China – ţara jucăriilor defecte din comerţul gălăţean

China – ţara jucăriilor defecte din comerţul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Absolut toate jucăriile de pe piaţă „vorbesc” limba mandarină *

Vă gândeaţi că îi daţi copilului ursul de pluş şi gata, aţi scăpat măcar jumătate de oră de griji? Protecţia Consumatorului ne asigură că lucrurile nu stau deloc aşa.

Chiar dacă e ferit de frig, ploaie sau căderi de stele, cel mic ar putea să înghită magneţi, ochi-nasturi, fibre din coada calului de pluş sau să se taie – Doamne-fereşte – în vreun avion de plastic comestibil, dar cam tare.

În căutarea elementelor de siguranţă

14 comercianţi de jucării din judeţul nostru au fost verificaţi de către Protecţia Consumatorului Galaţi, din totalul jucăriilor controlate 90 la sută având şuruburile sărite la… legislaţia din domeniu.

Astfel, comisarii au găsit jucării care nu aveau nici un element de identificare sau cărora le lipsea denumirea şi adresa sediului social al importatorului. Toate aceste impedimente au fost găsite la 97 la sută dintre jucăriile verificate. O menţiune importantă este că toate jucăriile găsite pe piaţă sunt făcute în China.

Avertismente

Nici jucăriile de pluş, nici seturile de soldaţi, nici pistoalele, nici păpuşile nu aveau instrucţiuni, sau dacă le aveau – nu erau în limba română. Comisarii au controlat exclusiv jucăriile destinate copiilor peste trei ani, cu toate acestea avertismentele - indiferent de jucărie - menţionau că obiectele conţin piese mici, care pot fi înghiţite cu uşurinţă.

De fapt, atâta timp cât unui cal de pluş îi cădea coada sau coama, iar cu jucăriile yo-yo se pot sugruma lejer şi adulţii, nu putem să ne mai mirăm de asemenea „avertismente”.

Comisarii au decis oprirea definitivă de la vânzare pentru 60 de jucării, valorând 320 lei. De asemenea, a fost luat şi măsura opririi temporare de la comercializare pentru 507 jucării, în valoare de 3.500 lei. CJPC a dat 22 de sancţiuni - dintre care 11 amenzi – în valoare totală de 17.800  lei.

Vârsta şi jucăria

Gălăţeni, nu uitaţi: ca să fim siguri că plecăm din magazin cu un produs bun, trebuie să verificăm marcajul CE (care certifica produsul ca fiind sigur). Să aruncăm un ochi şi pe numele producătorului, importatorului şi pe existenţa instrucţiunilor de utilizare – care trebuie să fie traduse în română.

Alegeţi o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârstă indicată de etichetă. Evitaţi să cumpăraţi jucării cu muchii tăioase, care conţin elemente detaşabile ce ar putea fi înghiţite.

În rest, dacă scăpăm şi de groaza celor două ore când copilul se distrează cu jucării, se cheamă că putem să ne relaxăm şi noi.

Citit 1994 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.