Turcul (nu) plăteşte!

Turcul (nu) plăteşte!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Muncitorii firmei turceşti Sistem Yapi, angajată în executarea a două din proiectele ISPA ale municipalităţii gălăţene, au intrat ieri în grevă spontană * Oamenii acuză conducerea societăţii că nu le-a plătit salariile din ultimele două luni * La rândul ei, conducerea firmei acuză efectele crizei economice * Promisiuni pentru luna martie *

În urma licitaţiilor de atribuire a lucrărilor la două dintre marile proiecte ale municipalităţii, având ca beneficiar final societatea Apă-Canal – „Reabilitarea staţiei de tratare apă potabilă, a staţiilor de pompare şi a instalaţiilor conexe” şi „Staţie de epurare ape uzate şi colector de canalizare”, în valoare de 9,12 milioane euro şi, respectiv, 20,13 milioane euro – câştigătoare a fost desemnată, în 2008, firma turcească Sistem Yapi, care are lucrări asemănătoare şi în alte oraşe din ţară. Din păcate, din diverse motive, lucrările sunt rămase în urmă cu câteva luni. Unii pun la îndoială şi calitatea lucrărilor.

Dar iată că în prezent au apărut probleme chiar şi cu salarizarea celor 120 de angajaţi, majoritatea muncitori români. Ultima dată când aceştia şi-au luat salariile a fost 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

„De două luni de zile nu ne-a plătit. Ni se spune că «e posibil» ca tocmai în martie să ne primim banii. De ce? Ni s-a explicat că nu sunt bani. Dar noi ce facem până atunci?  Avem chirii, întreţinere, rate la bănici, alimentaţie, copii. O bancă ne aşteaptă pe noi să ia dobânda la două luni de zile? Nu aşteaptă!”, ne-a declarat Ion Miron, maistru constructor, propulsat ad-hoc „gestionar de criză” al muncitorilor nemulţumiţi.

Ieri, la 7.30, muncitorii care lucrau la staţia de epurare au încetat lucrul. „Până nu primim banii nu mai punem mâna pe nimic! Nouă să ne dea banii acum, nu în martie! Am muncit, să ne dea turcu banii! E dreptul nostru!”, spun hotărâţi greviştii.

În total, datoriile salariale către muncitori sunt de aproximativ 200.000 lei.

Criza, bat-o vina!

Pentru a descâlci iţele acestui protest, am stat de vorbă şi cu Giuseppe Rodelli, director general adjunct al Sistem Yapi. „Este o criză globală, băncile sunt în criză şi reduc creditele către toţi operatorii de pe piaţă. În toată lumea angajatorii îşi închid porţile şi pleacă.

Noi încercăm să nu închidem, suntem mai activi ca înainte, trebuie doar să reuşim să ne reorganizăm cu băncile, pentru a regla fluxurile de numerar. Cum? Punând alte garanţii – proprietăţi, terenuri. Asta am făcut noi. Am reuşim să ajungem la un acord bancar şi, începând cu sfârşitul lunii februarie, vom intra în normal cu operaţiunile. Rezultatele acestei înţelegeri vor fi vizibile începând cu luna martie”, ne-a declarat Giuseppe Rodelli.

Acesta a precizat că înţelege situaţia în care se află muncitorii, că le respectă dreptul de face grevă, dar că, în prezent, nu se poate face mai mult de atât: „Criza este un fapt! Am înţeles cât le este de greu muncitorilor să explice familiilor situaţia de faţă, dar să încerce să fie răbdători şi rezistenţi până la sfârşitul lunii, până ne vom rezolva problemele şi ne vom întoarce la normal.”

Picătura care a  umplut paharul

Însă, odată Cutia Pandorei deschisă, revolta muncitorilor depăşeşte chestiunea salariilor. „În afară de asta, personalul român este înrobit de personalul turc. Numai la români ţipă, pe români îi forţează, pe turci îi acoperă. Echipament de protecţie la turci se asigură, la români nu – numai cască. Au fost şi accidente de muncă pe care le-au ascuns.

Sâmbăta şi duminica nu ni se plătesc orele. Doctorul (CAS – n.r.) nu s-a plătit din iunie, cantina nu este plătită. Şi salariul nu ni se dă, dar ne obligă să lucrăm ore suplimentare. Unde sunt orele alea suplimentare? Le bagă ei în buzunar! Hoţii!”, spun muncitorii revoltaţi.

Chiar dacă la mijloc se află un proiect al municipalităţii, nici Primăria, nici Apă-Canal nu au cum să intervină în conflictul iscat la Sistem Yapi. „Am fost şi eu informat. Noi suntem beneficiarii finali, dar aici avem o problemă internă a constructorului, o chestiune în care noi nu avem abilitatea de a interveni”, ne-a declarat Marin Costel, directorul demisionar al societăţii Apă-Canal. 

Ceva mai multă lumină poate aduce în acest caz Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi. După cum ne-a explicat inspectorul şef Ionel Petrea, situaţia de la Sistem Yapi face obiectul unor verificări. Deja au fost identificate opt persoane, cetăţeni turci, angajate fără forme legale, societatea fiind amendată cu 12.000 lei.

„În ce priveşte situaţia salariilor, avem programată o întâlnire cu conducerea societăţii în care îi vom pune în vedere să achite salariile restante. În cazul în care nu se conformează, firma poate fi sancţionată cu o amendă de până la 10.000 lei”, ne-a declarat Ionel Petrea. De asemenea, inspectorii de muncă vor face verificări şi asupra celorlalte aspecte semnalate de muncitori.

Unii dintre angajaţi nu au mai aşteptat deznodământul întregii poveşti. De exemplu, Nica Petre, macaragiu din Corabia, şi încă patru muncitori din acelaşi loc, şi-au făcut bagajele, şi-au luat la revedere de la colegi şi au plecat fără să se mai uite în urmă:

„Ne-am dat demisia! Avem familie, avem copii, ce rost are să stăm aici dacă nu primim banii? Nu se poate aşa ceva!”

Citit 2022 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.