Legea Big Brother - Corespondeţa electronică, monitorizată de operatori!

Legea Big Brother - Corespondeţa electronică, monitorizată de operatori!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 21 iunie a intrat în vigoare legea stocării datelor despre corespondenţă. Concomitent, militanţii pentru libera circulaţie a informaţiei şi, implicit, secretul corespondenţei, inventariază modalităţi prin care supravegherea acesteia poate fi evitată.


 

Legal, doar mesajul nu se arhivează

Legea 82/2012 se aplică atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Potrivit acesteia, vor fi stocate date privind sursa, destinaţia, tipul, data, ora şi durata unei comunicări, fie ea apel telefonic, e-mail sau sms. Vor fi stocate şi datele necesare identificării echipamentului de comunicaţie şi locaţia acestuia. Informaţiile se vor păstra minim şase luni de la data efectuării comunicării.

Totuşi, legea stabileşte expres că nu sunt vizate conţinutul comunicării sau informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.

Informaţiile stocate de operatori vor fi utilizate "în cadrul activităţilor de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire penală a infracţiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane dispărute ori pentru punerea în executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei".

Legea are la bază Directiva europeană 2006/24/CE vizând stocarea acestor date între şase si 24 de luni pentru a fi folosite în combaterea infracţiunilor şi a criminalităţii organizate.

Unghi mort în oglinda supraveghetoare

Bogdan Manolea, preşedinte al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, militant pentru o lume digitală liberă, punctează pe blogul său alternative la situaţia creată.

Una ar fi contestarea legii la Curtea Constituţională, ba chiar şi a directivei, care oricum este în proces de revizuire. "Trebuie nervi, cap şi insistenţă. Dar se poate şi este, evident, cea mai bună soluţie."

Alta soluţie ar fi renunţarea la serviciile telefonice ale operatorilor români, apelând la servicii Voice Over IP, cum ar fi Skype sau alţi operatori din SUA, cărora nu li se aplică legea. Şi sunt şi mai ieftini.

Este indicată şi folosirea conturilor de e-mail ale companiilor americane, Gmail, Yahoo sau Hotmail, în locul celor disponibile la furnizorii români de telefonie mobilă sau fixă, constrânşi de lege să păstreze datele comunicărilor. Plus că cei trei mari mondiali sunt şi în "cloud", un tip de furnizare a serviciilor care face aproape imposibilă depistarea serverelor prin care se transmit datele.

Serviciile de criptare, PGP, Truecrypt, dar şi cu principiile de funcţionare ale serverelor şi serviciilor de tip Proxy sau ToR sunt şi ele teme de studiu pentru cei ce vor să-şi asigure secretul corespondenţei.

Citit 1802 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iulie 2012 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.