Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon

Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 300-500 grame afumătură, aproximativ 500 grame de scăriță afumată, 1 ceapă mare, 3 morcovi de mărime medie, 2 tije de țelină apio sau o bucată de rădăcină de țelină curățată de coajă, 1 lingură de paprika dulce de bună calitate, 200 ml suc proaspăt de roșii sau 150 ml bulion de roșii, 1 legătură de tarhon, 1/2 legătură de pătrunjel (pentru o aromă nu foarte pregnantă), sare, piper; opțional: 200 grame de smântână lichidă pentru gătit (20-30% grăsime), oțet aromatizat cu tarhon, ardei iute.

Preparare: În primul rând se pregătește afumătura, pentru că gătirea acesteia durează cel mai mult, iar supa care va rezulta în urma fierberii afumăturii o vom folosi ca bază pentru ciorba noastră.

Dacă e foarte sărată, mai desărăm afumătura înainte de a o fierbe, ținând-o două-trei ore în apă rece.

Punem afumătura la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece la foc potrivit și adunăm spuma de la suprafață ori de câte ori este nevoie. În funcție de cât de repede va fierbe carnea afumată, atât de repede vom termina și ciorba, deoarece legumele și cartofii se gătesc foarte rapid. Afumătura se fierbe cam o oră, timp în care se frăgezește foarte bine. După fierbere, dezosăm complet carnea și o tăiem în cubulețe potrivite.

În timpul în care fierbe afumătura, se curăță de coajă, se spală, se zvântă și se toacă toate legumele în cubulețe. Se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi egale (cam de 2 cm) cartofii, pe care îi vom păstra în apă rece curată până când vom avea nevoie de ei.

După ce a fiert afumătura, supa rămasă se degresează în proporția dorită (și în funcție de cât de grasă a fost carnea afumată). E de dorit ca pe farfuria de ciorbă de cartofi cu afumătură să plutească niște steluțe apetisante de grăsime, dar nu să fie acoperită de o peliculă uleioasă, care îți cam taie pofta.

Se adaugă în oală legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, adăugăm cartofii bine scurși de apă. Apoi, adăugăm în zeamă și cubulețele de carne afumată. Presărăm paprika și amestecăm. Lăsăm la fiert în clocote potrivite, până când legumele și cartofii s-au pătruns bine. Adăugăm sucul de roșii proaspăt sau bulionul și mai lăsăm să clocotească de câteva ori. Gustăm ciorba de cartofi și potrivim gustul final de sărat și piperat.

Dacă toți mesenii apreciază gustul picant, putem adăuga ardei iute în toată ciorba, dacă nu, e mai bine să servim separat.

De ce trebuie să mîncăm ciorbă cât mai des

Ciorbele au o mulţime de beneficii pentru sănătate. Atunci când este preparată cu ingredientele potrivite, ciorba poate fi un fel de mâncare cu adevărat sănătos, cu multiple beneficii nutriționale. Ciorbele făcute cu zeamă de oase, legume sau carne oferă vitamine, minerale și nutrienți, cum ar fi colagenul. Ele oferă, de asemenea, o aromă intensă, păstrând în același timp grăsimi adăugate și calorii la un nivel minim. În plus, consumul de ciorbă este o modalitate ușoară și gustoasă de a crește aportul de legume. Aportul ridicat de legume este asociat unui risc redus de creștere în greutate, greutatea reprezentând un risc pentru bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer. În plus, legumele oferă numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului lor ridicat de vitamine, minerale, fibre și compuși ai plantelor. Mai mult decât atât, ciorbele pot fi făcute cu aproape orice ai la dispoziție în bucătărie.

Citit 636 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2024 01:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.