Facultăţi de top la Galaţi - Educaţie fizică şi sport, un domeniu căutat
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Facultăţi de top la Galaţi - Educaţie fizică şi sport, un domeniu căutat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ca urmare a recentei ierarhizări a programelor de studii ale universităţilor din ţară, unul din cele şapte domenii de vârf (de  categorie A) din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” este Educaţia Fizică şi Sportul. În plus, şi la recenta evaluare a calităţii activităţii de cercetare ştiinţifică, Educaţia Fizică şi Sportul de la Galaţi s-au situat pe un onorabil loc 2 (după UNEFS Bucureşti) rezultat ce l-a surprins în mod plăcut chiar şi pe decanul facultăţii gălăţene, prof.univ.dr. Alexandru Păcuraru.

„Nu vor putea rămâne 23 de facultăţi de profil”
Născut la Suceava, dar gălăţean din 1967, Alexandru Păcuraru, omul care şi-a dedicat aproape 50 de ani sportului (fiind voleibalist de performanţă, antrenor şi apoi cadru didactic) ne-a declarat: „Dacă la ierarhizarea programelor de studiu ne aşteptam la categoria A, în schimb, la cercetare ştiinţifică am fi zis că suntem cam pe locul 4 sau 5. Dar avem câţiva colegi tineri care au publicat articole ISI, au fost prin străinătate şi datorită cărora am obţinut un punctaj foarte bun: Laurenţiu Talaghir, Teodora Iconomescu, Gabriel Manolache. Avem, de asemenea, invenţii brevetate de Zenovia Stan,  Eugen Baştiurea, Carmen Preda – care, la 26 de ani, a devenit cel mai tânăr doctor în educaţie fizică din ţară. Toată lumea se luptă să obţină un loc cât mai bun la aceste ierarhizări, pentru că e clar că în ţară nu vor putea rămâne 23 de facultăţi de Educaţie fizică. Viitorul va aduce comasări, iar finanţări vor primi doar cei care demonstrează că sunt buni”.

„Absolvenţii noştri sunt căutaţi”
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi are, în prezent, 24 de cadre didactice, 409 studenţi la ciclul I, studii de  licenţă (dintre care 234 la Educaţie fizică şi 169 la Kinetoterapie) şi 109 studenţi la ciclul II, studii de masterat (52 la Educaţie fizică şcolară şi management sportiv şi 57 la Kinetoterapie la domiciliu). 58 dintre studenţii gălăţeni au beneficiat până acum de burse prin programe Erasmus, în prezent fiind plecaţi 6 în Portugalia: „Mari şanse au aceşti copii. Au o deschidere extraordinară”, declară decanul facultăţii, adăugând: „Toţi colegii din ţară ne invidiază pentru programul de master pe care îl avem – Kinetoterapie la domiciliu, pentru că peste tot, absolvenţii noştri sunt căutaţi, mai mult de jumătate dintre ei pleacă în primul an. Acesta e şi motivul pentru care nu putem aduce nici un asistent la noi, pe de o parte pentru că şi posturile sunt blocate, dar cei mai buni dintre ei pleacă din ţară. Pe de altă parte, foarte mulţi dintre directorii de şcoli sau licee şi profesorii de educaţie fizică de la Galaţi sunt absolvenţi ai facultăţii noastre, pentru că sunt buni organizatori”.

Performanţa are un preţ
Teoretic, oamenii care fac sport sunt mai sănătoşi. Însă atunci când vorbim despre înalta performanţă, lucrurile se schimbă un pic, după cum ne spune domnul Alexandru Păcuraru: „În lumea asta, orice are un preţ. La sportivii de performanţă uzura este prea mare şi atunci apar bolile profesionale. La tenis se dezvoltă mai mult o parte a corpului şi se dezechilibrează coloana, la volei – de la atâtea sărituri şi aterizări au de suferit genunchii  şi coloana”.

