Ce lăsăm moştenire generaţiilor viitoare?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vă mai amintiţi sloganul „Nu ne vindem ţara”? A fost preferatul maselor de manevră în cursul guvernărilor de stânga din perioada 1990-1996, iar din el a derivat o lozincă ce părea iniţial doar o glumă, dar care s-a dovedit ulterior enervant de adevărată: „Nu ne vindem ţara, o dăm pe degeaba”.

Deşi au trecut două decenii de la acele vremuri contradictorii, ideile de atunci încă n-au apus. Constat cu tristeţe că în multe instituţii şi la multe persoane există în continuare aceeaşi atitudine opacă, de respingere a tuturor ideilor inovatoare. Iar dacă la omul de rând e cumva scuzabilă această atitudine – căci oamenii ştiu ceea ce li s-a spus (iar din punctul acesta de vedere e de reproşat în primul rând mass-media) – la cei aleşi şi/sau numiţi nu prea mai există scuze credibile. Dacă nu facem ceea ce trebuie (a se înţelege prin asta „ceea ce slujeşte interesului general”), înseamnă că la mijloc există fie incompetenţă, fie lene, fie corupţie.

Oraşul Galaţi se află într-un regres alarmant. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să cădem cu toţii în neagră depresie şi să ne înecăm necazul în sticla cu votcă. Nici fuga în cele patru zări nu este o soluţie, căci dragostea de neam ar trebuie să fie mai importantă decât goana după bani. Iar dacă „iubirea de moşie” nu este un argument suficient de credibil, poate că ar putea conta măcar imaginea părinţilor abandonaţi în bătrâneţe şi suferinţă sau soarta copiilor lăsaţi de izbelişte, în analfabetism şi promiscuitate. A-ţi abandona ţara - fie prin migraţiune, fie prin indiferenţă - este mai rău decât a o vinde. Căci cumpărătorul s-ar putea dovedi un gospodar salvator, în vreme ce fantoma nepăsării nu va aduce niciodată nimic.

În ultimele luni „Viaţa liberă” a încercat să construiască un plan de idei din care să izvorască soluţii salvatoare. Campania noastră „Cum renaştem Galaţiul” a adus în faţa gălăţenilor o sumedenie de modele de succes. Reporterii noştri au scotocit ţara pentru a identifica modalităţi prin care să putem să rezolvăm eficient problemele care ne amărăsc viaţa. Să fie foarte clar: scopul acestor demersuri nu este să umilim autorităţile locale şi nici să-i facem pe gălăţeni să se simtă nişte defavorizaţi ai vremurilor. Nici pomeneală! Finalitatea acestui demers (care costă publicaţia noastră o sumă importantă, suportată integral de noi) este ca administratorii Galaţiului să primească – gratis! - idei de dezvoltare a oraşului, de creştere a calităţii vieţii, de creare de locuri de muncă, de scădere a costurilor la utilităţi, s.a.m.d.

Este îmbucurător că modul în care Constanţa a rezolvat problema locuinţelor sociale (prezentat pe larg de „Viaţa liberă”) va deveni operaţional în curând şi la Galaţi. Poate că vom adopta şi metoda prin care s-a ieftinit căldura la Botoşani (existentă chiar în ediţia de faţă). Sau poate că vom învăţa ceva din experienţa în parcuri industriale a Clujului, astfel încât să scăpăm de bălăriile costisitoare din Zona Liberă. Ori am putea să accesăm şi noi fonduri pentru renovarea oraşului vechi, aşa cum a făcut Brăila. Modele de succes, categoric, există. Totul este ca noi, toţi gălăţenii, să înţelegem că dacă punem umărul cu toţii la rezidirea cetăţii, şansele de reuşită cresc spectaculos, iar copiii şi nepoţii noştri se vor mândri cu noi în loc să ne blesteme că le-am lăsat ca moştenire un dezastru.

Sloganul pasiv-obsesiv „Nu ne vindem ţara” trebuie aruncat la pubela istoriei. E vremea pentru acţiune. „Noi construim viitorul” ar suna tocmai bine!

Citit 1800 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 21:13

9 comentarii

 • postat de iulian_marciuc
  Joi, 25 Iulie 2013 23:30
  5.13.197.***
  Poate in ziua in care presa nu va mai fi dupa chipul si asemanarea urbei vom avea o sansa infima sa devenim altcineva.Chiar ma dor muschii stomacului de ras cand scrieti despre adevarata finalitate a acestui demers,al dumneavoastra,una nobila de altfel.Pe mine nu m-ati convins.
  0
  0
  Raportează
 • postat de slujbas
  Joi, 25 Iulie 2013 20:09
  92.80.141.***
  Frumos si bine scris. Sunt foarte multe intrebari care vor ramane multa vreme fara raspuns. La una din observatiile dumneavoastra am sa fac un mic comentariu. Tinerii nu pleaca din tara doar pntru bani ci pentru a le fi respectata valoarea, munca, drepturile. La noi,parca de vreo 6 luni incepe sa se indrepte scara de valori , pe ici pe colo, dar foarte putin.
  Cat despre ziaristii ziarului" Viata libera" am sa va sesizez si dv. ( vad ca stiti sa luati atitudine si imi dati sperante) un amanunt pe care il semnalez mereu. In editiile online sunt foarte multe greseli, inclusiv in titlu si ma doare tare.
  Cu respect am sa semnalez una chiar in articolul dv " iar din el a derivat un lozincă". Inteleg graba,stresul, dar inca un minut in plus pentru corectare inseamna minute multe de apreciere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANNA
  Joi, 25 Iulie 2013 19:35
  87.30.29.***
  Domnule Crangan,
  felicit atitudinea d-voastra ca om si jurnalist !

