Caravana REACH - un seminar „de conştientizare”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din păcate, organizatorii n-au reuşit să ne convingă că au cheltuit cu folos fondurile publice *

Ieri, 19 mai, a avut loc la Galaţi, la hotelul „Mercur” primul seminar din cadrul Caravanei REACH, care îşi propune „să conştientizeze” mediul de afaceri cu privire la noile reglementări europene referitoare la producţia şi importul substanţelor chimice.

Din păcate, organizatorii evenimentului nu prea au reuşit să demonstreze utilitatea demersului lor. Explicaţiile foarte tehnice făcute de Iksan van der Putte (reprezentantul companiei olandeze care se ocupă de implementare şi promovare – RPS ADVIES BV), dublate de o traducere aproximativă, au creat mai mult ceaţă decât au lămurit firava asistenţă (nu mai mult de 20 de oameni), iar următorul vorbitor (român) a continuat în aceeaşi notă: limbaj hiperspecializat, presărat de zeci de termeni în engleză.

În fine, lecturând pliantele, ne-am lămurit că programul REACH înseamnă finanţare de la bugetul UE pentru promovarea şi organizarea înregistrării, evaluării şi administrării chimicalelor de tot felul: pesticide, solvenţi, vopseluri, reactivi, îngrăşăminte, derivate din petrol, mase plastice etc. Preînregistrarea s-a încheiat în decembrie 2008, iar din acel moment nicio firmă care nu este înregistrată la Agenţia de Mediu nu mai are voie să producă/vândă sau să importe produse chimice în limita unor plafoane anuale: peste 1.000 de tone de produse chimice obişnuite; peste 100 de tone de chimicale periculoase pentru mediul acvatic; peste o tonă de produse cancerigene şi mutagene.

Din noiembrie 2010, trebuie înregistrate toate firmele care produc (şi vând) peste 100 de tone de chimicale obişnuite, iar din mai 2013 baremul minim ajunge la o tonă.

Din păcate, deşi acţiunea de preînregistrare (pentru care unii au luat bani frumoşi de la UE) s-a încheiat de cinci luni şi mai bine, nimeni nu s-a deranjat să informeze câţi agenţi economici din judeţul Galaţi se încadrează în reglementările europene. De aceea, ne întrebăm ce sens mai are să facem seminare despre chestiune, dacă publicul nu este informat despre ce rezolvă, de fapt, aplicarea noilor reglementări.

În fine, trebuie să spunem că înregistrarea unei companii care produce şi vinde peste 1.000 de tone de chimicale pe an costă (că nu-i gratis!), între 10.000 şi 24.000 de euro, iar testarea unei substanţe (plătită doar de producători) – 1.000 de euro. Pentru un plafon de peste 100 tone, înregistrarea costă 3.700-8.900 euro. La un plafon de o tonă, costul autorizării este de 500-1.200 euro.

Citit 1306 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.