Câte discipline implică sportul
Ce învaţă un student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport? „Cei trei ani de studii de licenţă îţi dau cultura generală necesară în acest domeniu, dar aprofundarea se face la masterat şi la doctorat. Pe cât pare de simplă educaţia fizică, pe atât e de complexă, pentru că este multidisciplinară, ea include anatomie, fiziologie, psihologie pedagogică, ca să nu mai vorbim despre cunoştinţele obligatorii de atletism şi gimnastică – ele sunt mama sportului. Orice lecţie de educaţie fizică presupune 60 la sută organizare. Ca profesor, trebuie să vorbeşti cât mai puţin, dar cât mai pe înţelesul elevilor, comenzile să fie ferme, dar în această profesie, mai mult decât în altele, este esenţial să fii foarte apropiat de copii”, conchide prof.univ.dr.Alexandru Păcuraru, omul a cărui viaţă s-a împletit mereu cu sportul.

Citit 10590 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2011 18:33

19 comentarii

 • postat de Edusendstub
  Miercuri, 25 Decembrie 2013 06:33
  216.152.243.***
  hello
  0
  0
  Raportează
 • postat de laura
  Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 18:14
  Vasile ar trebui sa-si dea seama ca nu avea ce sa caute la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, este adevarat ca aceasta facultate este extraordinara dar nu multi oameni pot reusi in acest domeniu,probabil asta s-a intamplat si in cazul lui dar inca nu si-a dat seama.In ceea ce-i priveste pe domnii profesori nu are nici un drept sa arunce cu noroi,pot spune cu inima pe mana ca sunt niste oameni extraordinari care ne-au ajutat sa devenim ceea ce suntem astazi,mai ales pt.cei care lucreaza in domeniu.Si le multumesc pe aceasta cale.
  Din punctul meu de vedere nu cred ca ar fi fost capabil sa se descurce cu copii,este o mare responsabilitate iar el demonstreaza ceea ce toata lumea stia deja,asa cum a zis si colegul meu un NEADAPTAT.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pruna vasile
  Duminică, 18 Decembrie 2011 01:09
  eu sunt sigur ca daca eram lasat sa termin facultatea eram un profesor mai bun ca voi ca sunt foarte sociabil si am dovada numerosii mei prieteni de pe facebuk http://www.facebook.com/profile.php?id=100001069246303 daer mai ales ca imi plac mult copiii
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cireasa
  Joi, 15 Decembrie 2011 18:58
  Nu trebuiesc multe cuvinte sa il descriem pe Vasile asa ca unul este deajuns
  NEADAPTAT
  0
  0
  Raportează
 • postat de un prof
  Joi, 15 Decembrie 2011 00:00
  O institutie de pe plan local a realizat o performanta pe plan national pe care o doresc si altii. Ce folos daca nu ne putem bucura de aceasta realizare. De nicaieri sau de oriunde apare cineva care sa poata jigni. Sa arunce cu noroi asupra oricui. Si apare acest PRUNA VASILE. Cine este el? Il cunoaste cineva? Ii rog pe toti cei care il cunosc sa scrie despre el. UN BOLNAV CARE A AJUNS STUDENT ACOLO UNDE SE CER MAI ALES APTITUDINI PE CARE NU LE MAI POTI AVEA LA 45 DE ANI, SI DESI AJUTAT NU A APRECIAT. FELICITARI CELOR CARE AU AVUT CURAJ SA NU LASE ACEST RETARDAT SA AJUNGA PROFESOR. FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Colegi ai lui Pruna, va rog sa scrieti despre el
  Pentru clasarea pe acest meritoriu loc 2 FELICITARI INTREGULUI COLECTIV, conducterii si celor evidentiati.
  SUCCES SI MAI DEPARTE
  Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Galati face parte din elita invatamantului universitar romanesc.
  Un colectiv mic dar energic, ambitios si care este demn de lauda.
  1
  0
  Raportează
 • postat de sefu
  Marți, 13 Decembrie 2011 23:54
  eu stiu ca pruna vasile este un sinistrat distrus care frustrat ca nu-l baga nimeni in seama nu-i mai tace gura si s-a hotarat si el sa faca facultatea la 100 de ani sa-l bage lumea in seama
  0
  0
  Raportează
 • postat de Paul
  Marți, 13 Decembrie 2011 23:44
  Eu zic sa il ignoram pe Vasile... un frustrat refuzat de societate
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Luni, 12 Decembrie 2011 18:28
  Doamna Stan, dar ce colegi fara nume aveti! Macar Pruna saracul a avut curaj sa-si dea numele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pruna vasile
  Luni, 12 Decembrie 2011 16:58
  CARACATITA
  PARTEA A II A

