UPDATE - Riscăm să rămânem fără apă caldă şi căldură
Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE - Riscăm să rămânem fără apă caldă şi căldură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE 14 februarie, 12:50 - Secretarul de stat Liviu Grădinaru şi Iulian Aramă promit că Galaţiul nu va rămâne fără căldură

„Galaţiul nu va rămâne fără căldură, vă garantez! S-au găsit soluţii astfel încât să nu fie pusă în pericol încălzirea oraşului”, a reacţionat secretarul de stat gălăţean Liviu Grădinaru, la semnalul de alarmă tras de Viaţa Liberă prin materialul „Riscăm să rămâne fără apă caldă şi căldură”. Secretarul de stat a admis că sunt unele probleme, legate de furnizarea gazelor naturale, dar este vorba doar de cele cauzate, în mod firesc, de iarna grea şi în nici un caz nu este vorba despre o reducere a combustibilului din motive economice. „Nu avem probleme cu asigurarea combustibilului pentru termoficare nicăieri în ţară. Atât Electrocentrale cât şi Romgaz sunt societăţi comerciale, care se bazează pe activităţi comerciale. Nici o societate nu va renunţa să vândă servicii, fie că sunt de termoficare fie că este vorba despre gazele naturale”, a adăugat Liviu Grădinaru. Şi Iulian Aramă, preşedinte al CA al Electrocentrale – dar şi consilier judeţean PDL care a tras un semnal de alarmă în privinţa sistării, de la 15 februarie, a gazelor naturale din partea Romgaz  - a declarat că „s-a ajuns la un consens şi s-a depăşit situaţia, urmând ca prima rată din datorii să fie achitată la începutul lui martie”. (Maria Măndiţă)


* Romgaz a ameninţat centrala electrică de termoficare din Galaţi că îi taie gazele, dacă nu-şi achită restanţele până miercuri *

 

 

Populaţia muncipiului Galaţi riscă să rămână fără apă caldă şi căldură, întrucât Romgaz ameninţă din nou că îi taie gazele producătorului local de energie termică, Electrocentrale Galaţi, care este în urmă cu plăţile pentru acest serviciu. Ca să nu sisteze livrările, furnizorul de gaze naturale îi cere termocentralei să îşi achite restanţele până la sfârşitul zilei de miercuri. „SNGN Romgaz SA, furnizorul de gaze naturale în amestec al societăţii dvs., (...) menţine livrările către societatea dvs. la 80 la sută din cantitatea nominalizată pentru luna februarie, până la achitarea în totalitate a datoriilor restante, nedepăşind însă data de 15.02.2012, după care se va proceda la sistarea livrărilor de gaze naturale”, se arată într-o notificare pe care societatea de transport al gazelor naturale, Transgaz Mediaş, i-a expediat-o termocentralei gălăţene vineri după-amiază.

„Nu putem funcţiona fără un minim de gaz”

Directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, a afirmat că, pentru a asigura necesarul de agent termic al oraşului, unitatea a intrat pe consum mixt - gaze naturale şi păcură - pe fondul reducerii debitului de gaz. Şi, deşi stocurile de păcură i-ar ajunge pentru o perioadă rezonabilă, termocentrala nu ar putea produce agent termic fără un strop de gaz, a explicat oficialul. „Avem 15.500 de tone de păcură în rezerva de stat, cantitate care, la debitul curent de gaz, ne-ar ajunge cam o lună. Însă dacă Romgaz sistează complet livrările de gaze, nu mai putem produce agent termic primar pentru că noi, chiar dacă avem păcură, avem nevoie de un minim de gaz, altfel nu putem funcţiona”, a declarat, luni, Urbanschi.

CET încearcă să obţină o eşalonare a datoriilor

Potrivit directorului general, termocentrala îi datorează Romgazului peste 55 de milioane de lei, reprezentând restanţe mai vechi şi facturi la gaz pe noiembrie şi decembrie 2011. „În afară de ultima rată din datoriile acumulate în anii anteriori, rată de 3 milioane de lei, mai avem de achitat 12-15 milioane de lei din factura pe noiembrie 2011, căreia i-a trecut scadenţa, şi 40 de milioane de lei - factura pe decembrie 2011, care vine acum”, a afirmat Urbanschi.

Pentru că, susţine el, Electrocentrale nu poate efectua nici măcar o plată parţială până miercuri, încearcă să obţină acceptul Romgaz pentru a achita restanţele în rate. „Am discutat şi cu domnul prefect, încercăm că obţinem o eşalonare”, a spus directorul termocentalei.

Sistarea livrărilor de gaze naturale către Electrocentrale ar afecta sute de mii de gălăţeni, care primesc, prin intermediul distribuitorului edilitar Apaterm, agentul termic produs de centrala electrică de termoficare. Trebuie să spunem însă că aceasta nu este prima dată când Romgaz ameninţă Electrocentrale cu tăierea gazelor, societatea din Mediaş folosind acest instrument în mod regulat, pentru a accelera recuperarea creanţelor de la termocentrala gălăţeană. Aceasta din urmă are de primit, la rândul ei, o sumă importantă de la cel mai mare client, Apaterm. Vorbim de peste 300 de milioane de lei. Nu se ştie însă dacă Electrocentrale va mai recupera aceşti bani de la Apaterm întrucât societatea edilitară este cu un picior în faliment, pe fondul încasărilor slabe de la populaţie şi al managementului neperformant din ultimii ani.

Citit 2914 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2012 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.