Termoizolaţia ilegală costă zeci de mii de lei

Termoizolaţia ilegală costă zeci de mii de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Termoizolaţia apartamentului se face numai cu firmă autorizată şi cu contract * Proprietarul apartamentului va fi amendat cu 10.000 lei pentru fiecare muncitor folosit "la negru" * Nu avem voie să lucrăm la termoizolaţie singuri *

Dacă nu vreţi să plătiţi amenzi de până la 10.000 lei pentru fiecare muncitor pe care îl tocmiţi ca să vă facă termoizolaţia apartamentului, trebuie să lucraţi cu o firmă autorizată, cu care să încheiaţi un contract legal. Directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, spune că gălăţenii care îşi termoizolează apartamentul folosindu-se de muncitori care nu sunt angajaţi cu acte în regulă vor fi amendaţi potrivit legislaţiei muncii, dat fiind faptul că proprietarii apartamentelor sunt beneficiarii lucrării şi joacă rolul angajatorilor care încearcă să păcălească statul. Practic, nimeni nu vă împiedică să faceţi o economie de câteva sute de lei folosind muncitorii „la negru”, dacă vă asumaţi şi riscul de a scoate din buzunar câteva zeci de mii de lei, în cazul în care ITM va surprinde muncitorii în timp ce lucrează la termoizolaţie.

Muncitorii fug de pe schele
Ionel Petrea ne informa încă din 2011 că inspectorii de muncă întâmpină mari greutăţi în timpul controalelor privind folosirea ilegală a forţei de muncă la termoizolarea apartamentelor de bloc. La vederea inspectorilor, muncitorii părăseau schelele şi intrau, de regulă pe geam, în apartamentul la izolaţia căruia lucrau. În repetate rânduri, astfel de muncitori au fost ulterior identificaţi cu ajutorul Poliţiei, dar parcursul până la amendarea lor a fost şi rămâne unul destul de greoi. În aceste condiţii, ITM a schimbat tactica.

„Am făcut deja patru controale de la începutul lunii martie şi avem din nou probleme. Muncitorii refuză, în continuare, să se legitimeze şi să ne spună pentru cine lucrează. În perioada următoare ne vom îndrepta atenţia asupra proprietarilor de apartamente, care sunt angajatorii. Dacă proprietarul apartamentului a încheiat un contract pentru termoizolare cu o firmă care execută astfel de lucrări, toată responsabilitatea pentru folosirea forţei de muncă, legală sau „la negru”, îi revine angajatorului, deci firmei care prestează serviciul. Dacă însă proprietarul apartamentului se foloseşte de doi sau trei indivizi care ridică o schelă pe bloc şi execută lucrări, atunci el singurul este responsabil pentru utilizarea forţei de muncă la negru”, precizează directorul executiv al ITM.
Acesta mai afirmă că inspectorii de muncă lucrează deja, cu ajutorul poliţiştilor, la identificarea a trei persoane din cartierul Micro 19 care au folosit muncitori fără forme de angajare.

„Potrivit legislaţiei muncii, angajatorul poate fi amendat cu până la 10.000 lei pentru fiecare persoană pe care o foloseşte la lucru fără forme legale. Spre exemplu, unul dintre proprietarii din Micro 19 pe care îi vom identifica folosea trei persoane la termoizolarea apartamentului, deci va fi sancţionat cu până la 30.000 lei. Este singura soluţie pentru a asigura ordinea în acest sector al pieţei muncii”, apreciază Ionel Petrea.

Nu avem voie să ne facem singuri termoizolaţie
În timpul controalelor privind folosirea „la negru” a forţei de muncă, inspectorii nu vor ţine cont de argumentele celor care spun că lucrează cu prieteni pe care nu îi plătesc, cu membri ai familiei sau de unii singuri, spune Ionel Petrea. Motivul: termoizolaţia este o lucrare prevăzută în domeniul construcţiilor şi trebuie să prezinte siguranţă atât pentru proprietar cât şi pentru cei din jur. În plus, ca orice altă lucrare, trebuie să aibă un termen de garanţie pe care nu îl poate oferi, legal, decât o firmă autorizată.