  Cum era de asteptat in loc sa repare prejudiciile create ,ei recurg tot la amenintari gen te dau in judecata daca mai eram student cred ca nu mai promovam .
  Sa trecem mai departe doamna Zenovia pentru mine est un capitol incheiat cu personalitatea sta prost daca statea bine nu-mi reprosa sa-mi vad de treaba mea nu ce fac altii si cica mai este si profesor formator de ce pui de mafioti valabil pentru cei care se complac in aceste situatii de organizatii .
  Un capitol nou il constituie actorii din acest serial ,ii prezintpe rand in functie de rangul postului pe care-l ocupa si facem si o ierarhizare elaborata dupa o scara valorica bine determinata in functie de cerinte , competente ,nivel pregatire si nu in ultimul rand interese personale .
  1.Pacuraru zis nasu -faptuitor
  2.Pop zis tatal nasului -faptuitor
  3.Ene -neutru complice la comisie fara voie dar cu buna stiinta
  3.1Bastiurea -complice
  4.Hostiuc -neutru ,seful ucenicilor complice
  5.Dragan -kilerul -calaul-nasului zis faptuitorul
  6.Talaghir -complice
  7.Preda -complice
  8.Zenovia -complice
  9.Ploesteanu -complice
  s.a figuranti impreuna au reusit sa strice viitorul unui student interzicandu-i accesul in examenul de licenta ,pe motiv ca a ramas restant la o disciplina facultativa considerata obligatorie fapt neprevazut de lege pentru cei care stiu vezi legea ARACIS .
  Precizez ca in ceasta situatie am ajuns fiidca dupa mintea bolnava a unui profesor pe nume Dragan Aurelian as fi depasit vezi doamne numarul maxim de absente de 50 % prevazut de regulament desi am depus adeverinta medicala dar influentat de directorul Paunescu care si el m-a prejudiciat insultandu-ma ,a procedat in conscinta la interzicera accesului in sala de examinare la disciplina in cauza desi chiar daca nu ma inscriam la aceasta fiindca era facultativa conform legilor in vigoare nu aveau dreptul sa-mi interzica accesul la examenein nici un caz.
  Dupa cum vedeti legea o face profesorii nu ministerele in plus nici nu poti dovedi contrariul din lipsa de probe fiindca legea n-a prevazut proceduri corespunzatoare care sa combata asemenea fenomene.
  Mai mult decat atat dupa ce au respins studentul au recurs la metode neortodoxe detip mafiot martori mincinosi ,influnte la nivel de conducere etc. totul ca sa nu pot promova si ca sa pot ajunge profesor .,le era frica ca-i intrec ,asta a fost .
  sfarst partea a II a
  pe curand
  0
  0
  Raportează
 • postat de pruna vasile
  Luni, 12 Decembrie 2011 15:17
  Caracatita
  Desigur meritele apartin si studentilor dar trebuie sa respectati legea concurentei fara intermediul unor mijloace frauduloase de ex utilzarea de informatii private care nu va apartin de drept autorului brevetului de inventie .
  Simtiti cumva ca pierdeti teren la alegrile care vin am mai precizat eu ca umblati dupa scaune nu dupa integrarea studentilorin societate .Cred ca le-ati dat o invitatie ziaristilor sa va laude nu .
  Degeaba tot faceti expuneri ca la un proiect se vede ca sunteti scolita dar degeaba .
  pe curand .
  0
  1
  Raportează
 • postat de un coleg
  Luni, 12 Decembrie 2011 11:28
  Lasati orgoliile.Important este ca aceasta facultate s-a clasat pe un loc onorabil,si face cinste comunitatii universitare,si orasului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Stan Zenovia
  Duminică, 11 Decembrie 2011 22:58
  Pentru că numele meu a fost menţionat în mesajul anterior postat de domnul Pruna Vasile, mă simt obligată să menţionez câteva aspecte ce vor clarifica această situaţie penibilă.

