* Închiderea Uzinei Cocso-Chimice de la ArcelorMittal generează reacţii diferite ale oamenilor care lucrează acolo * Unii angajaţi îşi doresc să plece şi să primească plăţi compensatorii, alţii se tem să nu îşi piardă definitiv locurile de muncă *
Reprezentanţii administraţiei Combinatului şi cei sindicatelor au avut, joi după-amiază, o întâlnire în care s-au discutat aspecte legate de efectele pe care le va avea închiderea Uzinei Cocso-Chimice (UCC), unde lucrează în acest moment peste 1.400 de oameni.
"Am cerut să li se acorde angajaţilor UCC pachete compensatorii egale cu cele acordate în Franţa. Pentru salariaţii care rămân în Combinat să se plătească un salariu minim egal celui din Franţa. În plus, să existe un program de investiţii pe cel puţin doi ani, care să garanteze că nu vor închide întreg Combinatul", a declarat preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care a mai spus că echipa administrativă nu a putut garanta rezolvarea niciuneia dintre aceste cereri.
Pe de altă parte, sindicaliştii de la FSS Metarom, care au luat parte, la rândul lor, la această întâlnire au susţinut că administraţia a dat garanţii că nu se vor face concedieri forţate şi că vor demara discuţii pentru elaborarea unei scheme de plecări voluntare a angajaţilor UCC, potrivit spuselor lui Adrian Adăscăliţei, liderul acestui sindicat la nivelul ArcelorMittal Galaţi.
Reacţii împărţite
După aflarea veştii că în scurtă vreme vor începe procedurile de închidere a UCC, reacţiile oamenilor care lucrează acolo sunt împărţite. Dacă tot s-a ajuns aici, muncitorii şi-ar dori ca plecarea cu plăţi compensatorii să fie una care să aducă mai multe beneficii decât actuala schemă de plecări voluntare, însă ei încă mai speră că intenţia celor din administraţie se va schimba.
„Am vorbit cu colegii de muncă şi încă sperăm că până la urmă nu au să închidă cocseria. Este păcat să se întâmple asta, s-au făcut ceva reparaţii, lucrurile merg cum trebuie şi nu cred că ar fi trebuit să se ia hotărârea asta. Dacă tot se întâmplă, ar fi bine ca acele plăţi să fie mai mari decât ce au dat până acum, pe tot Combinatul”, ne-a spus Ion Stoleru, care lucrează la Uzina Cocso-Chimică.
Reprezentanţii ambelor sindicate importante de pe platforma siderurgică susţin că decizia a stârnit reacţii diferite ale cocsarilor.
"Pe de-o parte, unii dintre angajaţi, sătui de anii în care au muncit în condiţii foarte grele, aşteaptă să plece şi să primească sumele compensatorii. De cealaltă parte se află oamenii care îşi doresc păstrarea locurilor de muncă, dar spun că redistribuirea lor în alte secţii le va crea multe probleme. În primul rând, ei au o calificare specială şi vor fi nevoiţi ca în scurtă vreme să se pregătească pentru a lucra cu totul altceva. Aceştia sunt de părere că mutarea lor va duce şi la pierderea unora dintre sporuri sau a unor compensaţii pe care le primeau muncind la UCC", ne-a spus Florin Isac, unul dintre reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea, care a discutat ieri cu oamenii din uzină.
Nelu Macovei, liderul FSS de la Uzina Cocso-Chimică, susţine că, la rândul său, a luat legătura deja cu o parte dintre salariaţi şi că "muncitorii speră ca pachetul compensatoriu special anunţat în mass-media (nouă nu ni s-a spus despre acest lucru nimic concret) de către directorul Combinatului să fie unul mai consistent decât cel propus deja în schema generală de autodisponibilizare. Cei care vor rămâne trăiesc şi ei cu speranţa că secţiile în care vor lucra după închiderea UCC să nu se închidă, la rândul lor".
Sindicalistul a mai spus că este posibil ca sindicatele afiliate la FSS Metarom să organizeze, în afară de pichetarea prefecturii de astăzi, o acţiune de protest săptămâna viitoare, miercuri, dar că nu s-au stabilit deocamdată locaţia şi ora la care va începe protestul.