INTERVIU cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu: "O să dispun un control pentru municipiul Galaţi"

INTERVIU cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu: "O să dispun un control pentru municipiul Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prezentă recent la Galaţi, pentru o întâlnire regională cu şefii instituţiilor din subordinea ministerului, ne-a acordat un scurt interviu:

- Dacă nu reduc, prin reciclare, cu 15 la sută cantitatea de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi, primăriile au obligaţia să plătească 100 de lei pe fiecare tonă nerealizată până la cuantumul respectiv. Primăria Galaţi nu a reuşit în niciun an să recicleze această cantitate, însă, cu toate acestea, potrivit instituţiei, nu a plătit niciun ban către Administraţia Fondului pentru Mediu, care colectează această taxă. Cum se poate acest lucru şi de ce?
- Eh, da, după cum vedeţi, se poate. Dar, din zilele următoare, pentru că va intra în funcţiune noua organigramă a Administraţiei Fondului pentru Mediu, în care avem inspectori fiscali în fiecare judeţ, vor fi controale, iar în urma acestora, indiferent dacă vor fi făcute la o persoană juridică sau la primărie, se vor lua măsuri, se vor da termene, care vor trebui să fie, bineînţeles, respectate. Dacă ele nu sunt îndeplinite, se vor da sancţiuni. Eu o să rog Administraţia Fondului pentru Mediu, de fapt, i-am mai rugat, ca în perioada următoare, să le atragă atenţia administraţiilor publice locale că aceste neplăţi s-ar putea să ducă la un moment dat la nişte sume foarte mari, pe care fiecare cetăţean le va plăti cumva, indirect sau direct, din buzunarul fiecăruia.

- Ce nu a funcţionat?
- Nu pot să vă spun ce nu a funcţionat la Primăria Galaţi, eu pot să vă spun ce nu funcţionează la noi. De-acum înainte, controalele vor fi altfel şi nu se face un control obligatoriu că avem ceva cu cineva. Nu. Fiecare dintre cei care conduc, indiferent de cum conduc sau ce conduc, trebuie să respecte legea şi trebuie să fie responsabil. Bineînţeles, termenele care vor fi date vor trebui să fie respectate. Dacă ţi se dă o serie de măsuri şi nu sunt realizate, Primăria tot vor trebui să plătească.

- Anul trecut, mai mulţi copaci din Galaţi au fost tăiaţi la comanda Primăriei, fără a exista o autorizaţie în acest sens. În 2013, municipalitatea a intervenit în coronamentul teilor în perioada de vegetaţie. Garda de Mediu a amendat Primăria, dar amenzile au fost contestate.
- Da, o să dispun un control inclusiv de la minister să vedem cum s-au tăiat aceşti copaci, pentru că trebuie să fie o autorizaţie de tăiere. Dacă nu au autorizaţie de tăiere, îmi pare foarte rău, trebuie să plătească. Chiar dacă sunt tăieri pentru utilitate publică, pentru că ai o lucrare, pentru că s-ar putea să pericliteze viaţa unui om, pentru că a cerut un operator de cablu, o să dispun controlul să văd de ce s-au făcut tăierile respective. Punctual, o să dispun un control pentru municipiul Galaţi.

- Potrivit Registrului local al spaţiilor verzi, municipiul Galaţi are 36 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Cum controlează ministerul autenticitatea acestor date, pentru că gălăţenii nu cred în veridicitatea lor?
- Se fac nişte raportări, iar în urma raportărilor de cât ai tăiat şi cât ai împădurit, pe ce suprafeţe ai împădurit, unde ai plantat, ce ai plantat, ce specii ai plantat, se face o întreagă raportare şi se face această evaluare.

- Mă refeream la Registrul spaţiilor verzi al municipiului Galaţi, pentru că, potrivit datelor prezentate de Primărie, este inclusă şi Grădina Zoologică. Singura Grădină Zoologică este în Pădurea Gârboavele, la Tuluceşti.
- Da, nu ştiu ce este inclus în acea situaţie, dar am luat la cunoştinţă acum de la dumneavoastră şi cu certitudine o să şi verificăm.

- Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior nu mai are structură de administrare din 2013. Ce se întâmplă cu aria naturală? Veţi deschide o nouă sesiune de atribuire a contractului de administrare?
- Mi s-a ridicat această problemă. De fapt, venisem cu problema cunoscută de la minister, pentru că am dorit pe fiecare judeţ în parte să mi se ridice toate problemele cu care ne confruntăm la nivel de minister şi la nivel de instituţii locale subordonate. Am dispus telefonic ca săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.r.) să se facă o analiză, să văd şi eu, totuşi, ce s-a întâmplat, pentru că, vă spun sincer, nu înţeleg care a fost motivul rezilierii contractului. Am spus că vreau un raport, ca să ştiu exact ce am de făcut, în urma raportului prezentat.

Cine este Graţiela Gavrilescu

Graţiela Gavrilescu s-a născut pe 24 iunie 1966 la Bucureşti şi este căsătorită. A absolvit Facultatea de Tehnologie Petrochimică - Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, în 1989. Între 1990 şi 1994 a fost inginer chimist - tehnolog prelucrarea cauciucului la SC Arpacor SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii. Între 2003 şi 2004 a fost preşedinte PUR Ploieşti, din 2004 este membru al PNL Prahova, iar din martie 2011 vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL. În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti. A fost deputat în legislatura 2008-2012, dar a mai deţinut această funcţie şi din decembrie 2007 până la finalul legislaturii. În 2012, a fost aleasă pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, unde a fost vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie, până în septembrie 2014. Actualmente este afiliată Partidului Liberal Reformator, fiind vicepreşedinte. Deţine funcţia de ministru din 17 decembrie 2014.


Mai multe despre VIZITA ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, la Galaţi CITEŞTE AICI (click pentru detalii). Riscăm amenzi pentru managementul deşeurilor

Citit 4695 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 01:16

6 comentarii

 • postat de Andru
  Vineri, 15 Mai 2015 06:53
  109.102.137.***
  In sfarsit cineva care preia initiativa!
  Dar este mai usor sa arunci cu pietre decat sa vezi meritele unui om.Haideti sa vedem ce se va intampla.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Arina Pinaa
  Joi, 14 Mai 2015 17:12
  109.102.91.***
  In sfarsit,Romania are un ministru al Mediului care are o agenda serioasa de lucru in teritoriu! prea mult au distrus orasul asta, cateva controale ne-ar mai pune pe fagasul cel bun. Poate reusim sa mai salvam din spatiu verde..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dani
  Joi, 14 Mai 2015 13:48
  178.138.96.***
  Degeaba dati amenzi Primariei doamna Gratiela. Mai bine ar fi sa raspunda cu functia toti cei care au dat ordine de distrugere a copacilor din Galati. Sa vedeti atunci cu cata grija o sa-si cumpaneasca deciziile. Ma bucur sa vad totusi ca cineva din tara asta ia atitudine... noi nu suntem in stare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mda
  Joi, 14 Mai 2015 12:58
  Pana acum ministrul mediului a avut initiative bune in combaterea defrisarilor ilegale. A pus pe jar mafiotii de la Holzindustrie si i-a tinut piept si lui Iohannis care ii apara pe jefuitorii padurilor noastre.
  Parerea mea este ca era momentul sa apara cineva care sa le mai puna frana borfasilor astora care au ras padurile sustinuti de UDMR si alti nenorociti.
  Despre dezastrul din Galati ce sa mai zic? Suntem praf cu reciclarea, strangerea gunoaielor, copacii sunt distrusi de indivizi fara creier care pretind ca ii "toaleteaza". Aparent, pe plan local avem incompetenti. Sa se puna atunci doamna ministru cu biciul pe ei, doar asa sa-i mai miste pe indolentii locali care stiu doar sa incaseze salarii.
  O mai asteptam la Galati, poate se misca ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Geanina
  Miercuri, 13 Mai 2015 15:42
  Un interviu pertinent cu o politiciană care este cam varză în domeniul gestiunii activităţilor de protecţie a mediului.
  Asta este clasa politică incompetentă care ne conduce!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 13 Mai 2015 10:28
  Bla, bla, bla ...... ! Vorbe pentru adormit copiii sub 5 ani . Vom face o comisie de control.....voi dispune...... promit ca..... da, aveti dreptate dar nu stiu despre ce este vorba..... am analizat si am hotarat...... !!! Panglici specifice politrucilor. O tara condusa numai si numai de hoti, mincinosi, indolenti si incompeteni . Incompetenti in ceea ce ne priveste pe noi, "prostimea," ca atunci cand e vorba de buzunarele lor, oho !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.