  1. Acuzaţiile din precedentul articol umbreşte munca unei întregi echipe de cercetare.
  2. Echipa a fost constituită în 2004-2005, a depus o primă variantă de brevet în 2006 şi a publicat materiale referitoare la el apoi a depus un dosar final la OSIM în 2008 şi a publicat o carte pe această temă.
  3. Brevetul a fost acordat de OSIM în 2010.
  4. Rezultatele cercetării şi prototipul au fost prezentate la Saloane de Inventică, fiind premiat (şi medaliat în China).
  Cam acestea sunt faptele cu privire la activitatea subsemnatei şi a echipei de cercetare implicate în brevetare.
  Concluzii:
  1. Pot fi dovedite afirmaţiile prezentate de mine mai sus cu acte, cărţi, articole…etc.
  2. Evaluarea calităţii activităţii de cercetare ştiinţifică a fost realizată de specialişti români şi străini. Cei străini nu stiu nimic de Stan, Păcuraru sau altcineva. Au punctat doar rezultatele.
  3. Chiar dacă mai sunt probleme în cadrul instituţiei noastre (ca peste tot), nu pot fi negate şi nici măcar interpretate greşit eforturile tuturor membrilor facultăţii de a se perfecţiona. Nu există colectiv perfect şi nici conducători perfecţi. Perfect poate fi doar obiectivul care uneşte chiar şi temporar oameni imperfecţi.
  4. Acest loc 2 aparţine în egală măsură tuturor cadrelor didactice. Fiecare şi-a adus contribuţia. Azi sunt menţionaţi unii, la anul vor fi alţii. Dar numai datorită efortului colectiv am reuşit.
  5. Studenţii au rolul lor în tot acest proces (didactic şi de cercetare). Ei sunt motivul pentru care noi profesorii suntem în acest sistem, pentru ei şi împreună cu ei încercăm să realizăm mai mult. Nu cred că studenţii de azi pot fi păcăliţi aşa uşor.
  6. Cititorii sunt rugaţi să tragă propriile concluzii.
  Cu deosebită stimă şi consideraţie Zenovia Stan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de PRUNA VASILE
  Duminică, 11 Decembrie 2011 09:06
  CARACATITA
  PRIMA PARTE
  Dupa cum observ Pacuraru are si prieteni si dusmani dumneavoastra ce spuneti daca are si dusmani in sens pozitiv merita sa mai fie decan ?
  Nu cred ca exista cineva sa nu aiba contestatori dar sunt prea multi asa ca musai trebuie scos afara la pensie cu el la fel si Hostiuc care in loc sa fie un model este un om lipsit de scrupule la pensie si cu el .Degeaba stie dar numai pentru el este egoist ca si ceilalti rezolva numai propriile interese; cand un student ajunge la mila lor vai de capul lui .
  Sa revenim la oile noastre serialul caracatita la FEFS CONTINUA IN DIRECT .
  Sunt atat de corupti majoritatea incat numai stii pe cine sa dai afara cred ca din lipsa de personal facultatea ar deveni inactiva si asa se plangeau ca n-au doctori profesori lectori cadre didactice suficiente dar de nimicit studenti nu se opresc . .
  Ii abureste pe studenti cu teoria ii ameteste dar esenta niciodata n-o va spune ca nu vor sau nu stiu ;cred ca nu stiu ma mir cum de-a reusit Zenobia sa obtina un brevet; va spun dupa munca altora adica furt pe fata ca naivii de studenti habar n-au ca li se fura ideile depunand cu naivitate proiectele si lucrarile de licenta la secretariat fara a le publica mai intai ca sa nu li se fure inventiile .Asa au vrut sa faca cu mine numai ca n-a tinut le-am dat proiectul sinteza totusi vad ca Zenovia a reusit ceva nu stiu daca a furat ceva din discutiile purtate cu mine dar cred ca i-am deschis orizonturile ca si asa dormea .
  Asa ca studenti desteptati-va treziti-va si fiti aproape de mine niciodata ei nu va vor ajuta decat in interes propriu si daca vede ca stii, te duce capul t,e termina adica out, si-ti fura inventiile ori nu te mai promoveaza au tact profesorii sun sireti dupa ce pleci de la fac. ii doare in paisprezece de viata ta si cica vezi doamne la seminarii stiintifice cultiva si pledeaza pentru dezvoltarea sentimentelor umanitare de intrajutorare de integrare in societate a studentilor .etc.
  Nu inteleg de ce nimeni nu i-a masuri iar ziarul viata lbera ar trebui sa scoata in evidenta si punctele slabe conform unei analize economice stit voi care .
