Amenzi de peste 150.000 de lei pentru poluări accidentale, la Galaţi

Amenzi de peste 150.000 de lei pentru poluări accidentale, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit datelor prezentate de şeful Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, comisar şef Ion Drugan, în cursul anului trecut, comisarii de mediu au înregistrat cinci poluări accidentale.

Prima s-a petrecut pe 18 ianuarie 2008, când pe DN 85 a avut loc un accident rutier în care a fost implicată şi o autocisternă aparţinând unei societăţi comerciale din Republica Moldova. În urma accidentului, autocisterna s-a răsturnat, din ea revărsându-se 1.200 de litri de benzină care au afectat 50 de metri pătraţi de teren. După luarea măsurilor de protecţie a mediului, comisarii au aplicat o amendă în valoare totală de 50.000 lei.

La doar trei zile după acest incident, s-a produs o altă poluare accidentală cu deversare de hidrocarburi la SC Petrom SA – Grup de zăcăminte Independenţa/Oprişeneşti. Au fost afectaţi aprox. 400 mp teren, categoria de folosinţă păşune şi cursul de apă al pârâului Negrea pe o distanţă de aproximativ 500 m.

„Poluarea s-a datorat defecţiunilor la instalaţia tehnică de închidere a conductei de transport care nu a asigurat o etanşare perfectă la manevra de închidere”, se precizează în raportul Gărzii de Mediu. După ce s-a oprit pomparea şi s-a îndepărtat stratul de sol infestat cu ţiţei, s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 lei.       

Iunie fierbinte şi… în râu

Timp de patru luni, nu s-a mai înregistrat nici un astfel de eveniment, pentru ca în iunie să se producă două poluări accidentale. „În ziua de 12.06.2008, în urma lucrărilor de dezafectare a centralei termice nr. 11 din municipiul Tecuci, s-a constatat că dl. Lecuşescu Ionuţ Cristian a adus câteva persoane pentru a tăia două recipiente din metal cu volumul de cca 1.000 litri fiecare, ce aparţin SC Tehnosid SRL Galaţi, fără a fi încheiat un contract de prestări servicii de dezafectare; în recipiente exista o cantitate de cca 150 litri produs petrolier de tip „păcură”, care a fost deversată în urma tăierii direct pe sol, pe o suprafaţă de cca 10 mp; nu au fost semnalate şi ştampilate formularul de expediţie-transport, încălcându-se prevederile Ord. 2/2004; s-a aplicat amendă în valoare de 5.000 lei, cf. Ord. 2/2004, art. 21(1), „b” ; s-a acţionat pentru depoluare cu material absorbant şi a fost spălată partea carosabilă de către ISU Galaţi – punctul de lucru Tecuci, fiind eliminat efectul în totalitate”, se precizează în raport.

Cea de-a doua poluare s-a produs pe 19 iunie, când comisarii de mediu au fost alertaţi de Asociaţia Judeţeană a Pescarilor şi Vânătorilor din Galaţi. Reprezentanţii AJVPS au informat faptul că pe râul Chineja, în dreptul comunei Tuluceşti, se înregistrează un număr mare de peşti morţi. La faţa locului s-au descoperit circa 15 kilograme de peşti morţi, pe o lungime de circa 2 km în aval, începând de la podul betonat până aproape de staţia de pompare.

Localnicii au spus că în urmă cu trei zile cineva ar fi spălat în râu o cisternă folosită pentru transportul îngrăşămintelor chimice, însă nici până în ziua de astăzi nu a fost descoperit autorul.

Petrol acoperit cu pământ

În luna august, la punctul de lucru din satul Blânzi, comuna Corod, a societăţii Drumuri şi Poduri SA Galaţi, „s-a constatat că SC Mialnito SRL cu sediul în sat Răchitosu, comuna Garoafa, judeţul Vrancea, desfăşoară activitatea de curăţare a batalurilor (gropi de depozitare a ţiţeiului) şi a bazinelor metalice, dezmembrarea bazinelor precum şi preluarea şi transportul reziduurilor rezultate în urma curăţirii şi dezafectării, în baza Contractului de prestări servicii nr. 1694/17.07.2008 încheiat cu SC Drumuri şi Poduri SA Galaţi”. Deşi societatea deţinea autorizaţie de mediu emisă de APM Vrancea, nu existau acte de reglementare privind desfăşurarea activităţii pe raza judeţului Galaţi.

„În momentul controlului, au fost găsite două rezervoare extrase din subteran cu capacitatea de 2x20 tone; rezervoarele au fost tăiate la partea de jos pentru a fi golite de produse petroliere în locul unde au fost îngropate, direct în sol, la o adâncime de circa trei metri; s-a apreciat ca fiind deversată o cantitate de circa trei tone, fiind încălcate prevederile OUG 195/2005 cu completările şi modificările ulterioare; tăierea s-a realizat de către SC MSD Com SRL Buzău, conform Contractului nr. 853/2007. În timpul operaţiunii de tăiere cu foc deschis a unuia dintre rezervoare, produsul petrolier ce a rămas în rezervor a luat foc, flăcările cuprinzând tot rezervorul. Peste produsul petrolier rezultat din cele două rezervoare, deversat intenţionat, în locul unde au existat rezervoarele, se încerca acoperirea cu pământ, nefiind luate măsuri de extragere şi predare la societăţi autorizate în vederea neutralizării”, aşa arată raportul întocmit de comisarii de mediu.

După ecologizarea zonei afectate de deversarea produsului petrolier şi predarea deşeurilor periculoase rezultate din dezafectarea rezervoarelor, s-a aplicat o amendă în valoare de 50.000  de lei.

Explicaţie foto: Ion Drugan, comisar-şef la Garda de Mediu

Citit 2240 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.