„Ce-i cu inima mea, doctore?”

„Ce-i cu inima mea, doctore?”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este titlul cărţii pe care „Viaţa liberă” v-o oferă luni, 1 iunie, împreună cu cotidianul dumneavoastră preferat. Am ales-o datorită valorii ei practice. Cel care dă răspunsuri şi explică pe înţelesul oricui patologia cardiovasculară, extrem de complexă şi deci greu de „tălmăcit”, este profesorul Mircea Cinteză, unul dintre cei mai mari cardiologi români.

Autorul mărturiseşte: „Cartea se adresează celor care nu ştiu sau ştiu, dar au uitat. Celor bolnavi, în primul rând. Sau celor cu  mamă ori tată bolnavi. Sau celor sănătoşi care ştiu că vor îmbătrâni şi că bătrâneţea nu vine de obicei singură. Ea vine încet, cu blândeţe, însă însoţitoarea ei, boala, vine abrupt, ca furtuna”.

„E bine să recunoşti semnele furtunii. E bine ca furtuna să te prindă la adăpost. E bine să ştii cum şi de ce se naşte furtuna. Cum bate inima când e tânără. Când n-are duşmani şi tresaltă alături de Cupidon. Problema este că lui Cupidon i se alătură, cu timpul, alţii şi alţii – prieteni şi mai ales neprieteni. Hipertensiunea. Colesterolul. Fumatul. Diabetul. Bolile supapelor inimii. Bolile arterelor inimii. Bolile muşchiului cardiac”.

„S-ar putea ca cititorii acestei cărţi să găsească o cale care să ocolească furtuna. Sau un adăpost împotriva ei. Sau chiar modalităţi de a o înfrunta şi învinge. Pentru că, aşa cum afirmă cercetătorii, organismul uman este în mod natural programat să trăiască o sută de ani sau mai mult. Ce se întâmplă dincolo de aceasta programare naturală depinde în mare măsură de noi”.

Nu ştiu dacă citind această carte am dobândit secretul prelungirii vieţii până la vârsta centenarului, dar cu siguranţă că am aflat lucruri extrem de interesante şi de utile despre cum îmi pot păstra, atâta câtă mai este, sănătatea inimii.

Cartea „Ce-i cu inima mea doctore” reprezintă cel mai la îndemână răspuns, aflat, la nevoie, chiar în biblioteca personală,  la această întrebare care ne frământă sau va ajunge să ne frământe cândva. Inevitabil…

Câteva cuvinte despre autor

Doctorul Mircea Cinteză s-a născut în 1950, la Bucureşti. De trei decenii îngrijeşte bolnavi cardiaci şi de 25 de ani lucrează în Compartimentul de cardiologie al secţiei Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Este şeful Clinicii Medicale III şi al Reanimării din acelaşi spital, profesor universitar, membru al unor prestigioase societăţi ştiinţifice internaţionale şi aşa cum ştie toată lumea a fost ministru al Sănătăţii.

Citit 803 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.