Cine închide Universitatea şi Maternitatea?

Cine închide Universitatea şi Maternitatea?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul PNL de Galaţi, Victor Paul Dobre (FOTO 2), l-a somat în mod public pe colegul său de Cameră, deputatul PD-L gălăţean Mircea Toader (FOTO 3), să se implice în rezolvarea favorabilă a două din cele mai importante probleme care îi frământă în acest moment pe gălăţeni: închiderea Maternităţii „Buna Vestire” şi închiderea Universităţii „Dunărea de Jos”. „Dacă PD-L are de gând să închidă tot la Galaţi, măcar să ne anunţe şi pe noi”, a spus Victor Paul Dobre, care a cerut ca şi prefectul, primarul şi preşedintele CJ să ia atitudine.

În proiectul Legii învăţământului – „o altă minunăţie a domnului Funeriu”, după cum s-a exprimat Dobre – multe universităţi din ţară se vor închide, situaţie semnalată şi de mediul universitar din Oradea.

„Practic, prin articolul 172 rămân şase centre universitare – Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa şi eventual Craiova”, a citat deputatul gălăţean dintr-un articol de presă care relata poziţia mediului universitar din Oradea”.

„De altfel, articolul 172, alin. 3 din proiectul de lege prevede, într-adevăr, comasarea universităţilor cu acelaşi profil şi care se află la o distanţă de sub 200 de km:

„În cazul universităţilor publice, în maxim 12 luni de la promulgarea acestei legi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va propune o lege prin care se realizează comasarea prin fuziune a universităţilor care au misiuni asemănătoare şi sunt localizate în aceeaşi unitate teritorial-administrativă sau la o distanţă mai mică de 200 de km între localităţile de reşedinţă”.

Deputatul Victor Paul Dobre s-a arătat îngrijorat de perspectiva desfiinţării Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, amintind că „unele facultăţi din Galaţi au o vechime de 60 de ani, precum Chimia Alimentară, Construcţiile Navale, Frigotehnia sau Îmbunătăţirile Funciare”.

Cea de-a doua mare îngrijorare a deputatului liberal se referă la închiderea Maternităţii, un subiect asupra căruia s-a discutat şi în perioada 1996-2000, pe vremea când Dobre era prefectul judeţului Galaţi.

„Am analizat la acea vreme o chestiune care poate avea urmări extrem de grave: a fost o problemă cu secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean Brăila, iar toţi bebeluşii au fost aduşi la Galaţi”.

„În general, e bine să ai încă un spital. Cred că intrăm în aberaţii – am închis Spitalul Municipal, am închis Policlinica Municipală, închidem şi Maternitatea… în scurt timp ce facem, închidem tot?”, s-a întrebat, retoric, Dobre, făcând apel la intervenţia tuturor factorilor locali şi în special a deputatului PD-L Mircea Toader, „ca şef suprem al celor ce guvernează în teritoriu”.

În acest context, Dobre i-a nominalizat pe cei care ar trebui să ia atitudine în cazul celor două subiecte: Prefectul, primarul, Consilliul  Local, şi preşedintele Consiliului Judeţean.

„Nu este normal ca autorităţile să nu scoată o vorbă despre aceste subiecte – dacă acestea nu sunt importante, ce mai contează? Contează mai mult să apară în ziare, cu poză, la decernarea de diplome sau alte acţiuni?”.

Mircea Toader: Universitatea nu se închide, Maternitatea, da!

Replica deputatului PD-L de Galaţi Mircea Toader nu a întârziat să apară. Acesta a respins ideea potrivit căreia universitatea de stat din Galaţi s-ar putea desfiinţa.

„Am aflat şi eu despre această temere cum că s-ar închide Universitatea Dunărea de Jos, dar vă asigur că universitatea de stat nu se va desfiinţa”.

„Avem facultăţi cu vechime, precum Navele, sau Chimia Alimentară, ca să nu mai vorbesc despre tradiţia Facultăţii de Metalurgie”, a declarat Mircea Toader, care a dat asigurări că nu vom rămâne fără universitate.

Cât priveşte cealaltă problemă, cea a Maternităţii, aici Mircea Toader este la fel de hotărât, însă… în cealaltă direcţie, cea a desfiinţării:

„Din punct de vedere economic nu este în regulă să împrăştii banii, adică să plăteşti chirie pentru Maternitate, în loc să concentrezi banii pentru investiţii în dezvoltarea şi modernizarea secţiei de ginecologie din Spitalul Judeţean…”.

Acesta a dat un răspuns şi în privinţa situaţiei ipotetice în care la Spitalul Judeţean secţia de ginecologie ar fi închisă: „Într-o situaţie de urgenţă, se poate apela la spitalul unei alte localităţi…”.

Aşadar, să facă bine gravidele să se ţină până la… Focşani, de exemplu?

Deputatul Mircea Toader a  adăugat că a studiat un raport de evaluare a Maternităţii „Buna Vestire” şi a ajuns la concluzia că  unitatea trebuie închisă: „vorbim de o clădire veche, fără echipamente moderne, cu un grad redus de ocupare a paturilor”.

Pe de altă parte, Toader a precizat că nu a fost abandonat proiectul de construcţie a Spitalului Regional dintre Galaţi şi Brăila: „vă spun în premieră că până la finalul acestui sesiuni voi depune un proiect de lege privind înfiinţarea zonei administrative independente Galaţi-Brăila…

Vom avea cadrul legal pentru toate construcţiile de acolo, inclusiv pentru spital”.

Citit 3185 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.