Musaca de cartofi cu vinete, roșii și carne tocată

Musaca de cartofi cu vinete, roșii și carne tocată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 1,2 kg carne de vită, oaie sau mix vită-porc, 1 kg de vinete, 1 kg de cartofi, 600 g ceapă, 6-7 căței de usturoi, 1 kg roșii sau 900 ml suc de roșii, 300 g ardei capia, 200 ml ulei de măsline, sare, piper, cimbru, scorțișoară; pentru sosul alb: 70 g făină, 70 g unt, 1 l lapte, sare, piper, 100 g parmezan ras; în plus: 50 g parmezan ras pentru crustă.

Preparare: Se cântăresc și se pregătesc legumele. Se curăță cepele de coajă și ardeii de cotoare și semințe, se decojește usturoiul și se spală roșiile. Se curăță cartofii și se pun în apă rece. Se pregătește și carnea de vită: pulpă și coaste cu piept. Cele din urmă se dezosează și se păstrează oasele pentru o viitoare ciorbă. Se tăie carnea în cuburi potrivite care vor fi tocate. Se spălă vinetele și se  tăie în rondele groase de 1 cm, cu tot cu coajă. Se sărează lejer. Cartofii se feliază în rondele mai subțiri (de 0,5 cm) care, de asemenea, se sărează. Se pun la scurs vinetele și cartofii într-o strecurătoare. Se pune carnea tocată într-o tigaie antiaderentă, încinsă. Se stropește cu 2 linguri de ulei, iar după 10 minute, se adaugă ceapa, usturoiul, puțină sare și se călește totul împreună. Se asezonează cu piper negru, cimbru uscat și o linguriță de scorțișoară. Se adaugă ardeii tocați și se amestecă bine. După 5 minute se pune și sucul de roșii și 300 ml de apă fierbinte. Carnea are nevoie de lichid în care să fiarbă. Se reduce focul la minimum și se lasă la fiert 30 de minute. Se amestecă ocazional. 

Între timp se prepară sosul alb, urmând rețeta clasică. Singura diferență este ca laptele este mai mult (1 l lapte la 70 g făină și 70 g unt în loc de 700 ml). Se  obține un sos alb fin, cremos. Apoi se rade parmezanul (atât cel pentru sos cât și cel pentru crustă)

Se încinge cuptorul la  200 grade C. Se alege o formă termorezistentă și se stropește fundul acesteia cu puțin ulei. Se tamponează cartofii cu șervete de bucătărie și se pun în formă. Se sărează puțin și se stropesc cu ulei. Se dă forma la copt pentru 30 de minute la 200 grade C. Rondelele de vinete, stoarse, se pun peste cartofii parțial rumeniți. Se dă tava la cuptor pentru încă 20 de minute. Se toarnă sosul de carne peste vinete și cartofi. Se adaugă și sosul alb și se presară parmezanul rămas. Când este gata, trebuie lăsată la răcit măcar 30 de minute, înainte de a fi tăiată.

Secretele unei musacale delicioase

Sosul

Indiferent de rețetă, toate musacalele au în comun sosul de roșii. Grecii folosesc piureul de roșii, care este mai gros și cu o aromă mai intensă decât clasicul sos de tomate. Secretul este să adaugi în sosul de roșii puțin vin roșu dulce pentru o aromă deosebită.

Vinetele

Celălalt ingredient principal este reprezentat, desigur, de vinete. Este ingredientul care face diferența între musaca și lasagna. Aşezate în straturi, vinetele se înmoaie și dau un gust special preparatului. Vinetele absorb grăsimea, așa că este indicat să le gătiți direct la cuptor. 

Sosul bechamel

Musacaua se acoperă cu un sos bechamel simplu, făcut din unt, făină, lapte. Alții preferă un sos făcut din lapte fierbinte amestecat cu ouă și iaurt grecesc. Există și alte rețete care presupun amestecarea ouălor în sosul bechamel, în timp ce alți chefi susțin că este indicat să mai adăugați și puțină brânză rasă, fie de oaie, fie parmezan ori brânză feta.

Citit 505 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Mai 2024 13:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.