Contrabandişti de ţigări, anihilaţi de poliţia de frontieră gălăţeană

Contrabandişti de ţigări, anihilaţi de poliţia de frontieră gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noapte (23-24 ianuarie 2009), cu spuză de ceaţă aruncată deasupra undelor Dunării. E trecut de miezul nopţii; pe apă, pe lângă maluri, alunecă în mare viteză două ambarcaţiuni de toată isprava, năluci dotate cu motoare de mulţi cai putere. Bărcile sunt dintr-o tabără de contrabandişti de temut.

De cealaltă parte, poliţişti de frontieră, coordonaţi direct de procurori DIICOT – Biroul Teritorial Galaţi şi susţinuţi de cadre de la SRI – Direcţia Judeţeană Galaţi; toţi reuniţi într-o acţiune concertată şi îndelung pregătită, aşteaptă cu emoţie deznodământul fericit. Ceea ce se şi întâmplă.

În jurul orei 1,00, impactul dintre cele două tabere se conturează într-un flagrant. Captura:  20 de baxuri  (12.500 de pachete de ţigări marca „Plugarul”) în valoare de 6.250 euro, care ajunseseră la prima destinaţie – Plaja Dunărea. Fuseseră preluate cu ambarcaţiunile rapide de la malul stâng al Prutului – Republica Moldova, fuseseră cărate pe Prut şi apoi pe Dunăre de unde urma să fie încărcate pe alte mijloace de transport pe uscat către diverse destinaţii din Galaţi şi din alte localităţi din ţară.

De data aceasta firul atât de bine pus la punct al afacerii s-a rupt. Filiera de contrabandă s-a destrămat. Din noiembrie 2008 şi până în ianuarie 2009, pe apele Prutului şi ale Dunării fuseseră cărate cu acele ambarcaţiuni-nălucă ţigări de contrabandă în valoare de 125.000 euro.

Filieră cu ambarcaţiuni nălucă şi… momeli

Ţigările erau procurate de diverse persoane din Republica Moldova în baza unor comenzi ferme primite prin telefon, prin mesaje transmise întotdeauna codificat. Preluarea ţigărilor se făcea, de regulă, în partea a doua a nopţii, iar marfa era transportată pe Dunăre, deplasarea pe fluviu făcându-se în mare viteză, cu o barcă antemergătoare până la un loc improvizat de acostare. Bărcile ţineau malurile, neputând fi detectate de radare.

Contrabandiştii, care comunicau numai codificat stabilind în detaliu etapele şi repereler operaţiunii, organizau şi acţiuni tip „momeală”, pentru a-i păcăli pe urmăritori. Astfel, urmăreau să distragă atenţia poliţiştilor de la transporturile mari de ţigări de contrabandă. În plus, contrabandiştii monitorizau ei înşişi întreaga operaţiune de preluare/transport a ţigărilor, inclusiv mişcările echipajelor poliţiştilor de frontieră, informându-şi colaboratorii cu privire existenţa în zonă a oamenilor legii, care i-ar fi putut încurca.

Ce n-au ştiut contrabandiştii? Că, cel puţin de la un moment dat, au fost discret supravegheaţi de cei de care le era frică. De fapt, aceştia au fost filaţi timp de mai multe luni.

40 de poliţişti au participat la acţiune

Şi, la momentul zero, concomitent cu prinderea „mateloţilor”, pe malul fluviului, alte echipe de poliţişti de frontieră i-au luat pe sus şi condus la sediul I.J.P.F. Galaţi pe toţi complicii aflaţi la posturi fixe. La acţiune, în acele momente au participat 40 de poliţişti de frontieră.

Au fost făcute în aceeaşi noapte nouă percheziţii domiciliare la reşedinţele unor făptuitori. Practic, au fost luaţi din pat, fiind descoperite şi ridicate ca mijloace de probă diferite înscrisuri, mijloace de telecomunicaţii şi arme albe.

A fost pus sechestru asiguratoriu pe un apartament în valoare de 40.000 euro şi pe un autoturism „Audi” de 70.000 euro. Au mai fost ridicate în vederea confiscării trei ambarcaţiuni şi o autoutilitară Dacia carosată în valoare de 20.000 euro. De asemenea, ţigările au fost ridicate în vederea confiscării.

Infractori superdotaţi

„Printr-o amplă acţiune de destructurare a unei asemenea reţele de contrabandă de ţigări, spunea comisarul şef Didel Bădărău, şeful I.J.P.F. Galaţi,  s-a probat încă o dată că orice reţea, orice filieră de contrabandă, îşi dovedeşte mai devreme s-au mai târziu propriile fisuri”.

Asta deşi contrabandiştii erau mai bine dotaţi decât poliţiştii de frontieră. Iată un serios motiv de reflecţie. Cu toate că eforturile de  aliniere pe toate planurile la sistemele integrate UE  au fost considerabile în ultimii ani, infractorii sunt într-un progres continuu şi este nevoie de noi investiţii şi de partea legii.

În prezent, după cum a ţinut să precizeze şi comisarul de poliţie  Vasile Nastasa, continuă cercetările cu privire la comiterea infracţiunilor de instigare la contrabandă, constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la trecerea ilegală a frontierei de stat, fapte prevăzute şi pedepsite de legislaţia în vigoare. Până în prezent, la Tribunalul Galaţi au fost prezentate nouă persoane. Pentru patru s-a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 29 de zile, acestea aflându-se deja în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, iar celelalte cinci persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Citit 1923 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.