena Teatrului Muzical, între 25 octombrie şi 29 noiembrie, începe în forţă duminică, 25 octombrie, de la ora 18,00, cu o premieră: „Il trovatore” („Trubadurul”), celebra operă a marelui Giuseppe Verdi. Condus de un dirijor gălăţean de vizibilitate naţională, dar şi peste Prut, Mircea Holiartoc, spectacolul a fost regizat de regizorul şi directorul de teatru italian Paolo Bosisio, preşedinte de onoare al festivalului, cunoscut deja gălăţenilor pentru montările sale de succes (ultima, anul trecut, fiind opera „Don Pasquale”, de Donizetti).

În rolul Leonora - coreeana Yong Ju Kim

Distribuţia este alcătuită, în cea mai mare parte, din importanţi invitaţi din ţară şi străinătate: soprana Yong Ju Kim (Coreea de Sud) - în rolul Leonorei, tenorul Cristian Bălăşescu (Opera din Timişoara), baritonul Lucian Petrean (Opera din Cluj) - în contele de Luna, mezzosoprana Andrada Ioana Roşu (idem) - în Azucena, basul Gelu Dobrea (Opera din Timişoara) - Ferrando şi, de la teatrul gălăţean, soprana Adelina Diaconu, în Ines şi tenorul Valentin Vasopol, în rolul Ruiz.

„Un eveniment muzical de prestigiu”

„Festivalul Internaţional Leonard a devenit un eveniment muzical de prestigiu, atât în plan naţional, cât şi internaţional, fiind în egală măsură o scenă care găzduieşte personalităţi de prim rang ale artei interpretative, dar şi o platformă de lansare pentru tineri artişti, la început de carieră”, spune directorul Festivalului, dr. Teodor Niţă, managerul Teatrului Muzical „N. Leonard”.

Despre premieră, managerul spune: „Restituim astfel repertoriului teatrului una din capodoperele de gen ale creaţiei universale, având ocazia de a oferi publicului gălăţean voci de aur ale artei interpretative actuale, naţionale şi internaţionale.” Managerul ne mai spune că opera face parte dintr-o aşa-numită “trilogie populară” a lui Verdi, alături de Rigoletto şi Traviata, "cele mai cunoscute şi emblematice opere verdiene".

Subiectul dramei este inspirat de primele răscoale ale oraşelor spaniole, la începutul secolului al XV-lea, oglindite în tragedia "El trovator", ce a marcat debutul literar al scriitorului spaniol Antonio Garcia Gutiérrez (1813-1884), adaptat de doi libretişti. În această perioadă, Verdi a trecut prin tragedii: pierderea mamei, a prietenului de-o viaţă, înăbuşirea sângeroasă a Revoluţiei de la ´48 în Italia, toate acestea punându-şi amprenta asupra operei care a avut premiera absolută în ianuarie 1853.

În caietul său de regie, Paolo Bosisio, care aduce pe scenă o vrăjitoare Azucena deloc bâtrână şi hâdă, motivată în răzbunarea sa, destăinuie: “Ascultând “Trubadurul” simt, înainte de toate, impulsul de a exprima, din punct de vedere liric, o tragedie de dragoste şi, din punct de vedere dramatic, Evul Mediu şi ecourile de luptă se intuiesc, în anumite secvenţe, dar nu domină opera, motiv pentru care aceasta ar putea fi, de altfel, strămutată cu uşurinţă în altă epocă, în alt loc”.

Preţul biletelor: 21,60 lei şi, cu reducere, 10,80 lei.

Festivalul continuă, săptămânal

Festivalul continuă până la sfârşitul lunii viitoare, în fiecare weekend, cu mari muzicieni pe scenă, soprana Elena Moşuc, din Germania, maestrul Valentin Gheorghiu şi soţia sa Roxana Gheorghiu, “simboluri legendare ale virtuozităţii pianistice”, interpreţi mari din ţară şi străinătate, în concerte, spectacole de operă, de operetă, jazz şi alte genuri artistice.

Citit 2259 ori Ultima modificare Vineri, 23 Octombrie 2015 09:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.