* Descentralizarea din Sănătate, cu trecerea spitalelor în grija autorităţilor locale, frământă ca niciodată lumea politică gălăţeană *
Ştergerea datoriilor, marile cheltuieli de întreţinere, nevoia de reformă, aruncarea spitalelor, de la ministerul fără bani la administraţiile fără fonduri, teama de o viitoare birocratizare locală care să o înlocuiască pe cea a ministerului - sunt câteva dintre temele puse în discuţie de lideri ai partidelor din opoziţie sau de la putere şi ai administraţiei.
PNL: Dobre se teme de viitoarea birocraţie
„În perioada următoare, probabil, în mod treptat, se vor prelua spitalele, atât de către Consiliul Local, cât şi de Consiliul Judeţean. Am fost întotdeauna şi suntem pentru menţinerea sistemului de asistenţă sanitară a Galaţiului, pentru menţinerea spitalelor”.
„După cum ştiţi, am avut o reacţie puternică şi atunci când s-a pus problema desfiinţării Maternităţii: o reacţie publică, dar şi intervenţii la ministrul Sănătăţii şi la secretarul de stat care fusese aici” – a comentat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre.
„Dar vreau să atenţionez atât Consiliul Local, cât şi Consiliul Judeţean şi le-am spus şi colegilor mei care au responsabilităţi sau sunt aleşi: să nu cumva să picăm în patima de a crea noi structuri – înainte de a ne ocupa de spitale, să ne ocupăm de fotolii noi, de funcţii de conducere, de şefi mai mari sau mai mici!”
„Situaţia în spitale e dramatică! Se pare chiar că situaţia la noi, la Galaţi, e chiar mai tristă decât prin alte părţi!”
Liberalul este de acord cu descentralizarea spitalelor, dar avertizează împotriva creării unei birocraţii locale: „Eu îmi exprim convingerea că, odată trecute la autorităţile locale, se vor lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte managementul spitalelor, că acesta va fi format din oameni care să ştie să gestioneze Sănătatea, oameni pregătiţi, specialişti şi îmi exprim convingerea că autorităţile locale vor trata totul cu responsabilitate”.
„Revin însă: nu este cazul să mai creăm o birocraţie, trebuie să găsim oameni pregătiţi!”
PSD: Nica face apel la cei ce vor primi spitalele
* Cui rămân datoriile dintre 31 martie – 1 iulie? *
Puţin mai târziu, preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica a declarat: „Eu fac un apel public, către toţi primarii, toţi preşedinţii consiliilor judeţene, către toate consiliile locale şi judeţene, să nu aprobe niciun fel de preluare a vreunui spital decât dacă acestea sunt predate curate, fără datorii şi dacă sunt prevăzute mecanisme clare şi precise de decontare a cuantumului sumelor care vor fi cheltuite de spitale în fiecare lună”.
„Pentru că nu vreau să ne trezim cu cineva care, Doamne-fereşte, îşi pierde viaţa şi apoi să umblăm să-l învinuim ori pe primar, ori pe preşedintele consiliului judeţean! Deci: această operaţiune de descentralizare este una bună, corectă, dar eu, care m-am ocupat de descentralizare anul trecut, vă spun că, conform Legii finanţelor publice locale acest transfer se face doar cu transferul corespunzător de resurse financiare!”
Nica a explicat că „ordonanţa prevede transferarea spitalelor cu datoriile plătite la 31 martie, deşi predarea se face, tot conform ordonanţei, la 1 iulie! Toate datoriile din trimestrul doi cărora în principiu, nimeni nu le ştie dimensiunea acum când vorbim, pentru că suntem la jumătatea lunii iunie, vor fi transferate în sarcina primăriilor şi a consiliilor judeţene, dacă acestea vor avea nefericita inspiraţie să semneze fără niciun fel de atenţie aceste protocoale de primire-predare a spitalelor”.
Nica l-a întrebat pe un consilier al preşedintelui Băsescu dacă ştie până în ce lună va ajunge bugetul Sănătăţii. „Răspunsul domniei sale a fost că acest fond ajunge până în luna iulie”.
De altfel, şi ministrul Sănătăţii declara, încă din februarie, că fondurile respective vor ajunge 6 luni, deci „este clară intenţia: mută spitalele de la Guvern, că nu mai are bani, la autorităţile locale, astfel că, în eventualitatea că nu vor fi bani pentru plata salariilor sau medicamentelor, vor fi învinuiţi primarii şi consiliile judeţene!”
Preşedintele Chebac avertizează ministerul
Preşedintele Dan Nica a vorbit şi cu preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, despre preluarea spitalelor şi, după cum ne-a relatat Nica, Chebac a trimis Ministerului Sănătăţii o scrisoare prin care l-a informat că nu acceptă preluarea vreunui spital fără achitarea datoriilor până la 30 iunie şi cu „un mecanism de finanţare care să prevadă clar: Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii, vor deconta serviciile la valoarea din luna respectivă”.
Bugetele sunt deja votate şi nici Primăria, nici Consiliul, nu au bani pentru acoperirea unor eventuale „găuri”, a precizat Nica, care crede că, altfel, nu se vor putea lua bani pentru Sănătate decât de la drumuri, care oricum au nevoie de fonduri!
PDL - Mircea Toader: administraţiile conduc mai bine decât ministerul!
Între ştergerea datoriilor spitalelor şi preluarea acestora de către administraţiile locale nu vor apărea perioade de hiatus?, l-am întrebat pe preşedintele PDL Galaţi, Mircea Toader.
„Nu. Sigur, aşa cum a fost anunţat, datoriile se şterg. [Administraţiile locale] le iau fără datorii şi pe urmă se descurcă singure”.
Dar cheltuielile de întreţinere, cu salariile, cu medicamentele, vor putea fi suportate de consiliile judeţene sau primării? „Ca şi până acum, prin contractele cu Casa de Asigurări. Şi consiliile judeţene sau cine le ia în gestiune, vin cu fonduri locale, cum au venit pentru Grădina Botanică şi în alte cazuri”.
Vor putea face faţă? „Păi, dacă se restructurează, da. Dacă nu, nu. Asta a fost ideea. Orice spital e susţinut de Casă şi dacă vrei să-ţi iei 1.000 de paturi şi ai numai 20 de pacienţi, pui bani de la tine”.
„S-a mers pe ideea descentralizării: cine conduce mai bine decât ăia care sunt acolo? Aşa, dai numai vina pe minister, pui numai loaze [la conducere] – pui şi răspunzi!”
Ministerul nu va mai trimite fonduri pentru nimic? „Sigur, mai sunt programe naţionale”.