Profesorii ies în stradă săptămâna viitoare/ Situaţia din învăţământul preuniversitar o impune

Profesorii ies în stradă săptămâna viitoare/ Situaţia din învăţământul preuniversitar o impune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă nu au un calendar comun al protestelor, ambele federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar vor picheta Guvernul şi Ministerul Educaţiei


Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au început deja acţiunile de protest nemulţumite de actuala guvernare. Luni au participat la pichetarea Prefecturii, alături de cei din Confederaţia Cartel Alfa, şi profesorii de la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar. Aceştia anunţă că seria protestelor nu s-a încheiat. „Vom solicita să discutăm cu parlamentarii, iar dacă nu vom fi primiţi sau nu ni se vor rezolva problemele, pe 4 noiembrie vom fi la Bucureşti, unde federaţia noastră va participa la pichetarea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor”, spune vicepreşedinta SIP, Lidia Antoniu (foto).

FSLI vrea miting, marş şi pichetare

De la liderul gălăţean al FSLI, Adrian Andrăşescu (Sindicatul Educaţia), am aflat că şi această federaţie se pregăteşte de protest. Între 28 şi 30 octombrie, se vor organiza la Bucureşti pichetări zilnice la sediul Guvernului României şi la sediul USL. Pe 6 noiembrie, între orele 11,00 şi 13,00 se va desfăşura în Piaţa Victoriei un miting, urmat de un marş.

De ce sunt nemulţumiţi profesorii

Deşi cele două federaţii din învăţământul preuniversitar nu au un program comun de proteste, motivele care-i scot pe dascăli în stradă sunt aceleaşi: acordarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie, începând cu anul 2014, reintroducerea normei de predare de 16 ore pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani şi gradul I, realocarea ajutorului financiar de 100 de euro pentru cărţi, reintroducerea sporului de doctorat, o lege a salarizării pentru sistemul de învăţământ care să ţină cont de importanţa acestei categorii socio-profesionale. Mai cer, de asemenea ca salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută şi să ajungă de la 800 de lei la 1.200 de lei, dar şi majorarea salariilor personalului nedidactic.

Profesorii mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încât funcţiile de conducere din şcoli să fie ocupate de cadre didactice care au primit avizul consiliului profesoral, astfel încât decizia să revină unităţii şi nu factorilor politici. Dascălii sunt nemulţumiţi şi de volumul mare de hârtii pe care trebuie să le întocmească, lucru care nu aduce o creştere a calităţii învăţământului, ci mănâncă timp preţios.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii cer regândirea programelor în mod unitar şi coerent şi centrarea învăţământului pe capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele.

Citit 2721 ori Ultima modificare Marți, 22 Octombrie 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.