Lucrările dau bătăi de cap tuturor autorităţilor
Încă de la startul lucrărilor din urmă cu cinci-şase ani, termoizolaţiile au reprezentat o problemă din cauza faptului că gălăţenii au transformat adesea scările de bloc în curcubee, tencuindu-şi fiecare termoizolaţia în culoarea preferată. În 2009, Primăria a propus un proiect de anvelopare unitară a blocurilor, coordonat de municipalitate, la solicitarea Asociaţiilor de Proprietari. Fiecare gălăţean care adera la program ar fi urmat să plătească doar 20 la sută din costuri. În acelaşi an, Primăria a constatat că banii pe care îi are nu îi ajung decât pentru expertize, nicidecum pentru a acoperi cei aproape 80.000 lei necesari pentru termoizolarea blocurilor din Galaţi. Aşa că proiectul a căzut.

Ulterior, ministrul Dezvoltării de la acea vreme, Vasile Blaga, a declarat că, printr-un program guvernamental, proprietarii ar ajunge să plătească doar 750 euro pentru termoizolaţie, diferenţa până la 3.500 euro urmând să fie acoperită din bugetul de stat şi cel al primăriilor. Preţul era similar cu cel al unei termoizolaţii făcute „la negru”, iar proiectul oricum nu s-a concretizat. Preţul estimat de Primărie şi Guvern a variat, în ultimii ani, între 2.100 şi 6.500 lei pe apartament. Programul de anvelopare a avut un start timid şi a murit repede. Ulterior, Primăria a stabilit că pentru termoizolaţia unui apartament ne trebuie autorizaţie, iar cei care şi-au făcut deja lucrările trebuie să intre în legalitate. Dar cum amenzi nu s-au dat, mulţi dintre gălăţeni se prefac că nu au auzit nimic despre legile care privesc munca "la negru" sau termoizolaţiile şi îşi asigură confortul termic din apartamente pe bani proprii şi folosind muncitori „la negru”, ca să facă economie.

Citit 7345 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2012 23:48

19 comentarii

 • postat de Zuma Deluxe
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 00:46
  I visited multiple web pages but the audio quality for audio songs existing at this web site is truly excellent.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Joi, 03 Mai 2012 22:42
  Ca orice lucru ROMANESC venit ca-cum'-gura-lor politica iese ca ei PROST!
  Fiecare isi construieste izolatia cum vrea el, daca se princepe cu cateva relugi OBLIGATORII:
  1. Toate izolatiile vor fi vopsite cu aceeasi culoare tot blocul si\sau zona (gri sau crem in functie de locatie)
  2. Diametrul izolatiilor se va face de comun acord intre propietari (5-10,12mm etc) respectand o uniformitate.
  3. Distanta lucrarilor se face numai in zonele demilitate intre propietazi si nu mai mult fara acortul celorlalti propietari alaturati.
  4. Sub nici o forma nu va fi distrus sau inlaturat spatiul verde, chiar daca incurca la montarea schelelor
  (lucrari se pot face - aici intradevar DOAR DE CEI APTI) de la etajul respectiv cu centure de siguranta!
  5. Lucrarile se supravegheaza cu semnatura de seful de bloc sau scara dupa caz.

