Cu ce se aleg votanții din lupta Fotea-Stângă. Tecuciul - fără buget, Galațiul - cu exproprierile blocate

Cu ce se aleg votanții din lupta Fotea-Stângă. Tecuciul - fără buget, Galațiul - cu exproprierile blocate
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

De mai bine de doi ani, o luptă surdă, transformată în ultima perioadă într-una mai vocală, se duce, în Consiliul local al Tecuciului și, mai nou, în cel Județean, între consilierii liberali și cei ai PSD, în ambele foruri blocându-se proiecte importante pentru cetățeni. Dincolo de orgoliile politice, este momentul să fie identificate, prin negocieri politice, soluțiile pentru încheierea blocajului și finalizate, evident, păstrând legalitatea, proiectele începute și de rezultatele cărora ar fi trebuit demult să ne putem bucura.

La început, mărul discordiei a fost împrumutul bancar în valoare de 30 de milioane de lei, pe care Primăria Tecuciului și-l dorea pentru reabilitarea unor artere rutiere din oraș, dar creditul a iscat un adevărat scandal la nivelul Consiliului Local (CL) al municipiului din nordul județului, încă din luna martie 2020. Pe atunci, consilierii liberali, în frunte cu actualul edil-șef, Lucian Costin, nu au fost de acord cu această modalitate de finanțare a investițiilor, fără o dezbatere publică.
Ulterior, creditul a devenit funcțional, dacă se poate spune așa, începând să fie utilizat pentru reabilitarea infrastructurii rutiere tecucene, care nici acum nu este refăcută. Asta și pentru că, dincolo de inapetența administrației publice locale pentru accesarea fondurilor europene, nici programele de dezvoltare locală, gen PNDL, nu au fost generoase cu municipiile de rang 2.
În anul de grație 2022, opoziția majoritară din CL Tecuci - formată din PSD și partidul local UIPT - nu mai agreează această sursă de finanțare, iar, pe cale de consecință, bugetul local este blocat și contestat prin instanțe de judecată, după ce nu a primit aviz de legalitate de la Finanțe și de la Prefectură.
Pentru că în politică funcționează de minune principiul tranzitivității, nici procedura de expropriere a unor imobile de pe "centura mică" a Galațiului nu este votată de consilierii PNL din Consiliul Județean. De această dată, este vorba despre o minoritate, însă suficient de consistentă ca să poată bloca proiecte de hotărâri cu caracter patrimonial. Acestea din urmă au nevoie de două treimi din voturile celor prezenți.

În județ, contrele politice nu sunt de ieri, de azi...

Ar mai fi ceva. În ultimii doi ani, alocările de fonduri de care au beneficiat unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din județ au funcționat pe aceleași orgolii politice. În mai multe rânduri, momente surprinse de cotidianul nostru, guvernul liberal, condus fie de Ludovic Orban, fie de Florin Cîțu, nici nu mai contează, avea grijă doar de primăriile conduse de aleși PNL. Subsecvent, pentru UAT-urile PSD, realocările de fonduri erau asigurate de la nivelul Consiliului Județean, de notorietate fiind protestul reprezentanților social-democrați din octombrie anul trecut, de pe treptele Instituției Prefectului.
Între timp, PSD și PNL au făcut coaliție de guvernare, însă unele dispute mai vechi au rămas nerezolvate în plan local. Președintele Consiliului Județean este acuzat de despotism, lipsă de comunicare, primind chiar apelativul de "vătaf" din partea liberalilor gălățeni, inclusiv de la președintele PNL Galați, deputatul George Stângă. La rândul său, Costel Fotea le atrage atenția consilierilor PNL că, dincolo de problema relocării celor expropriați în anotimpul rece, există posibilitatea, de o gravitate absolută, de a pierde finanțarea europeană de 30 de milioane de euro pentru "centura mică".

Răbdarea alegătorilor se apropie de final

Ce-i drept, la momentul t₀ al debutului lucrărilor de pe DJ 251M, termenul de finalizare a acestora era de 24 de luni. Au intervenit pandemia, blocajele de aprovizionare, neseriozitatea unor constructori (https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/180428-intarzieri-si-delasare-pe-santierul-drumului-de-centura), dar și scumpirea fără precedent a materialelor de construcții. Dacă nu știați, vă spunem noi: un kilogram de fier-beton s-a dublat, dacă nu chiar s-a triplat ca preț față de acum doi ani. Totuși, președintele CJ dă asigurări că la toamnă se va circula pe podul hobanat, piesă esențială a puzzle-ului "centurii mici".
În plus, astăzi, 31 mai, este anunțată o altă ședință ordinară a Consiliului Local Tecuci, ocazie cu care ar putea fi, în sfârșit, lămurite apele cu privire la bugetul municipal. E cam ceasul al 23-lea și orgoliile politice, chiar dacă ușor neasumate, trebuie lăsate deoparte. Tecucenii așteaptă scoaterea orașului din subdezvoltare, iar toți gălățenii își doresc să circule, în condiții civilizate, pe o centură modernă.

Citit 2472 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 22:28

6 comentarii

 • postat de nelu
  Marți, 31 Mai 2022 21:34
  5.13.164.***
  faci pod cu instalator sanitar de chiuvete si wc-uri! Va fi gata in 2050 si fiindca tot are un pilon, propun sa fie pe post de roata de distractie!
  0
  1
  Raportează
 • postat de ScurtaTURA-VURA
  Marți, 31 Mai 2022 20:21
  89.136.231.***
  Am inteles ca podul hobanat va scurta traseul centurii, dar n-am inteles cu cat?...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Marți, 31 Mai 2022 11:17
  5.13.210.***
  Nici o speranta pentru un partid liberal ferm si cu principii cum a fost, atata timp cat la conducerea lui, sunt oameni care nu au nici o tangenta cu liberalismul, cat despre stanga la galati, o calamitate, alunecoasa, la fel ca si fotea la consiliu.
  2
  2
  Raportează
 • postat de ghibul
  Marți, 31 Mai 2022 10:05
  109.166.128.***
  Circulam la toamna pe podul hobanat? Toamna carui an, 2030-2031? Aici trebuiesc meseriasi seriosi fiindca podul se face cu adevarati constructori in civilo-industriale si nu cu recalificati peste noapte de la mops la mistrie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 31 Mai 2022 09:26
  86.34.187.***
  Eu as propune asa, alianta PSD AUR UDMR si OUT PNL de la guvernare, am ajuns sa prefer ciuma mai mica in dauna voastra. Hai sictir PNL! O sleahta de incompetenti imbracati in costume, singurii care mint si sunt mai slabi decat PSD sunteti voi, ciuma galbena!
  1
  3
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 31 Mai 2022 00:09
  5.13.236.***
  Ce-a facut Atatürk, trebuie facut si-n politica romaneasca !!!
  4
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.