Pasiunea învinge orice obstacol: S-a angajat librar, din dragoste pentru cărţi

Pasiunea învinge orice obstacol: S-a angajat librar, din dragoste pentru cărţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A terminat Facultatea de Litere, specializarea Engleză-Română, şi a făcut apoi un master, pe Traducere şi Interpretariat, ambele la Universitatea "Dunărea de Jos". A lucrat o perioadă lungă în domeniul turismului, însă, după ce a născut, a simţit nevoia unei schimbări a domeniului de activitate. "După ce am ieşit din concediul post-natal, a apărut oportunitatea unui post de librar la o librărie din Galaţi. Acum pot spune că mă regăsesc perfect în ceea ce fac”, ne-a spus Nora Căstăian, care s-a angajat într-o librărie din dragoste pentru cărţi.

Cititul este una din marile sale pasiuni, chiar dacă meseria de librar nu-i lasă chiar atât de mult timp pentru lectură pe cât ne-am aştepta. "Ador să citesc, mi-a plăcut asta dintotdeauna. Însă, odată cu venirea copilului şi cu locul de muncă de la librărie, timpul meu pentru lectură s-a scurtat. Fac însă tot posibilul să-mi găsesc timp şi pentru asta. Practic, nu îmi imaginez viaţa fără cărţi”, ne povesteşte Nora Căstăian.

În ceea ce priveşte cărţile preferate, nu se poate decide cu uşurinţă asupra unui singur autor sau a unui singur titlu. "Aş recomanda Dan Lungu - "Sunt o babă comunistă", Gabriel Garcia Marquez - "Un veac de singurătate" sau Harper Lee - "Să ucizi o pasăre cântătoare". Scriitorul meu preferat este, de departe, Mircea Cărtărescu, aşa că pe el îl recomand oricând, oricui."

Candidatul ideal pentru a ocupa un post de librar trebuie să îndeplinească multe cerinţe, cum ar fi stăpânirea abilităţilor de comunicare şi relaţionare cu diverşi clienţi, stăpânirea cunoştinţelor de cultură generală, cu precădere în domeniul literaturii. Mai mult decât atât, librarul trebuie să prezinte un real interes pentru domeniul de activitate, să reziste la stres şi să fie foarte atent la detalii. Dar cel mai important aspect al meseriei de librar este cartea. Un librar trebuie să iubească să citească şi să vorbească despre cărţi. O astfel de persoană este Nora Căstăian, care de câteva luni lucrează cu foarte mare plăcere la una dintre librăriile gălăţene.

Viaţa în librărie este foarte dinamică, după cum ne povesteşte interlocutoarea noastră. "Pentru a fi un bun librar, nu contează doar să ai cărţi în librărie, contează foarte mult şi cum vorbeşti cu oamenii. Sunt persoane nehotărâte, aşa că trebuie, practic, să facem noi un interviu cu ei, pentru a afla ce-ar putea să le placă”, continuă Nora Căstăian.

Pe lângă vânzarea de cărţi, un lucru aparent uşor în viziunea multora, munca în librărie presupune mult mai multe lucruri, printre care o bună administrare a lucrurilor aflate în gestiune, comenzi, noutăţi, organizarea de evenimente, activitate pe reţelele de socializare. „Diferenţa dintre un librar şi un vânzător din alt magazin este cartea. Cartea este diferită de un pantof, de o rochie, de o pâine. În general, oamenii care vin în librărie sunt altfel, au o atingere mai delicată, o altă sclipire în ochi. Astfel, librarii trebuie să lucreze cu o mecanică fină a clientului, lucru care nu se întâmplă în alte magazine”, ne mai spune Nora Căstăian.


CITEŞTE ŞI: Pasiunile pot deveni o meserie adevărată

Citit 6605 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.