Bibliotecile se modernizează

Bibliotecile se modernizează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 20 de instituţii de acest gen din judeţul Galaţi vor primi calculatoare * Primăriile s-au angajat să asigure conexiunea la internet * Toţi membrii acestor comunităţi vor putea accesa gratuit informaţii online *

Până la sfârşitul anului, bibliotecile publice din 20 de localităţi vor primi calculatoare moderne, printr-un program derulat prin Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Biblioteca „V.A.Urechia” se află printre puţinele instituţii ţară declarate câştigătoare în prima rundă a programului “Biblionet - lumea în biblioteca mea”.

Maxim zece computere

Programul  a fost lansat recent de International Research & Exchanges Board (IREX) şi e finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates. De aceste fonduri vor beneficia, în Galaţi, bibliotecile orăşeneşti “Grigore Hagiu” din Tg.Bujor şi din Bereşti şi cele comunale din Băleni, Corod, Cosmeşti, Costache Negri, Drăgăneşti, Independenţa, Lieşti, Măstăcani, Movileni, Piscu, Scânteieşti, Schela, Slobozia Conachi, Smulţi, Tuluceşti, Vânători, Valea Mărului, precum şi Biblioteca municipală „Ştefan Petică” din Tecuci.

Dotările sunt dintre cele mai moderne. Biblioteca din Tecuci va primi un număr de maxim 10 computere, iar celelalte câte 4 calculatoare.

Biblioteca „V.A. Urechia” are deja birouri publice de acces la internet, prin urmare aceasta va beneficia de un centru de formare modern, dotat cu unsprezece laptopuri şi un videoproiector.

Orice membru al comunităţii va avea acces gratuit la informaţie prin intermediul internetului de la bibliotecă. Primăriile s-au angajat că, din momentul primirii calculatoarelor (cel mai probabil în noiembrie), vor asigura plata abonamentului la internet. Şi bibliotecarii vor fi instruiţi pentru a şti să utilizeze noile tehnologii.

Selecţie dură

Înainte de a afla că este câştigător, colectivul de la „V.A. Urechia” care a semnat cererea de finanţare (Spiridon Dafinoiu, Titina-Maricica Dediu, Cătălina Ciomaga, Camelia Toporaş, Gabriel Manea) a petrecut săptămâni întregi colectând datele de la fiecare bibliotecă în parte şi asamblând informaţiile în dosarul de înscriere în programul Biblionet.

Aşa cum am aflat de la doamna Titina Dediu, condiţiile de selecţie a celor 20 de biblioteci au fost dure: interesul manifestat de autoritatile locale de a gazdui un asemenea centru, existenţa unui spaţiu adecvat, conectarea bibliotecii la internet de mare viteză sau posibilitatea relativ scurtă de conectare, existenţa a cel puţin unui bibliotecar cu normă întreagă, dar şi a unui sistem de securitate.

Jumătate dintre biblioteci au calculatoare

În judeţul Galaţi sunt 61 de biblioteci publice, exceptând-o pe cea din oraşul-reşedinţă. Dintre acestea, 31 sunt dotate cu calculatoare, dar numai 13 au şi conexiune la internet, însă niciun computer nu e destinat accesului publicului. Un program de informatizare a bibliotecilor a început în 1999, la iniţiativa Ministerului Culturii, dar nu a continuat din lipsa fondurilor.

Deoarece „V.A.Urechia” a intrat în prima rundă a Programului Biblionet, la sfârşitul acestui an vor putea accede la program (pentru anul 2010) şi alte biblioteci comunale ce vor îndeplini criteriile de eligibilitate.

Biblionet se desfăşoară pe parcursul a cinci ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.

Citit 701 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.