  STATUL NU ARE CE CAUTA PE PROPIETATEA PRIAVATA.
  STATUL SA SE DUCA LA MUNCA, LA DRACU DACA ESTE CAZUL... ACOLO ISI ARE LOCUL DUPA CUM
  NE FACE DE BANI SI ZILE FRIPTE!
  2
  0
  Raportează
 • postat de Ion frate cu Gheorghe
  Joi, 03 Mai 2012 20:04
  E cocosat poporul de saracie ,de boli ,de frig,iar astia se gandesc cum sa ne mai jupoaie si de ultimul banut . Preturile la materiale de constructii este controlat de mafie ,in tara in care avem ciment ,piatra ,caramida ,lemn ,otel beton . De asemeni ingineri si muncitori calificati . Creati locuri de munca daca sunteti destepti ,nu sa mai inventati inca o tata la vaca de muls numita Romania . S-a vandut tot iar tara e plina de manechine si juristi care se pricep la fotbal si politica. Ati uitat de scoala cu profil real !
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetateana
  Joi, 03 Mai 2012 19:40
  Dragii mei concetateni.
  sunt de acord cu tot ce ati comentat,dar sa nu uitati, ca de 21 de ani si inca vreo 4 de acum in colo, am avut "primarie" si conduceri locale si judeteana a PSD-ului,ca de aia ne este rusine de halul in care arata orasul!
  AVETI GRIJA CE VOTATI !
  0
  0
  Raportează
 • postat de AditzuRO
  Joi, 03 Mai 2012 17:34
  ITM-ul a inceput sa-si cam depaseasca atributiile de multa vreme. Iar nea Petrea suge si el o p*** politica sa-si pastreze scaunul de trantor. Acum o sa vrea sa faci contracte de munca si ca sa-ti sapi gradina. De vreo 40 de ani nimeni nu a dat un leu de la primarie ca sa varuiasca macar blocurile pe exterior. Dar acum a aparut nevoia oamenilor de a nu mai sta in frig si politicienii nostri foarte destepti s-au gandit ei asa cum sa mai scoata un ban pentru fluturasii lor electorali. Deci, hai sa-si stoarcem pe fraieri: le dam amenzi saracilor ca folosesc muncitori "la negru" si nu angajeaza firmele...ATENTIE: "AUTORIZATE"!!! Adica ale smecherilor care au furat ani de zile si acum isi permit sa faca legile tarii. Ca firmele mai sarace nu vor primi autorizatie in veci, ca nu indeplinesc conditiile. Cum spune fabula: "egalitate, dar nu pentru catei"!
  0
  0
  Raportează
 • postat de BIXI
  Joi, 03 Mai 2012 13:59
  Pai cum eu cumpar apartament eu proprietar,e bunul meu si tot eu platesc la stat taxe si la urma nu pot sa fac eu izolatia,eu care sant zidar de o viata.Pai da ca din taxele noastre sant platiti cei din stat IMM,PRIMARII,etc.Deci ei vor sa ne spuna ce sa facem cu bunul nostru ..DE CE?
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 03 Mai 2012 13:10
  Titluri alandala care nu reprezinta ce este in articol. Am inteles ca daca te pricepi poti sa-ti faci termoizolatie cu mana ta, dar daca lucrarea o fac muncitori platiti acestia trebuie sa aiba contract. Primaria in schimb iti cere proiect.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Joi, 03 Mai 2012 13:09
  Voi ati vazut cretini mai mari decat astia? Sunt incapabili sa isi faca treaba si ma pune pe mine ca BENEFICIAR sa platesc ca patron. Mare dobitocie. Si cand te gandesti ca indivizi ca asta populeaza orasul nostru.

  Avem nevoie de o revolutie si sa aruncam afara toti dinozaurii care au franat orasul nostru, de la primar in jos, pe toti sa ii fugarim.

