Supercinematograful de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Supercinematograful de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prima peliculă românească tridimensională, realizată de o mână de gălăţeni * Câteva mii de euro, atât i-a costat investiţia în sala de cinema * S-au apucat de lucru din curiozitate * Le-a ieşit un scurtmetraj spectaculos, la care se înghesuie copiii, dar şi părinţii lor

N-au văzut încă un film la un cinematograf obişnuit, dar se înghesuie să vadă primele pelicule tridimensionale proiectate la Galaţi. Primul mini-cinema 3D din oraş, deschis joi într-o sală de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, strânge spectatori cu duiumul.

În oraşul cu un singur cinematograf e loc destul şi pentru al doilea, ba chiar pentru unul unde se poate vedea un film de animaţie făcut, cap-coadă de gălăţeni. Câţiva tineri pasionaţi mai degrabă de informatică decât de cinematografie au citit, s-au informat, şi-au pus mintea la contribuţie şi au construit, de la zero, un film tridimensional, plus sala de cinematograf specială pentru asemenea filme. S-ar putea să fie afacerea vieţii lor, pentru că e vorba despre primul film 3D realizat în România.

Dinozaurii tridimensionali

Sunetul şi imaginea nu mai fac de mult senzaţie la cinema, asta pare să demonstreze o vizionare în 3D, în care obiectele şi personajele par să te lovească sau să te înhaţe de-a dreptul. La „Insula dinozaurilor”, creaţia de şapte minute a gălăţenilor, copiii ţipă, se liniştesc şi strigă din nou, pentru ca la sfârşit să iasă din sală cu zâmbetul pe buze, ca după o tură în caruselele din parcurile de distracţii.

„Da, m-am speriat, dar m-aş mai duce încă o dată să-l văd”, ne-a spus Daniela Violeta Hâncu (10 ani). „Eu n-am mai fost la cinema până acum, e primul film pe care-l văd într-o sală. A fost foarte spectaculos, altfel decât pe calculator”, ne-a spus şi Cristina, care are deja 19 ani.

Realizatorii spun că filmul le place la fel de mult şi adulţilor, care sunt interesaţi să trăiască starea de 3D. Doar că ei nu se sperie. În sala foarte cochetă, cu 24 de scaune tapiţate în catifea roşie, se proiectează din 15 în 15 minute. Ecranul e mult mai mic decât în cazul unui cinematograf obişnuit, dar asta nu reduce din senzaţii.  Scurtmetrajul nu are, practic, o acţiune, ci e un voiaj printre dinozauri.

Joaca de-a filmul

Totul s-a născut dintr-un joc, aşa ne-au spus cei trei tineri care îi primeau, ieri, pe spectatori, la film. Liviu Ciubotaru (27 de ani) este absolvent de Arte, la Iaşi, pe când Dorin Cânepă (32 de ani) şi Teodor Tănase (29 de ani), deşi au terminat facultăţi în alte domenii, sunt foarte pricepuţi la programare.

De fapt, pelicula „Insula dinozaurilor” înseamnă în totalitate muncă pe calculator. Opt persoane şi-au adus contribuţia la realizarea filmului, fie că au semnat scenariul, au pus cadrele pe hârtie sau au realizat, tot pe calculator, filmări din două unghiuri diferite. Şi proiecţiile, pe ecranul special din sală, se fac tot din două unghiuri diferite. Efectul final, cel de spaţializare, se obţine cu ajutorul ochelarilor polarizanţi.

„Tehnologia pe care o utilizăm noi este una pasivă, nu creează oboseală sau dureri de ochi din cauza concentrării asupra proiecţiei. Am creat un fel de cinema ambulatoriu de tip Disneyland. Nu avem încă o producţie de lungmetraj sau una artistică. Filmul nostru este făcut doar pentru a gusta senzaţia 3D”, explică Teodor Tănase. Tinerii au un nou proiect la care lucrează şi promit să vină cât mai rapid cu un alt film. Una dintre ideile lor este să transpună pe calculator poveştile româneşti „Punguţa cu doi bani” sau „Capra cu trei iezi”.

O afacere profitabilă

Tinerii autori au văzut primul film 3D anul acesta, „Călătorie spre centrul pământului”, într-un MoviePlex din Bucureşti. Realizat după cartea lui Jules Verne, pelicula este prima producţie care a rulat în România, începând cu sfârşitul anului 2008.

Ca urmare, tehnologia 3D este una nouă pentru majoritatea oraşelor din România, iar ideea gălăţenilor ar putea prinde şi în alte zone. Motiv pentru care vor să facă un fel de caravană prin ţară. „Nu am înregistrat încă filmul, dar ne gândim şi la asta. De regulă, o investiţie într-o asemenea tehnică ajunge la 60.000 – 100.000 de euro. Acestea sunt preţurile pe care le veţi găsi pe 3Dshop.ro. Noi vă putem spune că am investit mai puţin de 60.000 de euro”, povesteşte tot Teodor.

Afacerea sună profitabil, deşi tinerii spun că nu s-au gândit în mod necesar la acest aspect. Ca să vă faceţi o idee: încasările primului film 3D de lungmetraj difuzat în România le-au depăşit pe cele ale „Titanicului”. La Galaţi, vizionarea peliculei de şapte minute costă 11,5 lei pentru adulţi şi 8,15 lei pentru copii (în care e inclus şi costul biletului de intrare la instituţie).

În medie, 1,4 lei pe minut… la câteva zeci de difuzări pe zi. Atunci pe când un 4D sau 5D, tehnologii la fel de puţin răspândite la noi? „Mai târziu”, ne-au răspuns tinerii.

Foto: Florin Matei

Citit 2689 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.