Zacuscă de vinete cu ciuperci

Zacuscă de vinete cu ciuperci
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Este sezonul în care se prepară zacusca, fie pentru iarnă, fie pentru consum imediat, iar gospodinele caută metode pentru a obţine cel mai bun asemenea preparat. Iată o reţetă populară şi câteva secrete 

Ardeii, gogoșarii și vinetele coapte în cuptor pot avea textură și gust de legume fierte. Pentru ca reţeta de zacuscă să iasă bună, trebuie să alegeţi legume proaspete, ce nu au pete și nu sunt bătute. Este important ca vinetele coapte și curăţate să se scurgă câteva ore. În acest mod rămân fără lichidul amar. Deși par multe ingrediente, după ce vor fi coapte și curăţate, volumul lor scade considerabil, rămânând aproximativ jumătate din cantitatea iniţială. Se pot toca la cuţit sau le date prin mașina de tocat. Puse la fiert legumele, trebuie amestecat foarte des în oală astfel încât să nu se lipească și să nu se ardă.

Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă folosiţi oala cu fund dublu și inel de fier sub aceasta.

Ingrediente: 4 kg vinete, 2 kg gogoșari, 1.5 kg ardei kapia, 1 kg ciuperci, 1 l suc gros de roșii, 900 g ceapă albă, 1 litru ulei de floarea-soarelui, 1 lingură boabe de piper, sare după gust, 4-5 frunze dafin.

Preparare: Se coc pe grătar vinetele, gogoșarii și ardeii kapia. Acestea pot fi coapte și în avans și păstrate în congelator. Când ardeii și gogoşarii sunt gata, cu pieliţa arsă (carbonizată), se iau de pe foc și se presară sare, acoperindu-i timp de 10-15 minute. În acest mod se vor curăţa foarte uşor. Vinetele, curăţate de coajă, se lasă la scurs câteva ore bune pe un tocător cu plan înclinat. Se taie ceapa julien și se călește până capătă o culoare aurie și se înmoaie puţin. Se dau prin mașina de tocat legumele, alternându-le, pentru a ușura procesul de omogenizare al compozitiei. În vasul cu legume tocate se pune sosul de roșii și uleiul. Se foloseşte chiar și uleiul în care a fost călită ceapa, apoi se adaugă condimentele (sare, piper și dafin) și ciupercile tăiate cubuleţe. Se amestecă bine, astfel încât compoziţia să fie omogenă. Compoziţia se fierbe la foc mic, până când devine mai deschisă la culoare și se ridică la suprafaţă bule de ulei. Cu 15 minute înainte de închiderea focului, se pun borcanele spălate și uscate în cuptor, la 150°C, pentru a se steriliza. Se pune zacusca în borcanele fierbinţi și se înfiletează capacul. Se pun borcanele cu zacuscă (fără să se lipească între ele), în cuptor pentru 15-20 minute la 100°C și se lasă la răcit încet. După ce s-a răcit complet, zacusca e bună de servit. Borcanele cu zacuscă, bine sterilizate, pot fi păstrate în cămară chiar și un an de zile.

Sfaturi pentru o zacuscă desăvârșită

Gospodinele au propriile rețete preferate de zacuscă pe care le moștenesc de la bunici sau de la părinți. Dar, dacă nu aveţi una şi vreţi să ştiţi cum vă iese o zacuscă foarte gustoasă, iată câteva trucuri pentru un rezultat de invidiat. 

Legumele se coc fie pe grătar, fie pe tabla încinsă!

Este foarte comod să apelați la cuptor atunci când doriți să coaceți legumele pentru zacuscă, dar vor avea cel mai bun gust dacă sunt ușor afumate.

Cojile și semințele trebuie eliminate!

Cojile care rămân pot sa dea compoziției un gust neplăcut și amărui în cazul în care sunt prea multe semințe va apărea și riscul ca zacusca să fermenteze și să se strice.

În zacuscă nu se pune apă! Legumele își vor lăsa oricum propriul suc și de aceea nu este necesar să adăugați și apă. În cazul în care puneți și apă, tot ceea ce veți obține va fi să diluați gustul produsului final. Cel mai bine ar fi să preparați zacusca în tuci pe un foc de lemne în aer liber, pentru că doar așa va obține acel gust desăvârșit.

 

Citit 387 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 August 2024 07:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.