Benzină mai ieftină la câţiva kilometri de noi

Benzină mai ieftină la câţiva kilometri de noi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Imediat după ce treci graniţa de est te întâmpină două benzinării: 4 lei litrul de benzină de 95 şi 3,5 lei litrul de motorină * Zilnic, sute de şoferi gălăţeni trec graniţa pentru a-şi face plinul la Giurgiuleşti *

Creşterea TVA şi scăderea salariilor în sectorul bugetar îi pot îndemna pe gălăţeni să se reorienteze spre piaţa basarasbeană atunci când vine vorba despre anumite produse.

Cu atât mai mult cu cât până la graniţa cu Republica Moldova sunt doar şapte kilometri, adică exact cât un drum până la supermarketurile de la ieşirea din oraş. Diferenţe de preţ se înregistrează în special la benzină, alcool şi ţigări, ultimele două produse având însă regim vamal special.

Ieri, în prima zi de majorare a TVA, am încercat piaţa din Giurgiuleşti, Republica Moldova, pentru a afla dacă nu cumva ar fi mai ieftin să ne facem aprovizionarea din afara spaţiului european.

Am aflat că există diferenţe semnificative de preţ, şi drumurile regulate până la vecinii de peste Prut îţi pot salva bugetul cu câteva sute de lei pe lună. Iar în aceste vremuri de criză, orice leu contează.

Carburanţi mai ieftini

Imediat cum treci în Republica Moldova te întâmpină două benzinării, parcă special construite pentru şoferii români.

Este vorba despre o staţie Lukoil şi una locală, aflate la 2-300 de metri de punctul de trecere a frontierei, care vă oferă carburanţi la preţuri sub cele de la noi.

Nu cu foarte mult, dar suficient cât să îi îndemne pe mulţi dintre şoferii români să îşi facă plinul prin vecini.

Benzina de 95 costă 14 lei moldoveneşti litrul, adică 4 lei româneşti, la un curs de 3,5 lei moldoveneşti pentru un leu românesc.

Cifra nu este chiar impresionantă, având în vedere că în Galaţi preţul benzinei similare este de aproximativ 4,6 – 4,7 lei.

Diferenţe mai mari apar când se face un plin. Practic, la un plin se economisesc în jur de 35 - 40 de lei, în funcţie de capacitatea rezervorului. Evident, cei mai avantajaţi sunt deţinătorii de maşini cu rezervoare mari.

La o medie de trei plinuri la două luni se pot economisi peste 100 de lei. Şi aveţi şi distracţia asigurată, cu o călătorie în străinătate.

Dacă vă mai aventuraţi încă cinci kilometri, până în Ucraina, la Reni, plătiţi în jur de 3 lei litrul de benzină. Motorina costă la Giurgiuleşti 12,5 lei moldoveneşti litrul, adică 3,5 lei româneşti, faţă de 4,5 lei la staţiile de carburant din Galaţi. De asemenea, GPL costă 6,9 lei moldoveneşti, adică 1,9 lei româneşti, faţă de 2,5 la pompele din România.

Alte cumpărături

Diferenţă foarte mare de preţ se înregistrează la ţigări. Un pachet de ţigarete costă de la 2,5 lei până la 5 lei româneşti, în funcţie de marcă şi de locul în care au fost produse.

Din păcate, nu puteţi aduce în ţară decât maxim două pachete de ţigări, la care puteţi face o economie de până la 15 lei. La fel se întâmplă şi cu băuturile alcoolice. O sticlă de vin de Cricova poate fi cumpărată cu 5 lei, în timp ce un litru de tărie de calitate ajunge la aproximativ 20 de lei.

Mai puteţi, de asemenea, cumpăra celebrele bomboane şi ciocolate Bucuria, cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de lei kilogramul. Calitatea produselor este, însă, recunoscută de toată lumea.

Produsele alimentare sunt cam la acelaşi preţ ca şi în România, cu excepţia conservelor, care sunt cu aproximativ 25 la sută mai ieftine.

Pentru a face o vizită la Giurgiuleşti mai trebuie să plătiţi o taxă de mediu de 8 lei pentru autoturism şi, bineînţeles, trebuie să alocaţi aproximativ o jumătate de oră pentru a traversa cele două vămi.

Explicaţie foto 1: Giurgiuleştiul este un sat cu câteva mii de suflete

Explicaţie foto 2: Staţia Lukoil este la 300 de metri de punctul de trecere a frontierei

Citit 8410 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.