  Daca romanii ar gandi ca d-voastra, macar 20 %, situatia Romaniei, ar fi alta.
  Ce lasam mostenire tinerelor generatii...? Grea intrebare ! Cat parintii nu pot fi exemple de urmat, tinerii vor fi mereu nave in deriva. Cat despre Galati...Doar un miracol mai poate salva acest oras, frumos candva...Intr-o vacanta acasa, in orasul meu am fost muscata de-o haita de caini. M-am intors, undeva intr-un oras in care locuiesc acum hacuita de durerea fizica dar mai ales de cea sufleteasca. A trebuit sa spun medicilor ca am fost muscata pe strada de-o haita de caini. Bineneteles, sa raspund si la intrebarea, de ce nationalitate sunt...
  Raspunsul a fost :
  - e incredibile...!!
  Numai bine, domnule Crangan si deie D-zeu romanilor, mintea cea de pe urma...!
  0
  0
  Raportează
 • postat de 40 la sută din copiii ce primesc alocații pentru copiii sunt romi....deci....
  Joi, 25 Iulie 2013 18:57
  92.86.68.***
  Tatiiiiii, un articol bun, dar am pierdut trenul după 23 de ani și mai rău, am devenit leproși de fug ăștia de noi pe rupte și au dreptate, suntem conduși de inepții umane, fără morală, fără educație, sărăntoci ajunși la bucate, atât au înțeles ei din viața asta, resturi a comuniștilor uitate în democrație, pe capul nostru. În România de-acum se face supraviețuire, murim încet și sigur prin implozie economică, socială, educație, sănătate și mortalitate ridicată până om ajunge la 15 milioane sau 10 după 100 de ani, ca grecii. Un pont de la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale ce au dat o statistică a celor ce primesc până la 18 ani alocație pentru copiii......40% sun copiii romi, deci...
  0
  0
  Raportează
 • Joi, 25 Iulie 2013 18:51
  86.124.200.***
  Stimate domnule

  Răspunsurile mele la nedumeririle dumneavoastră sunt următoarele:

  1) - Tinerii se droghează pentru că noi, părinţii şi bunicii lor,nu suntem capabili să-i educăm aşa cum se cuvine. Ne pierdem timpul cu interese meschine, cu dispute politice fără formă şi fără fond, cu sfadă, cu intrigi, cu pizmă şi altele asemenea, în loc să ne ocupăm de educaţia celor care înseamnă viitorul ţării.

  2) - Nu există un caz Oana Chicoş, deci nu era nimic de muşamalizat. A fost un accident uşor de circulaţie, iar oamenii legii îşi vor face datoria. Nu consider că merită să facem dezbateri publice extinse pentru o tamponare oarecare în trafic, mai ales că nu au fost urmări grave.

  3) - Vă asigur că în Viaţa liberă tineretul nu este blamat. Sunt blamaţi derbedeii, în vreme ce tinerii de valoare sunt mereu lăudaţi. În acelaşi timp, trebuie să vă contrazic într-o anumită privinţă: nu există nicio scuză pentru comportamentul golănesc. Eu, dacă sunt înjurat, nu răspund cu o înjurătură. Aşa mi-am educat şi copilul, căci ştiu de la bunii mei bunici un lucru clar: fiecare pasăre pre limba ei piere.

  4) - Comportamentul civilizat nu este un clişeu şi nici un lucru desuet. E un imperativ al statutului nostru de fiinţe sociale.

  5) - Una dintre marile hibe ale societăţii actuale este că toţi ne credem experţi în toate cele, iar în spatele acestei impresii nu există de multe ori nimic. Ca să puteţi să apreciaţi valoarea unui jurnalist, ar trebui în primul rând să ştiţi ce înseamnă această meserie. E o meserie complicată, care presupune ani de studii şi de acumulări. Un jurnalist este jurnalist 7 zile pe săptămână şi 24 de ore pe zi. Nu are pauze, travaestiuri morale, bâlbe de atitudine. Jurnalismul e o stare de graţie şi îngemănează talent, sacrificiu, omenie, bune intenţii, onestitate, voluntariat şi, nu în ultimul rând, asumarea celor scrise. Nu oricine poate îngăima trei vorbe e jurnalist. E ca în orice meserie. Nici cine ştie să facă o omletă nu e bucătar şi nici cine ştie să bată un cui nu e tâmplar. Angajarea în meseria asta înseamnă multe filtre strict profesionale. La "Viaţa liberă" nu există pseudo-jurnalişti, cum nu există nici pseudo-cititori. Însă e dreptul dumneavoastră să credeţi ce vreţi, căci trăim într-o ţară liberă.

