Observator astronomic unicat în România

Observator astronomic unicat în România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai modern observator astronomic din sud-estul Europei funcţionează, de joi, la Galaţi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Graţie unui proiect european, atât observatorul, cât şi planetariul instituţiei au dotări în valoare de aproape 500.000 de euro.

Deşi o parte din aparatură se poate valorifica la maxim doar în cercetarea ştiinţifică, ambele secţii ale muzeului au fost deschise ieri şi pentru publicul larg.

Singurul telescop din ţară cu acoperiş retractabil

Cei aflaţi la inaugurarea oficială, oaspeţi, dar şi gazde, nu mai conteneau cu superlativele.

Gălăţenii ar trebui să fie mândri pentru că în oraşul lor se află un obiectiv unicat la mai multe capitole. Astfel, de ieri, ei deţin singurul observator astronomic din ţară cu acoperiş retractabil, ca la celebrul Hubble, aflat în cadrul unui muzeu.

În plus, atracţia de la etajul al doilea al muzeului va fi, de acum înainte, telescopul aflat chiar sub cupola retractabilă, dotat cu un sistem optic de performanţă de 40 de cm.

Micul bolid de culoare neagră, care se mişcă la comanda prin calculator, este unicat în ţară, având capacitatea de a monitoriza asteroizi de sute de ori mai mari decât el.

Cu ajutorul unei camere pentru video-astronomie, telescopul transmite imagini cu conţinut astronomic pe internet sau pe ecranul TV dintr-o sală alăturată. O altă cameră ataşată la obiectivul său facilitează observaţiile în domeniul astrometriei şi fotometriei.

În plus, cei care vor avea curiozitatea să vină la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii se vor afla pe terasa de observaţii astronomice cu cea mai mare suprafaţă din ţară, 250 mp, cam cât patru apartamente medii.

Dacă adăugăm faptul că observatorul de la Galaţi s-a îmbogăţit şi cu o lunetă unică în România pentru observaţii solare, atunci, cu siguranţă, gălăţenii au toate motivele să se considere buricul Universului.

Şi Planetariul a fost modernizat. În mica sală cu 35 de locuri se vor proiecta filme, pe tavanul-ecran concav, având un diametru de 7 metri. Noul sistem de proiecţie digital HD îi va satisface şi pe cei mai pasionaţi astronomi.

Cercetarea în astronomie, în plan

La deschiderea oficială de ieri au participat nu doar preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, în calitate de manager al proiectului de modernizare, dar şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Adrian Curaj, un reprezentat al Palatului Copiilor din Bucureşti şi un membru al Comitetului Român de Astronomie.

Virtual, prin sistemul de comunicare prin internet Skype, „s-a aflat” la inaugurare şi Ovidiu Văduvescu, consultantul ştiinţific al proiectului prin care s-au câştigat fondurile.

De la observatorul astronomic din Insulele Canare, aflat la 4.000 km distanţă de Galaţi, acesta a explicat că muzeul are mari şanse să intre în reţeaua obiectivelor de observare a asteroizilor care se apropie periculos de mult de Terra.

Preşedintele Consiliului Judeţului a declarat, de altfel, că se doreşte valorificarea pentru cercetare a acestui obiectiv, care a fost „modernizat nu pentru anul 2010, ci pentru generaţia de mâine”.

Până una-alta, noul obiectiv deschis la Galaţi ar urma să ducă la dezvoltarea turismului educaţional transfrontalier în domeniul ştiinţei astronomiei.

Ca să intre la Planetariu, unde pot viziona filmul „Două bucăţi mici de sticlă”, generaţia de astăzi plăteşte intrarea la muzeu, de 4,5 lei, şi încă 1,5 lei, la fel ca şi până acum.

Nici observaţiile astronomice nu au alte tarife, acestea fiind incluse în preţul biletului de intrare la muzeu.

Totuşi, reprezentanţii muzeului ne-au transmis că, cel mai probabil, tarifele vor fi modificate, dar nu se ştie când.

Observatorul şi Planetariul sunt deschise de miercuri până duminică inclusiv, între orele 9 – 17.

CASETĂ

Observatorul Astronomic şi Planetariul au fost dotate şi modernizate în 2009, prin Proiectul „Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi – obiectiv turistic transfrontalier” (Cod Perseus RO 2006/018 – 447.01.01.25), în cadrul Programului de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, PHARE CBC 2006. Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţului Galaţi, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Centrul Infomedia Cahul, Republica Moldova).  Valoarea totală a proiectului a fost de peste 503.000 de euro, din care grantul a fost de aproape 446.000 de euro, iar cofinanţarea de la bugetul CJ Galaţi a fost de peste 57.000 de euro.

Foto 6968.jpg - Telescopul principal, aflat sub cupola tractabilă,  poate monitoriza asteroizi

Foto 6961.jpg. Directoarea  muzeului, Camelia  Camelia Burluc, şi preşedintele CJ, Eugen Chebac, au tăiat pamblica

Citit 1135 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.