Dictatura zăpezii, la Galaţi

Dictatura zăpezii, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cod portocaliu în intervalul 7 februarie, ora 12,00 - 8 februarie, ora 20,00 * Pe digul Galaţi-Brăila se circulă în condiţii de iarnă * Sectoare blocate pe mai multe drumuri judeţene şi naţionale * Maşinile mai mari de 3,5 tone au restricţie de circulaţie * Şapte echipaje Electrica, gata de intervenţie *

Troiene şi vizibilitate redusă

Ninsoare abundentă şi viscol puternic, urmate de troienirea zăpezii. Acestea sunt fenomenele meteo cu care se confruntă pe locuitorii judeţului nostru, dar şi cei din judeţele Brăila, Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Ilfov (inclusiv Bucureşti).

Vizibilitatea va fi semnificativ diminuată, Poliţia Rutieră recomandând – pe cât posibil – amânarea plecării la drum, cu maşina.

Drumuri semi-blocate

Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Duminică, la ora 11,30, pe drumurile naţionale şi judeţene din judeţul Galaţi se circula în condiţii de iarnă”.

Câteva sectoare de drumuri judeţene sunt totuşi blocate din cauza viscolului:

·    D.J. 252 C Smulţi-Crăieşti;

·    D.J. 255 Rediu-Cuca;

·    DJ 242  E  Băneasa-Roşcani-Oancea.

Circulaţia este îngreunată şi se acţionează pentru deszăpezire pe următoarele sectoare de drum:

·    DJ 251 H  kilometrii 38-45 Costache Negri-Pechea;

·    DJ 242 Vârlezi-Târgu Bujor;

·    DJ 242 A Bereşti-Rădeşti; 

·    DJ 262 H Tecuci – Furceni;

·    DN 24 Cosmeşti-Tecuci-Priponeşti;

·    DN 25 Tecuci-Şendreni;

·    DN 25 A Hanu Conachi-Năneşti;

·    DN 2B Şendreni-Galaţi;

·    DN 26 Galaţi-Oancea-Cavadineşti;

·    D.N. 26 A Oancea-Vamă, de la kilometrul 4+910 la 81+138;

·    DN 24 D Bălăbăneşti-Cuca-D.N. 26.

Restricţii de circulaţie – între da şi nu

În continuare se menţine restricţia de circulaţie pe drumurile naţionale din judeţul Galaţi a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Pe de altă parte, avem şi veşti bune: „Pe digul Galaţi-Brăila se circulă normal, în condiţii de iarnă”, declară Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Brăila.

Nu plecaţi la drum!

Poliţia Galaţi face apel la conducătorii auto să evite, pe cât posibil, deplasările în afara localităţilor  în această perioadă.

Dacă totuşi acest lucru se impune, maşinile trebuie să fie echipate corespunzător cu cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopeţi şi material antiderapant.

Frâna de motor

Şoferi, adaptaţi viteza la condiţiile de drum şi asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de semnalizare, de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic.

Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului.

Dacă aveţi de parcurs o distanţă lungă, asiguraţi-vă că aveţi suficient carburant.

În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână, folosind cu precădere frâna de motor, trecând dintr-o treaptă de viteză superioară într-una inferioară.

Electrica – gata de intervenţie

Locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de iarnă:

„Viscolul îngreunează în aceste zone intervenţia utilajelor de deszăpezire. La această oră nu sunt maşini blocate în trafic”.

„Comandamentul de iarnă a dispus ca prioritatea zero să fie transportul gravidelor aproape de termen şi al dializaţilor către spitale, pentru a evita apariţia situaţiilor de blocaje în localităţi”.

Din fericire, la acest cod portocaliu, au lipsit avariile la reţeaua de electricitate:

„Deşi SC Electrica Galaţi SA nu înregistrează avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, pentru eventuale solicitări în perioada Codului Portocaliu sunt pregătite de intervenţie şapte echipaje”, detaliază purtătorul de cuvânt. 

Nu folosiţi instalaţii improvizate de încălzire!

Preşedinţii Comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să ia masuri pentru degajarea zăpezii de pe drumurile comunale făcând astfel posibilă intervenţia echipajelor de prim-ajutor medical sau al autospecialelor  pentru stingerea incendiilor.

nspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă tuturor cetăţenilor maximă atenţie la exploatarea  instalaţiilor de încălzire, evitând în primul rând improvizaţiile şi suprasolicitarea lor.

Citit 2457 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.