  6) - Faptul că postaţi de fiecare dată cu IP diferit e o problemă care nu ne afectează, nu ne enervează, nu ne bucură. E alegerea dumneavoastră. Noi nu ne-am propus să ne războim cu nimeni pe această temă. IP-ul este vizibil pentru a uşura misiunea celor care vor să-şi apere în instanţă onorea tăvălită prin atacuri la persoană şi invective. Primim săptămânal 2-3 astfel de solicitări, iar IP-ul este punctul de plecare în ancheta organelor legii în vederea identificării făptuitorului.

  Vă asigur că nu am nici un resentiment în ceea ce priveşte comentariile critice (dar nu pot să neg că mă dor înjurăturile şi acuzaţiile nefondate) şi vă doresc gânduri bune şi mult spor în ceea ce întreprindeţi.

  Costel Crângan
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vrem Exprimare Libera!!!
  Joi, 25 Iulie 2013 18:16
  79.116.101.***
  Domnule Crangan, stimati comentatori si cititori,
  Zilele trecute vecina de la etajul 1 si-a prins baiatul de 17 ani fumand cu amicii lui droguri legale, acele Spice-uri care se vand la drumul mare in tot centrul orasului. Iar intrebarea a fost cat se poate de pertinenta, insa fara un raspuns plauzibil: "de ce se drogheaza tinerii"?

  Traim intr-un oras in care vedem numai borfasi in masini de lux, batrani screlozati, jeg, praf, in care patronii ii transforma pe angajati in sclavi, in care oamenii cu bani fac ce vor (a se vedea cazul Oanei Chicos pe care chiar voi VIATA LIBERA l-ati musamalizat), in care daca, ca tanar, familia nu iti asigura spatele cu pile, esti socialmente mort. Asa ca, domnilor si doamnelor, spuneti-mi, de ce se drogheaza tinerii? Din teribilism sau poate pentru a evada din acesta lume care le distruge spiritul in fiecare zi?

  Desigur, veti zice ca gandesc pueril, la un nivel prea jos, insa pe tineri nu ii intereseaza nici politica, nici ce s-a intamplat acum nu-stiu-cati ani; pe tineri ii intereseaza sa aiba un viitor, fara sa fie nevoiti sa plece din tara sau sa se transforme in borfasi.
  Pe la TV cazuri de coruptie, in ziare stiri prefabricate, tineretul este blamat peste tot si catalogat ca ultima speta a civilizatiei. Vazand toate astea, pe buna dreptate incepe tineretul sa se comporte golanesc, pentru ca nu i se ofera nici cel mai mic credit pentru a arata de ce este capabil.

  Vrem cu totii sa ne comportam mai frumos, sa ne iubim aproapele si alte clisee care nu imi vin acum in minte, insa societate de indeamna sa facem exact opusul. De cum iesim din casa cadem prada ispitelor, doar ca unii o recunosc, altii raman ipocrizi pana in panzele albe.

  Domnule Crangan, ziaristii Viata Libera cunosc conceptul de libera exprimare? Pentru ca daca va numesc pseudo-ziaristi nu cred ca insult pe nimeni, ci doar imi exprim propria parere, lucru inca legal in R(r)omania. Astept cu nerabdare sa vad daca imi veti sterge acest mesaj!
  Apropo, va reamintesc ca postez fiecare mesaj cu IP diferit, doar asa, sa va oftic. Si asta e ilegal si jignitor?
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Joi, 25 Iulie 2013 16:37
  213.37.60.***
  sloganul nu ne vindem tara se pare ca s-a transformat acum intr-un refuz fata de a continua alaturi de uniunea europeana , la fel de paguboasa idee ca cea cu vanzarea. Plecarea din tara nu este o problema numai de bani , este fuga dupa normalitate care este departe de a o gasi in romania, viata este scurta si este anormal sa o dedicam iubirii de mosie. Jidanul spune ca tara lui este acolo unde se simte bine si iata ca a reusit ca un desert sa-l transforme in oaza. Guvernarile trecute nu au dat nici o speranta ca tineretul sa poata scruta viitorul, iar actualii guvernanti sunt la fel de incapabili de a oferi cetateanului roman o perspectiva fara ambiguitati, partidele politice s-au transformat in caste care prin baronii locali conduc dupa bunul plac destinele locale. Asa ca situatia este sumbra, sa nu ne amagim cu patriotisme, viata este ceva real si palpabil
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ioan Iacob
  Joi, 25 Iulie 2013 14:11
  89.41.132.***
  Un editorial pertinent, in care autorul a investit pragmatism , profesionalism si pasiune. Felicitari!
  Ioan Iacob
  0
  0
  Raportează
 • postat de tia
  Joi, 25 Iulie 2013 11:23
  5.13.130.***
  frumos, f. frumos
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.