A început campania electorală şi pentru minori

A început campania electorală şi pentru minori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A început campania electorală şi, o dată cu ea, au apărut pe străzi grupuri de tineri, elevi de liceu şi/sau studenţi, care împart materiale electorale promoţionale.

La această campanie prezidenţială (şi nu numai), primii care au „spart gheaţa” au fost cei câţiva tineri care au întâmpinat-o, sâmbătă, pe Faleză, pe ministra Elena Udrea, secretar executiv al PD-L.

Poate că prezenţa tinerilor nu ar fi fost la fel de discutabilă, dacă printre ei nu s-ar fi aflat şi liderul PD-L Doru Resmeriţă, inspector şcolar general. Este drept, şi inspectorul şcolar se afla, ca şi acei tineri, în timpul liber – şi omul face ce vrea în timpul său liber.

În plus, acţiunea electorală nu se desfăşura în vreo unitate de învăţământ, ceea ce ar fi fost o încălcare grosolană a legii… 

Ce spune legea?

Practica nu este una nouă şi nici una pe care să o adopte un singur partid – printre elevii de liceu se ştie că perioada campaniilor electorale sunt perioade bune în care poţi câştiga ceva bani de buzunar.

Adolescenţii fie poartă îmbrăcăminte cu însemne electorale, fie împart fluturaşi electorali ori alte materiale promoţionale, fie lipesc afişe electorale, asta în general noaptea, pentru că ziua în amiaza mare ar risca să fie surprinşi de vigilenţii oameni ai legii, că doar lipirea afişelor pe stâlpi este ilegală!

Că o fac pentru bani de buzunar sau din simpatie politică, nu se poate şti sigur; ceea ce este sigur şi trebuie precizat este faptul că legea interzice folosirea tinerilor cu vârsta sub 16 ani pentru astfel de practici.

Astfel, în OUG  95/2009 privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, se precizează la art. 19 (2), alin. 10 că „folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă”.

Potrivit şefei Autorităţii Electorale Permanente – filiala Galaţi, Iulia Andrăşescu Vulpe, există şi sancţiuni pentru cei care nu respectă această prevedere.

„La articolul 26 (1) se precizează că nerespectarea prevederilor de la art. 19 constituie contravenţie, iar la art. 26 (2), se precizează: contravenţiile prevăzute la art. 26 (1) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei”, ne-a declarat şefa AEP Galaţi.

Aşadar, minorii peste 16 ani au voie să participe la acţiuni electorale, fără ca legea să prevadă pedepse. Totuşi, tot legea românească spune că pentru a vota, un cetăţean trebuie să aibă 18 ani împliniţi, considerându-se că de la această vârstă ai discernământ.

Şi atunci, ce te faci cu „discernământul” celor de 16 şi 17 ani care fac campanie electorală?         

Doru Resmeriţă: „Tinerii nu sunt aduşi din şcoli!”

„Eu îi cunosc pe acei tineri care s-au aflat, sâmbătă, pe Faleză şi pot să vă spun că nu sunt aduşi din şcoli! Sunt studenţi, membri ai Organizaţiei de Tineret a PD-L”, ne-a declarat, luni, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă (PD-L).

Acesta ne-a indicat, pentru mai multe detalii, să luăm legătura cu preşedintele Organizaţiei de Tineret a PD-L, Viorel Trif. Contactat telefonic, Trif a precizat că nu face declaraţii la telefon, dar a precizat că „tinerii de pe Faleză nu sunt elevi”.

Explicaţie foto: Elena  Udrea a fost întâmpinată, la Galaţi, de tineri care nu sunt elevi de şcoală, ne-au spus liderii PD-L

Citit 1246 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.