Supravieţuitori ai unei epoci apuse: ULTIMII ANTICARI STRADALI ai Galaţiului

Supravieţuitori ai unei epoci apuse: ULTIMII ANTICARI STRADALI ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânzarea cărţilor pe stradă era considerată o afacere înfloritoare acum 20 de ani, când nu exista cartier al Galaţiului în care să nu găseşti cel puţin un astfel de comerciant, fie că vorbeam de zona Teatrului Dramatic, de aleea pietonală de la Nespălata, de parcul din faţa cinematografului Ţiglina sau de Piaţa din Micro 19. Cărţile în regim de anticariat erau la mare căutare în acea perioadă printre gălăţeni, care erau însetaţi de lectură, după decenii în care occidentalismul fusese interzis.

Însă nimic nu durează o veşnicie, iar comercianţii stradali de carte au dispărut, unul câte unul, până când au mai rămas doar doi. Stela Ilie şi Constantin Agrigoroaie sunt ultimii supravieţuitori ai unei epoci apuse, în care cărţile cu aspect învechit erau puse la loc de cinste de gălăţeni. Cei doi vin zi de zi în piaţa din Micro 19, îşi pun cărţile pe trotuar sau direct pe aleea pietonală şi aşteaptă ca trecătorii să se oprească şi să redescopere plăcerea de a răsfoi o carte greu de găsit. Nici preţurile nu mai sunt cum erau în urmă cu 20 de ani. Dacă acum două decenii, un vânzator stradal putea cere acelaşi preţ ca în librărie, acum acest lucru este imposibil. „Cărţile le dau ieftin, cu cel mult 5 lei. Uneori, dacă văd că omul vrea să cumpere mai multe cărţi, dar nu are bani, îi mai dau unele gratis. Mă bucur când văd că oamenii vor să citească!”, ne-a declarat Constantin Agrigoroaie, în vârstă de 48 de ani.

Indiferent de vreme, cei doi vin zi de zi în acelaşi loc, în speranţa că vânzările vor fi mai bune. „Eu îmi aduc cărţile din biblioteca de acasă, pentru că deja sunt bătrân şi oricum le-am citit pe toate. Cu ce câştig aici, mă descurc să pun mâncare pe masă, dar nu pot spune că îmi asigură un trai decent. Cu toate astea, nu am de gând să mă las de meseria asta. E pasiunea mea!”, ne-a mai spus dl. Agrigoroaie.

În ceea ce o priveşte pe Stela Ilie, ea este mai nouă în acest domeniu, după doar zece ani de vândut cărţi. „Am muncit în multe locuri, pe salarii frumoase, am fost chiar şi în Italia. Dar anii nu stau pe loc, iar acum încerc să le aduc bucurie oamenilor prin vânzarea de cărţi. La urma urmei, ce e mai frumos decât să citeşti o carte bună?”, ne-a spus cetăţeana.

Chiar dacă librăriile sunt acum preferatele gălăţenilor, în ciuda preţurilor mult mai mari, există şi concitadini care au rămas fideli acestor anticariate improvizate. „După Revoluţie, am început să îmi fac o bibliotecă, cumpărând de la astfel de tarabe. Acum, am acasă în jur de 1.000 de cărţi şi tot mai vreau să iau, să citesc. Ştiu că aici pot să găsesc cărţi mai rare, la preţuri bune, aşa că vin cu drag în fiecare săptămână.”, ne-a spus doamna Maria Lungu, în vârstă de 48 de ani.

Însă nu doar cei mai în vârstă cumpără de la aceşti comercianţi. „Uneori, mai vin şi tineri care caută cărţi de poezii, cărţi de critică literară, sau copii care vor ca părinţii să le citească poveştile lui Creangă. La librărie sunt cărţi scumpe şi din ce în ce mai greu de găsit, însă noi le avem mereu”, ne-a mai spus Stela Ilie.

Din dorinţa de a-i face şi pe alţii să iubească lectura, cei doi îşi pun în continuare bibliotecile la vânzare, zi de zi, în acelaşi loc, aşa cum o fac de ani buni.

Citeşte şi: Faceţi cunoştinţă cu Cristina - maestra MACHIAJELOR HORROR din Galaţi (FOTO)

Citit 1281 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.