A doua vizită a studenţilor la Palatul Ghidigeni, descrisă şi într-un ziar românesc din Italia

A doua vizită a studenţilor la Palatul Ghidigeni, descrisă şi într-un ziar românesc din Italia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Luni, de Sfânta Maria, echipa Castle Break  al Asociaţiei Arhe, prin care sunt vizitate vechi palate din ţară, nu popularizate pe cât ar merita, a organizat o a doua vizită de grup la  Palatul Chrissoveloni din Ghidigeni, judeţul Galaţi. În septembrie trecut, iniţiativa unui workshop cu 18 studenţi şi profesori la Arhitectură fusese tot cea a studentei  la Institutul „Ion Mincu” Bucureşti, Irina Gudană, fiică a Ghidigenilor. Sudenta citise atâtea lucruri minunate în monografia scrisă de mama sa despre comună şi Palat, locul în care Regele Ferdinand şi Regina Maria îşi regăseau liniştea, unde cuplul regal şi-a adăpostit, la război, toţi copiii, în clădirea ridicată de familia Chrissoveloni pe domeniul lui Dimitrie Mavrocordat, în 1879, transformată de proprietari, în Primul Război Mondial, în spital militar. Acea încercare de a informa şi găsi o salvare a monumentului a avut atunci alături pe strănepoţii celui mai mare bancher interbelic: Sybille şi Jean Chrissoveloni.

"Din stejar, stejar răsare!"

Profesoara Mihaela Gudană, mama tinerei arhitecte, este bibliotecara comunei şi autoarea unei monografii bine lucrate a localităţii, de altfel recompensată pentru excelenţă la Gala Culturii organizată în ianuarie de Direcţia Judeţeană pentru Cultură! Din postările bibliotecarei din Ghidigeni aflăm acum că la ediţia din acest an a fost prezent şi Cristi Merchea, directorul ziarului românilor din Italia, „Emigrantul”. Care a publicat acolo şi un articol despre cele petrecute aici. „O zi superbă de vară, de Sfânta Marie, a avut drept eveniment principal cunoaşterea unei mici părţi a istoriei noastre”, a scris ziaristul. Ghidigeniul a fost vizitat de „un grup de studenţi, http://castlebreak.ro/, profesori şi iubitori de frumos”, scria ziaristul, făcând şi un istoria al glorioasei perioade interbelice („Conacul nu era un simplu conac de ţară, ci unul dotat cu cele mai moderne realizări ale vremii: centrală termică şi încălzire cu calorifere, încălzire prin pardoseală, refugii secrete, bowling, teren de tenis acoperit etc.”), despre boierii inimoşi, despre picanteriile epocii. Studenta Irina Gudană a fost  „gazda la palat”.

Mai jos, fotografie din „Emigrantul”: vedere aeriană a domeniului şi conacului. În centru-dreapta se află bowlingul şi sala de tenis acoperită.

Citit 1835 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2016 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.