ADP, în campanie florală

ADP, în campanie florală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Când florile… ies în stradă * „Vino mamă să mă vezi” * Apa de Dunăre seminţe de buruieni cară * „Fabrica de lemn” *

„Acum e începutul vârfului”, ne-a explicat Eduard Grosu, directorul Administraţiei Domeniului Public, din subordinea Primăriei Galaţi. Se desfăşoară, adică, în mai tot oraşul, o campanie complexă: plantări, curăţire de uscături, tăieri de crengi, tunderea gardurilor vii…

Plantările au început încă din ianuarie, cu copăcei; abia din toamnă le va veni din nou rândul la plantat. Acum este vremea florilor.

Şi a gazonului: de aproape două săptămâni, se însămânţează gazon pe Brăilei, la Pastilă, în Grădina Publică, în parcuri, pe taluzuri.

Ştiaţi că se folosesc două tipuri de gazon? De soare şi de umbră: nu poţi să le plantezi viceversa, că e de rău!

Dar uite că, la fel ca în pilda din Biblie, unele seminţe „cad” pe pământ sterp…

Da, şi de aceea, săptămâna trecută ADP a cărat pământ vegetal de la Pădurea Gârboavele, să fie pus în locurile cu pământ galben.

Am aflat şi de ce năpădesc bălăriile taman printre frumoasele flori plantate de ADP:  apa de Dunăre, cu care sunt udate straturile, are şi seminţe de buruieni, venite cine ştie de unde…

Doar la rondoul de la Inelul de rocadă, unde se foloseşte apă potabilă, din circuitul SC Apă Canal, apă mai scumpă deci, nu cresc buruieni, am mai aflat de la directorul Grosu.

Reţeaua care ia apă de la staţia de pompare de pe faleza de jos asigură strada Brăilei şi Micro 19, până la Turnul de Televiziune. În restul oraşului – la cisternă. Ceea ce e greu cu doar o cisternă a ADP. Altele două sunt închiriate de la Ecosal.

Deocamdată, dau apă din sistem şi Grădinii Botanice. Dar Grădina a câştigat un proiect european şi va avea un sistem propriu, modern, de irigaţii. S-a întors deci roata: „Vom veni noi la mâna dumnealor…” 

Managerul speră că o rectificare bugetară din iulie o să-i permită să achiziţioneze şi un sistem automat de stropire, cu calculator, cu senzori de ploaie. 

Coasele şi caii „maidanezi”, în circuit

Nu numai premierul coseşte, dar la ADP nu mai există coase-coase, ci cositori cu motor, pe benzină şi ulei. La sfârşitul acestei săptămâni se termină prima coasă. Din cauza umezelii, s-a început cam târziu şi iarba a cam crescut.

Sunt necesare trei, uneori patru cosiri pe an. Sunt până la 14 cositori, plus oameni care strâng iarba cosită. Alături de ADP, dau un ajutor serios „la coasă”, din această săptămână, RER şi Ecosal. În această săptămână va fi tunsă şi iarba pe cele două faleze.

Săptămâna trecută s-a lucrat pe Domnească, pe Brăilei, la Grădina Publică. În weekend i s-a venit de hac Parcului Cloşca.

Dar asta a depins de înţelegerea angajaţilor care, ne dăm şi noi cu părerea, ori le place munca, ori se tem pentru viitorul locului de muncă, căci au acceptat, din câte ne spune directorul, să lucreze în acest timp liber fără bani. Nici recuperări nu pot primi, căci rămân sectoarele descoperite de oameni!

Între 15 şi 20 de angajaţi ai ADP lucrează numai la spaţiile verzi. Lucrează şi sezonieri, din rândul cărora cei mai inimoşi, cei mai îndemânatici, au mai fost angajaţi permanent, până acum vreo 2 ani, când s-au stopat angajările.

„Avem nevoie de oameni”, recunoaşte directorul Grosu, care trebuie să se facă treabă cu vreo 90 angajaţi. „M-aş descurca cu 150–200 de oameni…”

Înainte de 1989, serviciul avea până la 300 de angajaţi, aminteşte directorul. De, şi oraşul arăta mai înflorit şi folclorul zicea chiar „Vino mamă să mă vezi/ Cum lucrez la spaţii verzi”…

Dar ce se întâmplă cu iarba cosită? Se asigură stocul de fân pentru caii „maidanezi”, găsiţi abandonaţi şi preluaţi de Primărie în grajdiul comunal. O parte din iarbă se şi aruncă însă: păcat!

ADP mai produce, din tăierile de crengi uscate şi arbori bătrâni, şi material lemnos: în medie, 10–14 metri cubi pe zi. Dar au fost zile chiar şi cu 20 de metri cubi pe zi! În loc, se plantează: 1.150 de puieţi de salcâm au fost „montaţi” săptămâna trecută.

În această săptămână, flori din sera Primăriei se pun la Inelul de Rocadă. Peste 110.000 de fire de flori au şi părăsit sera, mutându-se în stradă. Urmează încă 600.000 de fire.

S-ar putea ca pentru o a treia repriză de plantări să fie nevoie să se cumpere flori. Prin licitaţie.

„Ne-au încurcat şi lucrările de pe strada Basarabiei”: ADP avea în intenţie să facă plantări la General. La rondoul din Micro 40, plantările de flori vor începe practic de la zero.    

Citit 1345 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.