  De curand am traversat tara. Mai toate orasele s-au dezvoltat, numai galatiul a ramas de caruta. cenusiu si cu dinozauri in posturi de conducere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nick
  Joi, 03 Mai 2012 12:12
  Mai fratilor, e putred sistemul, ca si cei care gandesc pt el. Demareaza proiecte care esueaza din start, iar gogosile sunt la loc de cinste. Totul se invarte in jurul celui mic si necajit, de la care se mai poate stoarce ceva. Nu-si dau seama de penibilul situatiei cei care gestioneaza viata noastra sociala? ALO itemeul aveti o institutie frumoasa si gestionati prost lucrurile. Sunteti tot o institutie a statului care momentan ne franeaza evolutia. Aveti reprezentanti care pot gandi per ansamblu situatii si rezolvari ale acestora.. Ar fi multe de spus, legat de nenumarate aspecte, asteptand ca timpul si atitudinea noastra sa aiba efecte pozitive.
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul -domn
  Joi, 03 Mai 2012 11:20
  care sint firmele agreate in anvelopari , inlocuit borduri si garantiea gropii de la faleza ,\\\\\\\\\\\\\
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 03 Mai 2012 11:12
  Mai bine ati incerca sa-i descoperiti si sa-i amendati pe cei care au demolat ziduri in apartamente. Acestia sunt adevaratele PERICOLE, mai ales ca se tot vorbeste de iminenta unui cutremur mare !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 03 Mai 2012 11:11
  Mai bine ati incerca sa-i descoperiti si sa-i amendati pe cei care au demolat ziduri in apartamente. Acestia sunt adevaratele PERICOLE, mai ales ca se tot vorbeste de iminenta unui cutremur mare !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de geo
  Joi, 03 Mai 2012 10:24
  unde mai pui ca se urca pe schela precum tarzan in jungla fara centuri de siguranta sau alte echipamente de protctie
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 03 Mai 2012 09:34
  Nu inteleg ce treaba are, in toata aceasta situatie, proprietarul apartamentului. Societatea care executa lucrarea este obligata sa presteze servicii in conformitatea cu legislatia in vigoare pe parte de ITM si aici intervine obligativitatea patronului de intocmi contracte de munca angajatilor sai. Nu proprietarul apartamentului trebuie sa verifice daca angajatii firmei au sau nu carte de munca, asta e obligatia celui ce administreaza societatea. Eu, ca beneficiar al lucrarii de termoizolare, inchei un contracta cu o societate, in care se stipuleaza termeni si conditii de executie, asigurarea calitatii lucrarilor, termen de garantie, perioada executiei lucrarii, si nu ma intereseaza daca firma lucreaza cu oamenii ce au sau nu carte de munca. Aici e responsabilitatea societatii si a ITM-ului pe parte de control.
  0
  0
  Raportează
 • postat de negonic
  Joi, 03 Mai 2012 08:26
  Daca mi-am facut izolatia inainte de aparitia legii ,lege ,,ce nu ma ajuta pe mine ca proprietar cu nimic,ce au cu mine?Am facut o ilegalitate ca am dorit un confort mai bun ?Ma ajuta autorizatia la cresterea confortului ?Daca dau niste bani ,si nu putini ,pentru niste hartii imi va creste temperatura in casa macar cu un grad?Lucrarea am facuto prin firma ,am documente.Am respectat si culoarea la fatada asa ca ce mai vor ,,iubitii ''conducatori,decat ca trebuie sa contribui la bunastarea lor si a firmelor agreate cu niste banuti ?Ma uit la preturi ,si chiar daca as fi trait atat de mult pana imi venea randul sa-mi execute primaria lucrarea subventionata 80% , tot mar fi costat mai mult decat dublu ,fata de cat ma costat negociat de mine ,dar cu alta firma , nu din cele agreate de primar.Si de ce arunca primaria foarte multi bani pentru expertize ?Inginerul primar ,neculai ,considera ca se modifica de la un apartament la altul manopera si materialele folosite pentru izolatii ?Cum poate o lege botezata azi, sa se aplice cu ani in urma,cu mult inainte de a fi zamislita?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marchidan
  Joi, 03 Mai 2012 08:13
  Mai nenea Petrea ! Cred ca este cazul sa plimbi catelul in parc. Cam bate vant de schimbare prin deconcentrate si intrati cu toti in fibrilatie precum se vede. Destul ca absolut toti, dar toti acei tovarasi inspetori de munca au fost bagati pe pile, relatii si carnet de partid, nici unul pe baza de competente reale (citez chiar din vorbele unui inspector de munca de pe mosia dumitale, caci te-ai cam impamantenit dumneata in acest post, de parca ditai orasul nu ar avea altii mai pregatiti si mai buni). Ai gasit acum cuiul lui Pepelea si vrei sa iti etalezi excesul de zel in acest domeniu, fata de adevaratele probleme din domeniul relatiilor de munca sau SSM la nivel de judet.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Joi, 03 Mai 2012 07:41
  cum adica nu am voie sa-mi fac singur termoizolatia ? fac mai bine decit o firma privata si cu bani mai putini sa te ia naiba pe tine si pe legea ta mafiotilor ca asa ati avut interese si cu repartitoarele sia facut caru mare un golan ca nu sintem uniti sa le dam la cap cu legile lor proaste sai combatem ca am ales niste incompetenti sa faca legi cum le vine dimineata in cap la wc
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 03 Mai 2012 06:59
  Daca tot nu are bani sau nu vrea sa-i dea administratia si sa respecte astfel legea in ceea ce priveste subventionarea partiala a termoizolarii apartamentelor ,sa considere ca impozitele si taxele neplatite, datorita muncii la negru sunt o particica din subventia promisa. Sunt scutite astfel si organele sa se spanzure pe schele .Ca si obligativitatea obtinerii certificatelor energetice si aceasta a executarii lucrarii de termoizolatie prin firme ,ma duce cu gandul ca sunt ceva interese in domeniu .Da , obliga sa execute lucrarile prin firme platitoare de dari dar pune la bataie si subventia ,sigur se intoarce toata la buget .Amaratii de propietari ai buncarelor de beton ceausiste sunt evazionistii neplatitori de CAS sau marile societati de sub palaria statului si nu numai ? Unde era ITM sau cum s-o fi numit in perioada cand SIDEX acumula datorii enorme ? Oare se trage tare acum la dat amenzi si la popularizarea prin presa datorita faptului ca se prefigureaza schimbari in conducerile deconcentratelor ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion ghica
  Joi, 03 Mai 2012 03:14
  Inca o stupiditate a Guvernului.Acesti dobitoci chiar nu stiu sa faca ceva de folos romanului?
  Ei incearca sa ne faca viata cat mai mizerabila si sa bage bani in buzunarele unor ecscroci.
  Mai Petrea dinozaurule,fratii tai au disparut de mult,poate i-ti cade un bolovan in cap ori i-ti arunca cineva unul.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.