  Asa cum am mai spus nu merita Pacuraru sau Zenobia s.a sa fie laudati pentru continuarea sau finalizarea ideilor altor persoane ; va intreb de ce pana la mine adica pana in perioada 2007-2010 n-au inventat nimic si dupa ce m-au terminat pe mine dupa 2010 au inventat ;i-am stimulat cu prezenta nu cred ,datorita faptului ca le-am facut reprosuri si datorita faptului ca am fost un tip cooperant profesorii au profitat din plin, a fost de ajuns sa-i intreb si sa le deschid mintea bineinteles stiam acest lucru dar aveam dileme si trebuia sa intreb numai ca ei n-au stiut sa-mi raspunda dar idei le-am dat asa ca profesorii s-au apucat frumos de cercetare individual in loc sa ma ajute cu informatii si sa-mi fure ideile poate chiar inventia care urma sa o finalizez dar n-am resusit sa o termin ca asa au vrut ei sa ma sape peste tot .
  De ce am intitulat acest comentarii serialul caracatita pentru ca scene identice din serial se petrec la FEFS GALATI si toti dorm si feca ca activitatile decurg in mod normal ei pentru cine nu stie lucrurile nu stau intocmai asa .
  Profesorii sunt in stare chiar sa te i-a la bataie daca vede ca- i sufli in bors .Au mai nou se lauda ca are permis de port arm ca sa ne intimideze altii ca te lasa o mie si una de amenitarii chiar si conomice iti pune bete in rote si pe la alte institutii adica pe la instante fapt asupra caruia voi rvni cu un alt comntariu .Mai apeleaza si la baietii rai racolati din randul studentilor si se mai inscriu si la DPPD ca sa vedeti cum stau lucrurile .
  Deci numai laudati FEFS GALATI CANU MERITA SI NUMAI APARENT STAU LUCRURILE BINE NU SI PE FONDUL CAUZEI DOAR PROCEDURAL ATAT MERGE BINE PE FOND NU .
  SFARSITUL PRIMI PARTI
  CONTINUAREA MAINE PE ACELASI POST .
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasile
  Duminică, 11 Decembrie 2011 08:19
  Pai cum sa detina functii ca n-au loc de alti catei mai vechi acestia care vin din urma stau larand ,sunt copiii lui nasu Pacuraru crescuti sub indrumarea directa a decanului p[ai se poate cine l-au detronat pe Badiu bisericuta caracatita
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristina
  Sâmbătă, 10 Decembrie 2011 17:11
  Felicitari!!! Stiu ca sunteti un om foarte determinat in ceea ce faceti. Ati demonstrat-o si cat timp ati fost antrenor ( am avut onoare de a va avea antrenor pentru un an de zile). Salutari lui Florin.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cococ
  Sâmbătă, 10 Decembrie 2011 09:31
  felicitari d-lui Decan si multa sanatate va doreste un fost student
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Vineri, 09 Decembrie 2011 22:37
  Pt d-nul . Hansa Cei nominalizati nu au functii , pentru ca sant cei care CASCA destul de rar , in conducere e nevoie de CASCATI mari !
  0
  0
  Raportează
 • postat de adrian p.
  Vineri, 09 Decembrie 2011 09:38
  felicitari domnului Pacuraru!Sunt un fost student si in primul rand un fost jucator al dansului.este un om care a muncit ENORM demult in viata.eu unul am avut ce invata de la dansul.binenteles ca sunt si persoane incompatibile cu dansul , dar asta e !(nea Sandu)mult succes pe viitor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de HANSA CONSTANTIN
  Vineri, 09 Decembrie 2011 09:01
  Felicitari lectorilor univ. dr.Talaghir Laurentiu,Manolache Gabriel,Iconomescu Teodora.pentru cresterea
  valorica a F.E.F.S din punct de vedere a cercetarii stiintifice ca urmare a participarii la sesiuni stiintifice
  internationale si a publicatiilor I.S.I..Pacat ca decanul facultatii prof. Pacuraru nu i-a apreciat la momentul
  potrivit si nu numai la sfarsit de mandat.
  Valoarea profesionala si stiintifica a domnului conf.univ.dr. Bastiurea Eugen si a doamnei lecto dr Stan
  Zenovia este evidenta.
  Stau insa si ma intreb cum oare aceste cadre valoroase nu detin functii de conducere si locuri in
  consiliulF.EF.F.S.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.