Un gălăţean, (din nou) la Berna | Elveţienii, cu gura pân' la urechi!

Un gălăţean, (din nou) la Berna | Elveţienii, cu gura pân' la urechi!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Plasticianul Florian Doru Crihană expune din nou în Elveţia! “După un an de la documentarea la faţa locului, iată, evenimentul este pregătit”, mă anunţa, laconic, artistul. Nu zice multe, face! Săptămâna trecută, filiala Uniunii Artiştilor Plastici din România îi oferea un binemeritat Premiu de Excelenţă (foto, în prezenţa autorităţilor gălăţene, plasticienilor şi publicului).

Joi, 16 martie, la ora 18,00, la Galeria de artă Cathédrale din Berna, va avea loc vernisajul expoziţiei “Fribourg – impression saritique”, deschisă acolo, sub patronajul Ambasadei României, până pe 15 aprilie.

Afişul expoziţiei uimeşte, ca de obicei, are şi o istorie în spate: nimic nu se aruncă! Plasticianul ne pune la îndemână şi explicaţia poantei afişului, cunoscută elveţienilor în faţa cărora va expune. Construit în 1899 pentru muncitorii de la fabrica de bere din Fribourg, funicularul este acţionat de greutatea apei uzate. Observ că la noi este o greutate... să scăpăm de apa uzată, necum să mai urce ceva... Pe Crihană, apa uzată a elveţienilor îl urcă, iată, din nou în top!

Crihană scrie puţin despre sine, mi-a trimis însă fotografii: una cu proprietara Galeriei Cathédrale, Marie-Christine Raboud (foto 3), împreună cu care a realizat din februarie, online, promovarea elvenimentului. Alta cu Rodica Costianu, gălăţeancă expusă în Franţa şi Elveţia (în 2015, expunea la Muzeul de Artă Vizuală gălăţean), cea care i-a dus gălăţeanului o lucrare pentru o expoziţie la Paris. Adevărat consilier artistic, gălăţeanca cu atelierul în centrul Bernei, ţine aproape de Ambasada României din capitala elveţiană.

„Elveţianul” nostru

În Elveţia, expoziţii personale Crihană (în grup, a expus şi... lângă Dali sau Picasso) începe cu 2013, la Berna, la Galeria Konischekunst, cu o selecţie din seriile sale de grafică satirică, cu metaforă şi culoare excelentă, intitulate „Titanic”, „Veneţia” şi „Bruges” (galerist Heinz Pfister), apoi, 2015, în aceeaşi formulă, expoziţia Berneze”. Acum, afişul Galeriei Cathédrale prezintă biografia aristului, din care dăm măcar fragmente: „Artistul a studiat istoria orașelor - peste șaizeci până în prezent, inclusiv Veneția, Paris, Strasbourg, Bruges, Berna - lucrează pe o temă. Astfel, în 2014, ziarul Le Monde a publicat una din lucrările sale din seria "Valoarea sărăciei", în timp ce revista italiană "Migranti" a difuzat seria completă (40 lucrări).” El „studiază istoria monumentelor pe care alege să le picteze. Atunci când accesarea arhivelor aduce  povestiri și anecdote, îl vor duce la impresiile sale satirice! Fribourg poate descoperi prin lucrările lui - ulei pe carton – că artistul este o lecție de istorie unică și e privilegiat, pentru că aceasta nu se va uita!” Crihană face un „exercițiu delicat”, satiruc sar şi poetic! Anul trecut, gălăţeanul a zburat cu elicopterul peste Fribourg, l-a bătut şi pe jos: acum expune 40 de tablouri!

Galeria Cathédrale este „prima galerie de artă din Freiburg. Fondată în 1966 de fiul pictorului Charles Clos Olsommer, ea a prezentat lucrările a peste 1.000 de artiști”, din mișcări diferite, „cu preferință pentru opere poetice care fac apel la sensibilitate şi intuiţie. Mândria galeriei este dată de hiperrealism, precum și de abordări intelectuale”. Au expus aici  pictură, saculptură, bijutierii, artişti din Rwanda, Italia şi doi din România: Teofilia Juravle şi Sorin Purcaru.

Galerie foto, 1 - Premiul de Excelenţă al UAP Galaţi, pentru F. D. Crihană! și 2 - Marie-Christine Raboud, proprietara Galeriei Cathédrale - foto MAE Berna, 3 - Plasticiana gălăţeancă Rodica Costianu a lucrat la Paris şi acum, la Berna, 4 - Afişul noii expoziţii Crihană de la Berna

Citit 2165 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2017 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.