Concepția românilor despre shaorma este puțin greșita deoarece acest preparat poate fi unul sănătos și, in același timp, gustos
Nutriționiștii consideră că o masă echilibrată poate fi formată dintr-o shaorma și un iaurt, atâta timp cât ne limităm la carne, lipie și legume. Dacă shaorma de vită și cea de pui sunt foarte des întâlnite, de data aceasta propunem un tip de shaorma original, cea din carne de rață.
Ingrediente: 4 lipii, 4 cartofi medii, friptură de rață, câteva frunze de varză murată, câteva frunze de salată verde,1 fir de praz, maioneză, ketchup de mere, usturoi, sare, cimbru.
Preparare: Curățăm, tăiem cartofii pai și îi punem la prăjit în untura de rață. Dacă nu, se poate folosi untură de orice fel sau ulei pentru gătit. Cât se prăjesc cartofii, curățăm și zdrobim usturoiul, tăiem friptura fâșiuțe, tocăm prazul rondele, tocăm varza și dacă nu am pregătit maioneza dinainte, acum este momentul să o pregătim. Când sunt gata cartofii, îi sărăm, încălzim un pic lipia, o ungem cu maioneza amestecată cu usturoi, așezăm câteva frunze de salată, pe care le ungem cu ketchup de mere. Adăugăm fâșiuțe de friptură, rondele de praz, cartofi prăjiți, o linguriță de maioneză și una de ketchup, varza tocată și presarăm cimbru. Rulăm lipia și eventual o prindem cu o scobitoare ca sa nu se desfacă. Daca este cazul, mai încălzim un pic shaorma și servim cu un pahar de vin roșu. Poftă bună!
Rețetă ketchup de mere
Ingrediente: 2 kg mere, 5 cepe mari, 2 țeline mari, 2 litri suc de roșii, două lingurițe de cimbru, două lingurițe de busuioc, 8 linguri de zahăr, 6 ardei iuți, o cană de oțet de 9°, 5 boabe de ienibahar, 2-3 foi de dafin, 2 lingurițe piper boabe.
Preparare: Merele se spală, se taie în sferturi și se curăță de semințe. Se pun în oala sub presiune împreună cu cepele și țelina curățate, spălate și tăiate în bucăți mari, cu puțină apă. Se adaugă toate ingredientele în afară de sucul de roșii și se fierb circa 30 de minute. După ce au fiert bine se trece totul prin mașina de roșii sau, și mai simplu, se pun legumele în blender. Pasta rezultată se amestecă cu sucul de roșii și se fierbe pe foc mic ca să devină o pastă omogenă destul de groasă. Apoi, sosul se pune în sticle care se închid ermetic și se fierbe pe baia de apă câte 30 de minute, timp de două zile consecutiv. Pe fundul oalei în care puneți sticlele la fiert, trebuie să puneți un prosop. Pentru sterilizare se recomandă mașina de spălat vase.