Victor Cilincă, premiat ca dramaturg pentru copii

Victor Cilincă, premiat ca dramaturg pentru copii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitor, dramaturg şi publicist, Victor Cilincă a dovedit nu de puţine ori că se simte în largul lui imaginând lumi pentru copii. A făcut asta şi recent, când a scris o piesă de teatru destinată celor mici, „Taina oraşului invizibil”, cu care a participat şi a câştigat concursul de dramaturgie ”100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”.

Competiţia, organizată de Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, secţia Dramaturgie şi critică teatrală, a ajuns la a treia ediţie.

O replică la „Harry Potter”

Ieri, chiar directorul instituţiei teatrale, Ioan Gârmacea, l-a anunţat pe autorul piesei „Taina oraşului invizibil” că este câştigătorul ediţiei din 2009. „Este vorba despre o replică la „Harry Potter”, dar pe mitologie românească şi pe ecologie”, ne-a dezvăluit Victor Cilincă foarte puţin din subiectul piesei.

„Nu cred că a mai existat ideea de oraş invizibil, care să fie descoperit de fiinţe vizibile. Susţin ideea că pierderea unor însuşiri este suplinită de altele. Poate fi o piesă interesantă, căci am creat o altă lume, subpământeană, iar personajele sunt amuzante şi au parte de aventuri şi de pilde”, ne-a spus autorul piesei, întrebat care ar fi motivele pentru care a fost premiat.

Spectacolul se va juca la Bucureşti

Textul câştigător va avea parte de un „tratament” cu totul special. El va fi pus în scenă la teatrul bucureştean, în stagiunea 2009/2010. De asemenea, împreună cu alte două piese nominalizate de juriu va fi publicat într-un volum al concursului.

Cartea urmează să fie lansată în luna octombrie, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, organizat la Bucureşti. Autorul, pe care îl aşteaptă şi un premiu în bani,  nu va fi uitat, bineînţeles.

Lui Victor Cilincă i-ar surâde şi ideea să se întâlnească la Galaţi, la Festivalul de Păpuşi, cu piesa lui. Până una alta, premiul acesta, alături de celelalte distincţii deţinute de Victor Cilincă, este o confirmare a locului pe care teatrologul şi scriitorul Mircea Ghiţulescu i-l acordă în volumul „Istoria literaturii. Dramaturgia” (Ed. Academiei Române, 2008).

Citit 670 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.